ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πέρασε σε δεύτερη μοίρα ο προϋπολογισμός

Μια σειρά θεμάτων, με αντιπαραθέσεις εφ’ όλης της ύλης, πέραν του προϋπολογισμού, που ήταν το αποκλειστικό αντικείμενο της συνεδρίασης, τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο.

Με τους τόνους να ανεβαίνουν, γεγονός που σηματοδοτεί ότι στο πίσω μέρος του μυαλού των αιρετών βρίσκονται ήδη οι επόμενες εκλογές, ο προϋπολογισμός επί της ουσίας λίγο απασχόλησε, ενώ δεν υπήρξαν και προτάσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η οποία σύσσωμη απείχε από την προηγούμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση, επικαλούμενη έλλειψη χρόνου να μελετήσει τα στοιχεία.

Το θέμα της αποχής και οι αντιπαραθέσεις για την ημερομηνία της συνεδρίασης απασχόλησαν το σώμα και αρκετούς δημοτικούς συμβούλους που τοποθετήθηκαν, με τον δήμαρχο να καταλήγει πως ο λόγος της αποχής ήταν προσχηματικός. «Κάποιοι πιστεύουν ότι ο δήμος μας πρέπει να υποκαθιστά μόνιμα ή να καταγγέλλει καθημερινά το κεντρικό κράτος. Η παρούσα δημοτική αρχή διεκδικεί χωρίς να κραυγάζει. Κάποιοι βιάζονται για τις εκλογές. Αργούν αλλά θα έρθουν και όλοι θα κριθούμε. Όσα ειπώθηκαν είναι γενικόλογα ή αναμάσημα ενός ειδυλλιακού παρελθόντος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ο αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την καθυστέρηση κατάρτισης του προϋπολογισμού, ο οποίος ανέρχεται σε 157.168.000 ευρώ.

Στην εισήγησή του παρουσίασε αναλυτικά τους άξονες και τα στοιχεία του προϋπολογισμούμ τονίζοντας ότι είναι ισοσκελισμένος και αποτυπώνει ρεαλιστικά τις εκτιμήσεις εσόδων και εξόδων του Δήμου κατά το νέο έτος.

Εμπόδια για την υλοποίηση του προϋπολογισμού, όπως τόνισε ο κ. Βάββας, αποτελούν οι μειούμενοι πόροι από την κεντρική διοίκηση, το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις, η υποστελέχωση των υπηρεσιών, η πανδημία covid-19 που έχει ανατρέψει σε πολλές περιπτώσεις τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής, έχοντας επιφέρει σημαντική υστέρηση εσόδων, ενώ σημαντική υστέρηση εμφανίζουν και τα έσοδα κυρίως του ΟΚΠΑΠΑ και του Πνευματικού Κέντρου, όπου θα απαιτηθούν επιπλέον επιχορηγήσεις.

Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας, στην τοποθέτησή του, καυτηρίασε την απουσία οποιασδήποτε πρότασης από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στην κατεύθυνση βελτίωσης του προϋπολογισμού.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας σημείωσε πως η σύνταξη του προϋπολογισμού αποτελεί έναν άθλο. «Είναι ρεαλιστικός και έχει συνταχθεί με τον πλέον τεχνοκρατικό τρόπο. Ο προϋπολογισμός κινείται στον χώρο του εφικτού, όπως και η δημοτική αρχή, και όχι στο χώρο του επιθυμητού που κινείται η αντιπολίτευση», τόνισε.

«Ο προϋπολογισμός του δήμου στρέφεται στην βελτίωση της καθημερινότητας και μεριμνά για την αντιμετώπιση των μικρών προβλημάτων που κάποιες φορές είναι μεγάλα. Περιλαμβάνει το σύνολο του τεχνικού προγράμματος. Η σημερινή δημοτική αρχή κι αυτό δεν αρέσει έχει μετατοπίσει το ενδιαφέρον της από τις μακέτες στα έργα», υπογράμμισε ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ, κλείνοντας τη συνεδρίαση.

 

Η αντιπολίτευση

Για «θεσμικές εκτροπές» κατηγόρησε τη δημοτική αρχή, ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» Θωμάς Μπέγκας, ενώ απάντησε στη φράση «ανίερη συμμαχία» που χρησιμοποίησε για μια ακόμη φορά ο δήμαρχος, με αφορμή την κοινή απόφαση των παρατάξεων.

«Το μείζον πολιτικό ζήτημα είναι ότι η έννοια της διαφορετικής άποψης δεν υφίσταται για τη δημοτική αρχή. Υφίστανται μόνο η “ανίερη συμμαχία” της αντιπολίτευσης και η “ιερή συμμαχία” των παρατάξεων της δημοτικής αρχής. Τώρα, πόσο “ιερή” μπορεί να είναι μια συμμαχία του δημάρχου με τον κ. Γκόντα, γι’ αυτούς που γνωρίζουν καλά το παρελθόν, είναι μια άλλη, μεγάλη κουβέντα. Όσο για τον κ. Μπαρτζώκα, είναι νέος στα “παιχνίδια εξουσίας”, αλλά θα πρέπει να γνωρίζει καλά ότι η εξουσία έχει την τάση να διαφθείρει και η απόλυτη εξουσία να διαφθείρει απόλυτα. Τoν προτρέπω όμως να μη βιάζεται να βγάλει συμπεράσματα για το ποιοι υπάρχουν και δεν υπάρχουν στην κοινωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τη βασική εισήγηση εκ μέρους της παράταξης έκανε ο δημοτικός σύμβουλος Θωμάς Γιωτίτσας, ο οποίος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως προεκλογικό, χωρίς όραμα και με μεγάλα δομικά προβλήματα, και τόνισε η σημερινή δημοτική αρχή κάνει μια κακή οικονομική διαχείριση, με εκατοντάδες απευθείας αναθέσεις, σωρεία απλήρωτων προμηθευτών, μια στρατιά ειδικών συμβούλων, εννέα έμμισθους αντιδημάρχους για πρώτη φορά, κανένα όραμα και καμία προστιθέμενη αξία για τον Δήμο.

Κριτική εφ’ όλης της ύλης άσκησε και η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη, με αφορμή τον προϋπολογισμό. «Αυτό που έχει, όμως, μεγάλη σημασία είναι ότι όλοι πλέον έχουμε αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει στοιχειοθέτηση κάποιας “Νέας Εποχής” στον δήμο μας. Κανένας σχεδιασμός δεν υπήρξε για να επιφέρει την αλλαγή στην εικόνα και στη λειτουργία του δήμου μας. Κάθε δυνατότητα προωθητικών κινήσεων έμεινε μόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο, καθώς δεν υπάρχει ικανότητα για εφαρμογή αυτών. Η δημοτική αρχή αντιλήφθηκε ότι θα είναι αυτή η αποκλειστικά υπεύθυνη για τη χαμένη τετραετία», σημείωσε χαρακτηριστικά και, αφού αναφέρθηκε σε μια σειρά έργων που εκκρεμούν, χαρακτήρισε τη δημοτική αρχή «απούσα από τις εξελίξεις». Στα οικονομικά στοιχεία του προϋπολογισμού αναφέρθηκε ο εισηγητής της παράταξης Βασίλης Κοσμάς.

Την παραδοχή ότι ο προϋπολογισμός δε δίνει τις απαντήσεις στα προβλήματα της κοινωνίες τόνισε με έμφαση ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης, επισημαίνοντας ότι πολλά ζητήματα άπτονται της «επιβίωσης» των δήμων και αυτό πρέπει να συζητηθεί ενόψει του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, ενώ και αυτός απέρριψε τα περί «ανίερων συμμαχιών».

Για προϋπολογισμό μακριά από τις λαϊκές ανάγκες έκανε λόγο η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Όλυ Τσουμάνη, θέτοντας επίσης μια σειρά θεμάτων. «Για ότιδήποτε αφορά τις λαϊκές κοινωνικές ανάγκες δεν υπάρχει μισό ευρώ στον προϋπολογισμό», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Τον προϋπολογισμό καταψήφισε η «Αριστερή Παρέμβαση», με τον επικεφαλής της Χρήστο Πατσούρα να σημειώνει πως είναι ένας προϋπολογισμός που αντιμετωπίζει τους δημότες μόνο σαν υποκείμενα φορολόγησης και μόνο. «Ένας προϋπολογισμός που προσπαθεί να ισοσκελίσει από τη μια τις ανάγκες των πολιτών για εργασία, για ανέγερση νέων σχολείων, νέων νηπιαγωγείων, χώρων πρασίνου, χώρων άθλησης και από την άλλη την δημοσιονομική πειθαρχία και την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, δεν έχει καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα των εργαζόμενων, των ανέργων, της νεολαίας που ζουν στην πόλη μας», τόνισε.

Σχετικά άρθρα

Χόρτα, αδέσποτα και καθημερινότητα στη συνεδρίαση

Λάθη, παραλείψεις και εύλογος προβληματισμός

Τιμητική συνεδρίαση στη μνήμη του Φ. Τσουμάνη