ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Φτάνει στην Ήπειρο το φυσικό αέριο, στην ΒΙΠΕ οι μονάδες LNG

Τη δυνατότητα να καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες με φυσικό αέριο θα έχουν από το 2025 επιχειρήσεις και νοικοκυριά στα Γιάννενα, την Άρτα, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025 της ΔΕΔΑ, στις 29 και 30 Δεκεμβρίου δημοπρατήθηκαν από τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) Α.Ε. τα έργα για την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις τέσσερις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας, συνολικού ύψους 29,1 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Γιάννενα, Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα θα τροφοδοτηθούν με την τεχνολογία του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) μικρής κλίμακας, την οποία η ΔΕΔΑ εισάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2022 και θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2025.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα Γιάννενα, το έργο αφορά  την κατασκευή 119 χιλιομέτρων δικτύου χαμηλής πίεσης στον αστικό ιστό της πόλης και 10 χιλιομέτρων δικτύου μέσης πίεσης για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από τη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων, όπου θα εγκατασταθούν οι μονάδες LNG. Μέχρι το 2026, θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 2.650 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών).  Το έργο έχει προϋπολογισμό 14,8 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και συγχρηματοδοτείται από τη ΔΕΔΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ποσό επιχορήγησης 9,7 εκατ. ευρώ).

Σε ό,τι αφορά τις άλλες τρεις πόλεις, το έργο προβλέπει την κατασκευή 30 χιλιομέτρων δικτύου χαμηλής πίεσης στον αστικό ιστό κάθε πόλης. Η τροφοδότηση θα γίνει μέσω μονάδων LNG, που θα εγκατασταθούν σε σημεία πέριξ των πόλεων. Μέχρι το 2026 θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 1.650 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών. Το έργο κατασκευής του δικτύου στην Άρτα, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα έχει προϋπολογισμό 5,47 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και επίσης συγχρηματοδοτείται από τη ΔΕΔΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ποσό επιχορήγησης 3,6 εκατ. ευρώ).

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των συνδέσεων καταναλωτών είναι ο ελάχιστος που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί. Εφόσον υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση, αυτή θα καλυφθεί πλήρως.

Εκτός των διαγωνισμών που αφορούν τα κατασκευαστικά έργα στην Ήπειρο, δημοσιεύθηκαν επίσης οι διαγωνισμοί που αφορούν στις υπηρεσίες επίβλεψης, επιθεώρησης και διοίκησης των έργων, καθώς και στην προμήθεια υλικών. Εκκρεμεί μόνο η δημοπράτηση των διαγωνισμών για την προμήθεια των μονάδων LNG, που θα εγκατασταθούν στις παρυφές κάθε πόλης. Οι διαγωνισμοί αυτοί θα δημοπρατηθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2022, μετά την ολοκλήρωση των μελετών βασικού σχεδιασμού.

Σχετικά άρθρα

Έναν χρόνο πίσω ο σχεδιασμός για το φυσικό αέριο

«Τρέχει» για τις πρώτες συνδέσεις η ΔΕΔΑ

Ζητά καμπάνια ενημέρωσης για το φυσικό αέριο