ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Διάψευση για πληρότητα στις ΜΕΘ- Covid του ΠΓΝΙ

Πιεστική αλλά όχι ασφυκτική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, λόγω της νοσηλείας ασθενών με κορωνοϊό.

Συνολικά σήμερα το πρωί νοσηλεύονταν 67 ασθενείς, 44 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και 23 στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», εκ των οποίων οι 50 σε Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων. Πλήρεις είναι οι τέσσερις κλίνες στις ΜΕΘ Covid του «Χατζηκώστα», ενώ στις δύο ΜΕΘ Covid του ΠΓΝΙ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 13 ασθενείς και υπάρχει διαθεσιμότητα τριών ακόμη κλινών.
Σε ελλιπή πληροφόρηση αποδίδει η διοίκηση του ΠΓΝΙ δημοσίευμα της ηλεκτρονικής διεύθυνσης ertnews.gr, το οποίο αναπαρήχθη από πολλά ΜΜΕ και έκανε λόγο για πλήρη κάλυψη των κλινών στη ΜΕΘ, μείωση χειρουργικών αιθουσών και έλλειψη οξυγόνου.
«Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, έχει αναπτύξει 116 κλίνες covid-19, όλες στο σύνολό τους με αρνητική πίεση, το εργαστήριο μικροβιολογίας εξετάζει με μοριακό έλεγχο δείγματα από όλα τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της περιφέρειας μας, ενώ λειτουργεί και εμβολιαστικό κέντρο με οκτώ γραμμές.
Αξιοσημείωτο είναι ότι όλες οι δομές covid -19 λειτούργησαν χωρίς να ανασταλεί ούτε μία λειτουργία του νοσοκομείου, το οποίο εξακολουθεί και προσφέρει υψηλές υπηρεσίες υγείας, ενώ η αναφορά για έλλειψη σε παροχή οξυγόνου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, μάλιστα από τη στιγμή που ήδη έχει αυξηθεί η δυνατότητα σε παροχή οξυγόνου, όπως επίσης και οι αντίστοιχες εφεδρείες αυτών. Άστοχες είναι επίσης οι αναφορές για μείωση χειρουργείων και μη ύπαρξης διαθέσιμης κλίνης στις ΜΕΘ covid -19 του νοσοκομείου μας, που δε βοηθούν στη δημιουργία κλίματος ασφάλειας των πολιτών.
Σας αναφέρουμε ότι ο αριθμός των νοσηλευομένων σε κλίνες covid -19 σήμερα είναι της τάξης του 35% της υπάρχουσας δυναμικότητας του Νοσοκομείου μας σε αναπτυγμένες κλίνες covid -19, ενώ υπάρχουν και διαθέσιμες κλίνες στις ΜΕΘ covid -19», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΓΝΙ.
Πέρα, βέβαια, από το δημοσίευμα της ιστοσελίδας ertnews.gr, η εικόνα περί πληρότητας των κλινών ΜΕΘ ενισχύθηκε και από το γεγονός ότι επελέγη η νοσηλεία του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, που νοσεί βαριά από κορωνοϊο, στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και όχι στο ΠΓΝΙ, από τη στιγμή που οι κλίνες της ΜΕΘ covid του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου ήταν όλες κατειλημμένες.
Ωστόσο, η μη διακομιδή του στα Γιάννενα μετά τη διασωλήνωσή του στο Νοσοκομείο Αγρινίου δεν έχει να κάνει με έλλειψη διαθεσιμότητας, αλλά με το αίτημα οικείων προσώπων του Μητροπολίτη που επικαλέστηκαν το γεγονός πως στον Ευαγγελισμό υπηρετεί ο θεράπων ιατρός του.

Σχετικά άρθρα

ΠΓΝΙ- Ενίσχυση του Βρογχοσκοπικού Εργαστηρίου με δωρεά από τη Βουλή

Δύο νοσοκομεία στην ίδια… μασχάλη για τον Σπ. Δερδεμέζη

Αγώνας δρόμου για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος