ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Όπου πάει ο Ολυμπιονίκης, θα πάει και το σκάφος

«Φουρτούνες» προκάλεσε στον Δήμο Ιωαννιτών η απόφαση του χρυσού Ολυμπιονίκη του Τόκιο Στέφανου Ντούσκου να μεταπηδήσει από τον Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων στον Περιβαλλοντικό Ναυταθλητικό Όμιλο Ιωαννίνων.

Κι αυτό γιατί φαίνεται πως τις τελευταίες ημέρες προέκυψε ζήτημα με το που πρέπει να καταλήξει το σκάφος με τον εξοπλισμό του, για το οποίο είχε δεσμευτεί ο δήμαρχος Ιωαννίνων κατά την υποδοχή του Ολυμπιονίκη στην κεντρική πλατεία το καλοκαίρι.
Με δεδομένο πως δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί ο ίδιος ο αθλητής, η δημοτική αρχή αποφάσισε να επιχορηγήσει τον Περιβαλλοντικό Ναυταθλητικό Όμιλο Ιωαννίνων με το ποσό των 15.000 ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει στην αγορά του σκάφους, εγγράφοντας το θέμα στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού ως «Επιχορήγηση Περιβαλλοντικού Ναυταθλητικού Ομίλου Ιωαννίνων».
Αρχικά το θέμα έθεσε στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» Θωμάς Μπέγκας, δίνοντας διαστάσεις σκανδάλου στην επιχορήγηση, η οποία θεωρήθηκε ως «δώρο» στον σύλλογο, λόγω του ότι αντιπρόεδρός του είναι ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δημήτρης Πάνου. Από τον τρόπο που έθεσε, πάντως, το θέμα ο κ. Μπέγκας, δε φάνηκε ξεκάθαρα αν γνώριζε πως η επιχορήγηση αφορά την αγορά σκάφους του Στ. Ντούσκου ή απλώς δίνεται μια επιχορήγηση 15.000 ως γενική ενίσχυση στον σύλλογο.
Ο λόγος ενίσχυσης διαφάνηκε από την απάντηση του δημάρχου, ο οποίος υπενθύμισε ότι μέλος της δημοτικής αρχής συμμετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο του ΝΟΙ, καθότι ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου είναι αντιπρόεδρός του ιστορικού σωματείου.
Το θέμα επανήλθε προς συζήτηση κατά τη συζήτηση του θέματος που αφορούσε την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Φώτη Βάββα να αλλάζει τον τίτλο του θέματος, αντικαθιστώντας το όνομα του ΠΝΟΙ με το γενικότερο αθλητικούς συλλόγους και σωματεία. Αλλαγή που πιθανώς έχει να κάνει με το ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η εγγραφή του αθλητή στον νέο του σύλλογο.
Το θέμα αν θα πρέπει να επιχορηγηθεί ο αθλητής ή ο σύλλογος που τον ανέδειξε, έθεσε η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη, διατυπώνοντας εμμέσως την πρόταση να επιχορηγηθούν αμφότεροι. Κάτι που φαίνεται ότι θα γίνει τελικά, αν και το θέμα της χρηματοδότησης του ΝΟΙ θα εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο και θα προχωρήσει κανονικά η επιχορήγηση για την αγορά σκάφους, με το οποίο θα προπονείται ο Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας.
«Η δέσμευση του δημάρχου ήταν προς τον αθλητή. Κι αυτό το αναγνωρίζει και ο ΝΟΙ στο έγγραφό του στις 14 Σεπτεμβρίου, με το οποίο έθετε τις προδιαγραφές του σκάφους και από πού μπορεί να γίνει η προμήθειά του. Όποιος θα έχει το δελτίο του αθλητή, θα πρέπει να επιχορηγηθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βάββας, προσθέτοντας ότι υπήρξε συζήτηση με την πρόεδρο του ΝΟΙ Μάρθα Παλαιοπάνου για να δουν τις ανάγκες του και να στηρίξουν τον Όμιλο.
Τη ρητή δέσμευση ότι θα ενισχυθεί άμεσα και ο ΝΟΙ με την πρώτη ευκαιρία, είτε με τη διοργάνωση αγώνων είτε με άλλον τρόπο, ανέλαβε ο δήμαρχος Ιωαννίνων, ξεκαθαρίζοντας ότι το σκάφος δίνεται στον σύλλογό του για να προπονείται ο αθλητής και όχι γενικά και αόριστα.
Πάντως, δεν πρέπει να αποκλειστεί κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να μην επιχορηγηθεί τελικά κανένας από τους δύο συλλόγους για την αγορά σκάφους του Στ. Ντούσκου. Αν η μεταγραφή του δεν ολοκληρωθεί μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενδεχομένως ο Δήμος Ιωαννιτών να εξετάσει την περίπτωση να επιχορηγηθεί η Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων, ώστε να προχωρήσει αυτή στην αγορά του σκάφους.

Σχετικά άρθρα

Ψηφιακή καταγραφή και τεκμηρίωση της συλλογής του Δημοτικού Μουσείου

Δύο μετάλλια για τον ΠΝΟΙ στην Α’ φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος

Ηπειρωτικός Αγών

Σε μία πλατφόρμα «έξυπνες» εφαρμογές και υπηρεσίες