ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Έγινε φασαρία», αλλά για άλλους λόγους

Την προσωρινή εμπλοκή του έργου «COOperation For HEAlth» (COOFHEA) του διασυνοριακού προγράμματος Interreg Ελλάδα- Ιταλία με ευθύνη της Περιφέρειας Ηπείρου, όχι όμως για τους λόγους που τον κατηγόρησε ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος, παραδέχθηκε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Όπως εξήγησε, οι λόγοι της όποιας καθυστέρησης προέκυψε στη διάθεση των 6 εκατομμυρίων ευρώ του έργου στα νοσοκομεία, δεν έχουν να κάνουν με την πρόθεση της Περιφέρειας Ηπείρου να εγγράψει ευρωπαϊκά κονδύλια στον δικό της προϋπολογισμό και να τα κατανείμει κατά το δοκούν –όπως κατηγορήθηκε, αλλά στην ανάγκη να κατανεμηθεί η χρηματοδότηση σε όλα τα νοσοκομεία της Ηπείρου.
«Όλο αυτό το διάστημα, η Περιφέρεια Ηπείρου είναι η μόνη που στήριξε τα νοσοκομεία της Ηπείρου μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Και πρέπει, όσοι δεν το γνωρίζουν, να το μάθουν, ότι ούτε τα έργα του ΕΣΠΑ ούτε του Interreg μπαίνουν στον προϋπολογισμό των περιφερειών, οι δε διαγωνισμοί γίνονται με ευρωπαϊκούς κανόνες και απόλυτη διαφάνεια. Η Περιφέρεια Ηπείρου είχε στη διάθεσή της το Ε.Π. “Ήπειρος 2014-2020” 10 εκ. ευρώ για τα νοσοκομεία. Έχει συγκεντρώσει η 6η ΥΠΕ στοιχεία για τις ανάγκες των νοσοκομείων της Ηπείρου, αλλά η Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Υγείας- που διαχειρίζεται αποκλειστικά τα ζητήματα των νοσοκομείων- δεν έχει ζητήσει ακόμη από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας την έκδοση της σχετικής πρόσκλησης», ανέφερε αρχικά, ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα που ανέδειξαν οι «Ορίζοντες Ηπείρου», είπε: «Υπήρχαν 6 εκ. ευρώ διαθέσιμα, τα οποία συμφωνήσαμε να διατεθούν για τα νοσοκομεία της Ηπείρου, της Δυτικής Ελλάδος και των Ιονίων Νήσων. Από την Ήπειρο πρότειναν να χρηματοδοτηθεί μόνο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Έγινε ολόκληρη φασαρία, γιατί εγώ εξήγησα ότι δε δέχομαι αυτή την κατανομή, εάν δεν περιληφθούν όλα τα νοσοκομεία, αναλαμβάνοντας για όσα δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες, να υπογράψουν με την Περιφέρεια προγραμματικές συμβάσεις. Τελικά όλοι πείστηκαν και δόθηκαν χρήματα για όλα τα νοσοκομεία της Ηπείρου, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν ζητήσει την υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων. Ως Περιφέρεια ποτέ δε μειοψηφήσαμε. Στις διαδικασίες του Interreg δεν ενεπλάκησαν τα υπουργεία Εξωτερικών και όλα αυτά που γράφτηκαν, δεν υπάρχουν πουθενά, παρά μόνο στο μυαλό ορισμένων».

Για την επίσκεψη Πιερρακάκη

Απάντηση έδωσε και στις αναφορές του Σπ. Ριζόπουλου σε σχέση με την επίσκεψη του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και ειδικότερα πως από την πλευρά του δεν υπήρχε καμία αναφορά στο Πάρκο Τεχνολογίας.
Όπως ανέφερε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ο κ. Καχριμάνης, ο υπουργός εξήρε την πρωτοβουλία και την προσπάθεια που έχει αναληφθεί και η οποία συμβάλει -όπως ανέφερε και σε δημόσια δήλωσή του- στην προσέλκυση νέων επενδύσεων στην Ήπειρο. Και παρά το ότι οι διαδικασίες για τη δημιουργία του Πάρκου και τη χρηματοδότηση του έργου δεν ανήκουν στο υπουργείο του, υποσχέθηκε να συνδράμει σε ό,τι του ζητηθεί.
Επίσης, ο περιφερειάρχης έκανε γνωστό ότι, σε συνέχεια της ενημέρωσης που του έγινε, ο κ. Πιερρακάκης γνωστοποίησε την κατ΄ αρχήν πρόθεση του υπουργείου του να ιδρυθεί κοντά στο «Πάρκο» ένα Data center, το οποίο θα αναβαθμίσει περαιτέρω την περιοχή. Όλα αυτά τα ζητήματα συμφωνήθηκε να εξεταστούν εκτενέστερα σε νέα επίσκεψη του υπουργού.
Τέλος, ο υπουργός ενημερώθηκε για το επίπεδο οργάνωσης της Περιφέρειας σε ζητήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης, διαπιστώνοντας τη μεγάλη πρόοδο που έχει γίνει στις υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Σχετικά άρθρα

Με ευρεία ατζέντα θεμάτων η συνάντηση με τον περιφερειάρχη

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης