ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μαίνεται ο «κλεφτοπόλεμος» για τη μεταφορά του υπολείμματος

Σε πόλεμο χαρακωμάτων εξελίσσεται η αντιπαράθεση της Περιφέρειας Ηπείρου και του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για τη διαχείριση των απορριμμάτων, με τη μεγάλη μάχη να δίνεται στην παρούσα φάση για τη μεταφορά του υπολείμματος από το εργοστάσιο των απορριμμάτων στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Ελληνικού.

Μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΑΣΔΣΑ το απόγευμα της Παρασκευής, στην οποία ελήφθη η απόφαση για επέκταση της σύμβασης με τον ανάδοχο, η Περιφέρεια Ηπείρου δεν προχώρησε στην ανάθεση της υπηρεσίας, όπως είχε προειδοποιήσει ο περιφερειάρχης στη συνάντηση των δύο πλευρών το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Ωστόσο, η ενέργεια αυτή δεν ισοδυναμεί με κατάθεση των όπλων, καθώς επανήλθε χθες με νέα επιστολή προς τον ΑΣΔΣΑ, καλώντας τον, για ύστατη φορά φορά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, να συμπράξει στην ομαλή άσκηση της υπηρεσίας μεταφοράς του υπολείμματος από την Περιφέρεια Ηπείρου, καθιστώντας γνωστό ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ενεργοποιήσει «τα εκ της Σύμβασης Σύμπραξης νόμιμα και συμβατικά δικαιώματα της Περιφέρειας Ηπείρου».
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αναφορές στο αν πραγματικά υπήρχε κίνδυνος να διακοπεί η λειτουργία του εργοστασίου απορριμμάτων, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του ΑΣΔΣΑ για να δικαιολογήσει την απόφαση έκτακτης συνεδρίασης του Δ.Σ. και την επέκταση της σύμβασης με τον ανάδοχο.
Από την πλευρά της Περιφέρειας Ηπείρου γίνεται λόγος για προσπάθεια αιφνιδιασμού της, ώστε ο ΑΣΔΣΑ να συνεχίσει de facto τη μεταφορά του υπολείμματος, καθώς η Περιφέρεια ενημερώθηκε από τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης στις 4 Νοεμβρίου –και μάλιστα εκτός λειτουργίας των υπηρεσιών της- ότι, μια μέρα νωρίτερα, ο ανάδοχος της μεταφοράς του υπολείμματος του έκανε γνωστό ότι στις 2 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε η μεταφορά του συνόλου των ποσοτήτων της σύμβασης, ήτοι 20.000 τόνων. Παρ’ όλα αυτά αυθημερόν δήλωσε εγγράφως προς όλους τους αποδέκτες της ενημέρωσης την ετοιμότητά της για να ενεργήσει εφεξής την μεταφορά του υπολείμματος.
«Με τα ανωτέρω πραγματικά δεδομένα, βασίμως μπορεί να υποστηριχθεί ότι ο ΑΣΔΣΑ, σε μια επίδειξη αντισυμβατικής ισχύος, επιχείρησε να αιφνιδιάσει την Περιφέρεια Ηπείρου, ώστε να συνεχίσει de facto τη μεταφορά του υπολείμματος από την ΜΕΑ. Και όταν ο αιφνιδιασμός απέτυχε, ο πρόεδρός του συγκάλεσε εκτάκτως Δ.Σ. στις 05.11.2021, στο οποίο συμμετείχαν, με οριακή απαρτία, μέλη του Δ.Σ. που εκπροσωπούσαν δημοτικές αρχές Δήμων που παράγουν ποσοστό περί το 35% αστικών αποβλήτων της Περιφέρειας Ηπείρου. Στη συνεδρίαση αυτή ο Πρόεδρος του ΑΣΔΣΑ επικαλέσθηκε ως επείγον για επέκταση της σύμβασης μεταφοράς, το γεγονός ότι δήθεν την επόμενη (Σάββατο 6/11) εξέπνεε η πενθήμερη προθεσμία για τη μεταφορά του υπολείμματος, με άμεσο τον κίνδυνο να κλείσει το εργοστάσιο ή να γίνει η μεταφορά από ανάδοχο που θα ορίσει ο φορέας που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, όπως δήλωσε. Δηλαδή, επικαλέσθηκε ως κίνδυνο το γεγονός ότι η Περιφέρεια Ηπείρου θα ασκούσε τις νόμιμες και συμβατικές υποχρεώσεις της», τονίζεται στο έγγραφο, με την Περιφέρεια Ηπείρου να αμφισβητεί ευθέως το ότι είχε ολοκληρωθεί η ποσότητα του υπολείμματος που προβλέπεται από τη σύμβαση με τον ανάδοχο. Με βάση τα δικά της στοιχεία, προκύπτει ότι στις 2 Νοεμβρίου είχαν μεταφερθεί μόνο 19.149,36 τόνοι υπολείμματος, συνεπώς υπήρχαν ακόμα προς μεταφορά 850,64 τόνοι υπολείμματος προκειμένου να συμπληρωθεί η ποσότητα των 20.000 τόνων. «Συνακόλουθα, τόσο η δήλωση του αναδόχου ότι στις 02.11.2021 είχε ολοκληρωθεί η μεταφορά ποσότητας 20.000 τόνων υπολείμματος όσο και οι αντίστοιχοι ισχυρισμοί του προέδρου του ΑΣΔΣΑ κατά τη συνάντηση στην Περιφέρεια Ηπείρου, αλλά και στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΑΣΔΣΑ, ελέγχονται ως ανακριβείς», αναφέρει.

Ανακαλεί την πρόθεση μεταβίβασης του εργοστασίου

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει η ρητή δήλωση του περιφερειάρχη Ηπείρου ότι ανακαλεί οποιαδήποτε προηγούμενη δήλωσή του αναφορικά με ενδεχόμενη μεταβίβαση της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων στον ΑΣΔΣΑ, με το αιτιολογικό ότι δεν είναι σε θέση να την αναλάβει και οι εκπρόσωποί του, με τις ενέργειες και τις παραλείψεις τους, θέτουν «σε προφανή κίνδυνο τα συμφέροντα των Ηπειρωτών για άδηλους λόγους».
Στο έγγραφο, το οποίο κοινοποιείται σε όλα τα μέλη του ΔΣ του ΑΣΔΣΑ, στο σύνολο των δημάρχων της Ηπείρου, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου -Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και στους γενικούς γραμματείς Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Ορέστη Καβαλάκη και Διαχείρισης Αποβλήτων Εμμανουήλ Γραφάκο, επισημαίνει ότι ο ΑΣΔΣΑ όχι μόνον αδυνατεί να ασκήσει με επάρκεια την υπηρεσία της μεταφοράς του υπολείμματος, αλλά δεν είναι σε θέση ούτε καν να την επιβλέψει.
Η Περιφέρεια Ηπείρου υποστηρίζει ότι κατά το διάστημα που ο ΑΣΔΣΑ προέβη στην μεταφορά του υπολείμματος (Σεπτέμβριος2020 έως Σεπτέμβριος 2021 -διάστημα για το οποίο υπάρχουν επίσημα στοιχεία), κατά κόρον και συστηματικά καθυστερούσε τη μεταφορά του, με κίνδυνο να ενεργοποιηθούν σε βάρος της Περιφέρειας οι προβλεπόμενες από το άρθρο 23.3 της Σύμβασης Σύμπραξης ρήτρες.
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ότι τον Οκτώβριο 2020, σύμφωνα με επίσημη αναφορά του ΙΦΣ, υπήρξε καθυστέρηση στην απομάκρυνση για πάνω από επτά ημέρες. Τον Νοέμβριο του 2020, σύμφωνα με όμοια αναφορά, η κατάσταση από την σώρευση του υπολείμματος δεν είχε ομαλοποιηθεί, αλλά η ποσότητα των υπολειμμάτων σε αποθήκευση αντιστοιχούσε στα 3/5 της μέγιστης αποθηκευτικής ικανότητας της ΜΕΑ σε υπολείμματα. Τον Ιανουάριο 2021 ομοίως παρατηρήθηκε καθυστέρηση στην μεταφορά. Το ίδιο και τον Φεβρουάριο 2021, οπότε επισημάνθηκε από τον ΙΦΣ ότι οι καθυστερήσεις στην απομάκρυνσή του δυσχεραίνουν την λειτουργία της εγκατάστασης, καθώς έχουν ως αποτέλεσμα την συσσώρευσή τους στην ΜΕΑ Ηπείρου. Η ίδια επισήμανση υπάρχει και για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2021. Τον Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο 2021, επί τρεις συνεχόμενους μήνες, ο ΙΦΣ επισημαίνει ότι παρατηρούνται αυξημένοι ρυθμοί απομάκρυνσης, που τείνουν να εξομαλύνουν το πρόβλημα συσσώρευσης του υπολείμματος που δυσχέραινε την λειτουργία της εγκατάστασης, αμέσως μετά, όμως, τον Αύγουστο 2021, ο ΙΦΣ επανέρχεται και αναφέρει και πάλι καθυστερήσεις στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων, που δυσχεραίνουν τη λειτουργία της εγκατάστασης.
«Παρά αυτά τα πραγματικά δεδομένα, που αποδεικνύουν ότι καθ’ όλο το διάστημα που ο ΑΣΔΣΑ προέβαινε στην μεταφορά του υπολείμματος, σχεδόν ποτέ δεν υπήρξε συνεπής στην απομάκρυνση, ο πρόεδρός του, την Παρασκευή 5/11, επισείει στα παριστάμενα μέλη του Δ.Σ. τον κίνδυνο ότι δήθεν θα έκλεινε το εργοστάσιο, αν δεν γινόταν αποκομιδή υπολείμματος το Σάββατο 6/11. Όμως, το Σάββατο 6/11 δεν ήταν καν η 5η ημέρα μη μεταφοράς υπολείμματος, αλλά η 4η και ως εκ τούτου δεν ετίθετο θέμα “κλεισίματος” του εργοστασίου, όπως ισχυρίσθηκε ο πρόεδρος του ΑΣΔΣΑ. Άλλωστε, κατά τα προεκτιθέντα, ο ΑΣΔΣΑ είχε “δοκιμάσει” επανειλημμένα και παρατεταμένα –αν όχι διαρκώς- τις “αντοχές” της ΜΕΑ, ακόμη και για πάνω από επτά συνεχόμενες ημέρες μη μεταφοράς υπολείμματος, και αυτό τελούσε εν γνώσει του προέδρου όταν ενημέρωνε το οριακής απαρτίας σώμα ότι δήθεν το εργοστάσιο θα “έκλεινε” την τέταρτη ημέρα μη μεταφοράς», σημειώνει η Περιφέρεια.

Το έγγραφο Γραφάκου

Με βάση τα παραπάνω, η πλευρά της Περιφέρειας Ηπείρου δείχνει ότι πιστεύει ότι οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, της δίνουν τον πρώτο λόγο στην όλη υπόθεση, κάτι που, ωστόσο, αμφισβητείται από τη διοίκηση του ΑΣΔΣΑ.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου τόσο στη συνάντηση με τον περιφερειάρχη όσο και στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. επικαλέστηκε απαντητικό έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκου σε ερωτήματά του, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «δεν απαιτείται τροποποίηση του θεσμικού πλάνου για να αναλάβει ο ΦΟΔΣΑ Ηπείρου την αρμοδιότητα του συνόλου των υποδομών για την διαχείριση των αποβλήτων. Αρκεί η καταγγελία της σχετικής προγραμματικής σύμβασης, με την οποία έχει εκχωρήσει την αρμοδιότητα αυτή».
Και το ερώτημα που τίθεται, είναι γιατί ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος δεν προχωρά στην καταγγελία της προγραμματικής σύμβασης, από τη στιγμή που παρουσιάζεται τόσο απλή διαδικασία.

 

Σχετικά άρθρα

Προγραμματική σύμβαση για την ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του «συμπλέγματος» Κορωνησίας

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

Γέφυρα – αντίγραφο στη θέση της ιστορικής γέφυρας Κοράκου