ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επιστροφή με το ΠΑΣΟΚ και στόχο το 18%

Η πορεία του κόμματος μετά τις εσωκομματικές εκλογές είναι ένα από τα βασικά διακυβεύματα του αγώνα των έξι υποψηφίων για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής ή του ΠΑΣΟΚ, το οποίο επιλέγει να επαναφέρει πλήρως ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Κατά τη σημερινή του επίσκεψη στα Γιάννενα, προκειμένου να μιλήσει σε υποστηρικτές της υποψηφιότητάς του, ενόψει των εσωκομματικών εκλογών της 5ης Δεκεμβρίου, ο κ. Λοβέρδος ανέλυσε τους στόχους και τα προτάγματα της πολιτικής που θέλει να ακολουθήσει το κόμμα.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, στόχος του είναι ένα ψηφιακό ανοιχτό κόμμα, ΠΑΣΟΚ και όχι ΚΙΝΑΛ ή ΚΙΔΗΣΟ, με τρεις αντιπροέδρους, και ένα από τα βασικά προτάγματα η μάχη κατά της γραφειοκρατίας, «που τυραννά τον πολίτη και απαγορεύει στην οικονομία να αναπτυχθεί».
Η «επόμενη ημέρα» των εσωκομματικών εκλογών, βέβαια, είναι εκείνη που μονοπωλεί τις πολιτικές συζητήσεις εντός και εκτός του Κινήματος, και ο κ. Λοβέρδος υπήρξε ξεκάθαρος στο ότι δεν επιδιώκει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. «Είμαι ο μόνος εκ των έξι που έχει ξεκαθαρίσει ότι τα περί προοδευτικής κυβέρνησης είναι ύποπτα σενάρια και εννοούν την υποταγή του κόμματος στον ΣΥΡΙΖΑ. Και φράσεις του στυλ “δε θα πάμε εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ, θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί μας”, είναι η φωτογραφία της μετατροπής του κόμματος σε δεκανίκι. Ταυτόχρονα, από τα δεξιά, δεν έχουμε καμία πρόταση συνεργασίας, ούτε κάποιος από εμάς προτείνει κεντροδεξιά συνεργασία, άρα δεν τίθεται αυτό το θέμα. Είναι ένα νεκρό θέμα. Αντίθετα, είναι ζωντανό το θέμα της μετατροπή του κόμματος σε δεκανίκι.
Ενδιαφέρον είχε ο σχολιασμός του για την πρόσφατη συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου, που επίσης διεκδικεί την προεδρία του κόμματος. «Επειδή τη διάβασα λέξη προς λέξη, δεν είναι καλό να γυρνάμε στο παρελθόν και να μην ασχολούμαστε με αυτά που έρχονται. Ο πολίτης δεν κάνει ιστορία, κοιτάει το μέλλον του ίδιου και της οικογένειάς του. Και οι έξι υποψήφιοι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Προφανώς και μετρά το παρελθόν, αλλά έχουμε κουβεντιάσει πολλές φορές. Θεωρώ ότι δεν είναι η απαιτούμενη συζήτηση για τις επόμενες ημέρες. Σε ό,τι με αφορά, θα κρατηθώ στα θέματα του παρόντος και του μέλλοντος και θα μιλάω μόνο πολιτικά. Αυτό που σήμερα νοιάζει την πατρίδα και τους πολίτες της είναι το παρόν και το μέλλον. Κοιτάμε μπροστά και όχι πίσω. Δεν ψηφίζουμε για το παρελθόν στις 5 Δεκεμβρίου, αλλά για το μέλλον. Την Ελλάδα την καίνε προβλήματα, η πανδημία, η οικονομία, η τυραννία της γραφειοκρατίας, γιατί αν καθίσουμε να κοιτάξουμε πίσω, έχει ο καθένας την προσωπική του ανάγνωση της ιστορίας», σημείωσε.
Τόνισε δε πως στόχος του είναι ο υπερδιπλασιασμός των ποσοστών του κόμματος στις επόμενες εκλογές. «Επιστροφή με το ΠΑΣΟΚ όχι στο ΠΑΣΟΚ, με το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα. Αυτή είναι η πρότασή μου. Τα μέτρα εκείνα που θα καταστήσουν το ΠΑΣΟΚ ένα ανοιχτό ψηφιακό κόμμα άμεσης και αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και μάλιστα το πιο δημοκρατικό κόμμα της Ευρώπης», σημείωσε ο κ. Λοβέρδος, τονίζοντας πως στα όργανα του κόμματος θα «φωτογραφηθεί» η ενότητα.
«Θα υπερδιπλασιάσουν, υπό την συλλογική ηγεσία που θα ασκήσω, οι δυνάμεις του κόμματος στις επόμενες εκλογές. Αν δεν τα καταφέρω, θα αποχωρήσω από την προεδρία», σημείωσε, διευκρινίζοντας πως μιλά για ένα κόμμα του 18%.
Τέλος, ερωτηθείς για το αν μπορεί να διασφαλιστεί η ενότητα του κόμματος, σύμφωνα και με την επιθυμία και προσπάθεια της Φώφης Γεννηματά, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε πως διαθέτει «βιογραφικό ενότητας». «Ήμουν δίπλα της από την αρχή, ήμουν εκεί και το 2007, και το 2012, ακόμη και όταν με διέγραψε ο Βενιζέλος. Δεν έκανα ούτε εκλογές σωματείου μακριά από το κόμμα. Τους άλλους πέντε ρωτήστε τους», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Σταθμός για τις ευρωεκλογές, αλλά όχι μόνο

Περιφέρεια Ηπείρου – Σε αναζήτηση δικού του υποψηφίου το ΠΑΣΟΚ

Αποστόλης Τζελέτας

Δεσμεύσεις για στιβαρή και σοβαρή αντιπολίτευση