ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δε σηκώνει κουβέντα για το υπόλειμμα η Περιφέρεια Ηπείρου

Καμία διάθεση ούτε καν να μπει σε διαδικασία διαλόγου για το θέμα της μεταφοράς του υπολείμματος από τη μονάδα επεξεργασία απορριμμάτων προς τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής, δε δείχνει η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία, με χθεσινή της παρέμβαση, ξεκαθαρίζει ρητά και κατηγορηματικά ότι το θέμα δεν είναι προς συζήτηση, καθώς αποκλειστικά αρμόδια για τη μεταφορά του, σύμφωνα με τη Σύμβαση Σύμπραξης και τα παραρτήματά της, είναι η Περιφέρεια Ηπείρου.

Μία ημέρα μετά την επιστολή του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου, ο οποίος εμφάνιζε ως δική του αρμοδιότητα το έργο της μεταφοράς, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης επανήλθε σε αυστηρό ύφος, επιφυλασσόμενος, μάλιστα, των δικαιωμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου από αντισυμβατικές ενέργειες και παραλείψεις του Α.Σ.Δ.Σ.Α. σε σχέση με τη σύμβαση σύμπραξης και την απευθείας σύμβαση ΙΙΙ, δηλαδή τη σύμβαση με την οποία οι τέσσερις τότε Αναγκαστικοί Σύνδεσμοι εκχωρούσαν στην Περιφέρεια τις αρμοδιότητες για το εργοστάσιο απορριμμάτων.
Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, που υπογράφει και ως νόμιμος εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου ως συμβαλλόμενης στη Σύμβαση Σύμπραξης (ΣΔΙΤ) για το έργο «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου, καλεί εκ νέου τη διοίκηση του Α.Σ.Δ.Σ.Α. να απόσχει από κάθε περαιτέρω ενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη μεταφορά του υπολείμματος, αλλά και να ενημερώσει την Περιφέρεια εγγράφως για τις μέχρι τώρα ενέργειές της στη μεταφορά του, προκειμένου η Περιφέρεια Ηπείρου να ασκήσει εφεξής ομαλά τις αρμοδιότητές της.
Εμμέσως πλην σαφώς η Περιφέρεια Ηπείρου υποστηρίζει ότι κακώς το έργο μεταφοράς του υπολείμματος μεταβιβάστηκε από την ίδια στον Α.Σ.Δ.Σ.Α. τον Αύγουστο του 2020, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό συνέβη μετά από παραπληροφόρηση/παραπλάνηση της περιφερειακής αρχής από τον αρμόδιο επί του αντικειμένου υπάλληλο της Περιφέρειας, ο οποίος σήμερα είναι υπάλληλος του Συνδέσμου. Μάλιστα, προσάπτει στον υπάλληλο ότι προχώρησε και σε παραπληροφόρηση των μελών του Δ.Σ. του Συνδέσμου, παρά το ότι ο ίδιος τελούσε εν πλήρη γνώσει ότι η Σύμβαση Σύμπραξης όριζε ρητή αρμοδιότητα της Περιφέρειας Ηπείρου για τη μεταφορά του Υπολείμματος, ενώ σημειώνει πως ανέμενε από τον Α.Σ.Δ.Σ.Α. να δρομολογήσει διαδικασίες ελέγχου των ενεργειών του υπαλλήλου.
Σε ό,τι αφορά το από πού προκύπτει η αρμοδιότητα της Περιφέρειας Ηπείρου, επαναλαμβάνονται τα όσα έχουν διατυπωθεί και σε προηγούμενο έγγραφο, δηλαδή ότι ορίζεται ρητά στη Σύμβαση Σύμπραξης που έχει υπογράψει η Περιφέρεια Ηπείρου με τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ) και ιδίως στο άρθρο 23, το οποίο αναφέρει: «Η Περιφέρεια Ηπείρου αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη και τους σχετικούς κινδύνους για την διασφάλιση της διάθεσης του Υπολείμματος που θα οδηγείται στον Χώρο Μεταφοράς Υπολείμματος από τον ΙΦΣ. Η Περιφέρεια Ηπείρου θα έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τον προσδιορισμό του ποσοστού των υπολειμμάτων που αντιστοιχεί σε κάθε μία από τις Υποδομές της Περιφέρειας Ηπείρου, την μεταφορά και τη διάθεση του Υπολείμματος».
Επίσης, σημειώνει ότι η μεταφορά του υπολείμματος από την Περιφέρεια Ηπείρου ουδόλως εξαρτάται από την πηγή χρηματοδότησής της, απαντώντας στο επιχείρημα ότι η υπηρεσία εκτελείται πλέον μέσω των ανταποδοτικών εισφορών των ΟΤΑ α’ βαθμού προς τον Α.Σ.Δ.Σ.Α. και δε χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους.
«Συναφώς, οι ισχυρισμοί σας περί δήθεν αρμοδιότητας του Α.Σ.Δ.Σ.Α. για τη μεταφορά του υπολείμματος, όχι μόνο δεν βρίσκουν έρεισμα στη Σύμβαση Σύμπραξης, αλλά αντίθετα επιχειρούν να δυναμιτίσουν τις υποχρεώσεις που έχετε αναλάβει με την Απευθείας Σύμβαση ΙΙΙ, που υπεγράφη στις 24.07.2017 μεταξύ των τεσσάρων Αναγκαστικών Συνδέσμων – στην θέση των οποίων υπεισήλθε ο Φορέας σας- της Περιφέρειας Ηπείρου, του ΙΦΣ και του εκπροσώπου των Κύριων Χρηματοδοτών», σημειώνει ο περιφερειάρχης Ηπείρου και συνεχίζει λίγο πιο κάτω: «Εν ολίγοις, οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψή σας που αφίσταται των ανωτέρω δεσμεύσεων, όπως η προκείμενη, θεωρείται και είναι αντισυμβατική, δημιουργεί υποχρέωση αποζημίωσης σε περίπτωση που η Περιφέρεια Ηπείρου παραβιάσει τη Σύμβαση Σύμπραξης από δικές σας ενέργειες ή παραλείψεις, μη αποκλειομένης και της περίπτωσης αναζήτησης και τυχόν άλλου είδους ευθυνών από τα συμπράττοντα σε τέτοιες ενέργειες πρόσωπα».
Και σε αυτή την επιστολή της Περιφέρειας Ηπείρου γίνεται λόγος για πλημμέλεια από την πλευρά του Α.Σ.Δ.Σ.Α. στο έργο της μεταφοράς του υπολείμματος, καθώς επισημαίνεται ότι παρατηρήθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις στη μεταφορά του και μάλιστα ακόμη και καθ’ υπέρβαση του ανωτάτου ορίου των πέντε συνεχομένων ημερών που ορίζεται στο άρθρο 23.3 της Σύμβασης Σύμπραξης, «γεγονός που δυνάμει ενεργοποιούσε τα εν συνεχεία (23.3.1, 23.3.2, 23.3.3 και 23.3.4) δικαιώματα του ΙΦΣ περί άρνησης αποδοχής και διαχείρισης Συμβατικών Αποβλήτων, μη διενέργειας σχετικών Απομειώσεων καθώς και αποζημιώσεων από θετικές ζημίες ή και ποινικές ρήτρες».
Στη συνέχεια της επιστολής του, ο κ. Καχριμάνης τοποθετείται και ως προς την πρόσκληση του Α.Σ.Δ.Σ.Α. στον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης μα του κοινοποιεί «όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με την παρακολούθηση και τη λειτουργία της ΜΕΑ Ηπείρου καθώς και της Σύμβασης Σύμπραξης», λέγοντας ότι κατ’ αρχήν επιβεβαιώνει την άγνοιά τους για τον τρόπο λειτουργίας της Σύμβασης Σύμπραξης και τις συμβατικές υποχρεώσεις των εκεί μερών. «Η συνομολογούμενη, από τα ανωτέρω, άγνοιά σας θα μπορούσε ενδεχομένως να δικαιολογήσει το ατόπημά σας να καλείτε και τον ΙΦΣ να προβαίνει σε αντισυμβατικές, κατά τη Σύμβαση Σύμπραξη, ενέργειες», προσθέτει, λέγοντας ότι το ατόπημα «καθίσταται έτι σοβαρότερο, όταν δεν προκύπτει να έχει προηγηθεί ενημέρωση του Δ.Σ. του Φορέα σας για τις αντισυμβατικές αυτές ενέργειές σας».
Και καταλήγει: «Εύλογο προβληματισμό εγείρει το γεγονός ότι ενώ από τις οικείες διατάξεις ουδεμία αρμοδιότητα του προέδρου του Α.Σ.Δ.Σ.Α. απορρέει για να παρεμβαίνει και να οικειοποιείται αυθαιρέτως για λογαριασμό του νομικού προσώπου συμβατικές υποχρεώσεις της Περιφέρειας Ηπείρου έναντι του ΙΦΣ, εσείς όχι μόνο παρεμβαίνετε αναρμοδίως, αλλά η παρέμβασή σας έρχεται σε ευθεία αντίθεση τόσο με την Σύμβαση Σύμπραξης όσο και με τις συμβατικώς ανειλημμένες με την Απευθείας Σύμβαση ΙΙΙ δεσμεύσεις του Φορέα σας, αναλαμβάνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο πλήρως και ατομικά τις συνέπειες από την αντισυμβατική συμπεριφορά σας.
Πάντα ταύτα, η περιφερειακή αρχή, επί του παρόντος, τα αντιμετωπίζει με κατανόηση, δεδομένης, ως φαίνεται, της παντελούς άγνοιά σας για τις ανειλημμένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις του Φορέα που εκπροσωπείτε έναντι της Περιφέρειας Ηπείρου. Καλοπροαίρετα, προς γνώση σας, σας ενημερώνουμε ότι η αντισυμβατική συμπεριφορά σας, που συνιστά αυτενέργεια, δεδομένου ότι δε φαίνεται να έχει τύχει της εγκρίσεως του Δ.Σ. του Φορέα σας, γεννά και ατομικές ευθύνες σας για την αποκατάσταση κάθε τυχόν ζημίας ή βλάβης στα συμφέροντα της Περιφέρειας Ηπείρου, των δημοτών των Δήμων της Περιφέρειας Ηπείρου, ενδεχομένως δε και τρίτων αντισυμβαλλομένων του ΑΣΔΣΑ».
Ένα σημείο που έχει τη δική του σημασία, είναι ότι το έγγραφο του περιφερειάρχη Ηπείρου δεν απευθύνεται μόνο στον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Α.Σ.Δ.Σ.Α., την Αποκεντρωμένη Διοίκηση
Ηπείρου -Δυτικής Μακεδονίας και τις εταιρείες που αποτελούν τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης, αλλά βάζει στο παιχνίδι τον Γενικό Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Ορέστη Καβαλάκη και τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Εμμανουήλ Γραφάκο.

Σχετικά άρθρα

Προγραμματική σύμβαση για την ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του «συμπλέγματος» Κορωνησίας

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

Γέφυρα – αντίγραφο στη θέση της ιστορικής γέφυρας Κοράκου