ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Όμηρος» ενός αρνητή και δύο ελλιπώς εμβολιασμένων το δημοτικό συμβούλιο

Για χάρη τριών δημοτικών συμβούλων, ενός μη εμβολιασμένου και δύο μη πλήρως εμβολιασμένων, εξακολουθεί να συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, γεγονός που προκάλεσε αντιπαράθεση στην έναρξη της συνεδρίασης της Τρίτης.

Την αντιπαράθεση πυροδότησε η τοποθέτηση του επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» Θωμά Μπέγκα, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι είναι η τελευταία φορά που τα μέλη της συμμετέχουν σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία δεν πραγματοποιείται δια ζώσης, εφόσον το νομοθετικό πλαίσιο συνεχίζει να επιτρέπει τη διεξαγωγή τους με αυτόν τον τρόπο. Όπως τόνισε, αποτελεί σαφέστατη επιλογή της δημοτικής αρχής να ευτελίσει όσο μπορεί τη λειτουργία του κυρίαρχου συλλογικού οργάνου του δήμου, κάτι που έπραξε με την απόφασή της να συγκαλέσει τη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου πριν λίγες μέρες.
Την επιθυμία του προεδρείου και της δημοτικής αρχής να επανέλθουν οι δια ζώσης συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου μετέφερε ο πρόεδρος του σώματος Δημήτρης Παπαγεωργίου, ωστόσο θεωρήθηκε ότι είναι πιο ασφαλής, για υγειονομικούς λόγους, η τηλεδιάσκεψη. Όπως εξήγησε, δεν είναι όλοι δημοτικοί σύμβουλοι εμβολιασμένοι, μέλος του προεδρείου δεν είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ αναφορά έκανε και το ότι δεν είναι όλοι οι εργαζόμενοι των ΜΜΕ εμβολιασμένοι». «Δεν υπήρχε καμία μεθόδευση και δε δέχομαι καμία αμφισβήτηση της δημοκρατικής μου ευαισθησίας», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου, συμπληρώνοντας ότι η τηλεδιάσκεψη δε στερεί, ούτε μειώνει τον διάλογο.
Παρέμβαση έκανε και ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, λέγοντας πως δεν αποτελούν στοιχείο μη δημοκρατικής λειτουργίας οι διαδικτυακές συνεδριάσεις και προσθέτοντας πως θα είναι καταστροφική η εικόνα ότι νόσησε ένας δημοτικός σύμβουλος μετά από μία διά ζώσης συνεδρίαση.
Καταλυτική στο να πραγματοποιηθεί μία ακόμη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη, προέκυψε πως ήταν η επιθυμία της επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνας Καλογιάννη, η οποία έκανε γνωστό στο σώμα ότι η παράταξή της το ζήτησε και συμπλήρωσε πως όσο υπάρχουν αυξημένα κρούσματα, θα πρέπει να γίνεται με τον ίδιο τρόπο. «Αν υπάρχουν αυξημένα επίπεδα ατόμων που νοσούν, προτιμούμε να συνεχίσουμε με τηλεδιάσκεψη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την επιστροφή στις δια ζώσης συνεδριάσεις ζήτησαν οι επικεφαλής των παρατάξεων «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης και «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα Χρήστος Πατσούρας, με τον πρώτο να χαρακτηρίζει φοβική την αντίληψη ότι όλα τα προβλήματα θα προκύψουν αν κάποιος δημοτικός σύμβουλος ασθενήσει στην πόλη. Παρέμβαση από την πλευρά της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» έκανε και ο δημοτικός σύμβουλος Βλάσης Παπαχρήστος, λέγοντας πως μπορεί να επιλεγεί ο μεικτός τρόπος συνεδρίασης, με όσους δεν είναι εμβολιασμένοι να συμμετέχουν εξ αποστάσεως, με τον δήμαρχο να απαντά στη συνέχεια ότι άπαξ και ανοίξουν οι πόρτες δε θα υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου.
Τέλος, ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας σημείωσε ότι ο κίνδυνος ελλοχεύει και κάλεσε όλο το δημοτικό συμβούλιο να συνδράμει την εμβολιαστική προσπάθεια. «Οφείλουμε ο καθένας χωριστά να προχωρήσουμε και να συνδράμουμε στον εμβολιασμό. Κάποιοι συνάδελφοι δεν έχουν εμβολιαστεί και για όσο διάστημα ισχύει αυτό, είναι προτιμότερο να συνεδριάζουμε μέσω τηλεδιάσκεψης. Πρέπει όλοι μαζί να πειστούμε και να πείσουμε όλους τους υπόλοιπους», τόνισε, αφήνοντας αιχμές κατά των ανεμβολίαστων δημοτικών συμβούλων, που από τα λεγόμενά του προκύπτει πως ανήκουν στο σύνολό τους στην αντιπολίτευση.

Σχετικά άρθρα

Χόρτα, αδέσποτα και καθημερινότητα στη συνεδρίαση

Λάθη, παραλείψεις και εύλογος προβληματισμός

Τιμητική συνεδρίαση στη μνήμη του Φ. Τσουμάνη