Επικαιρότητα

Με «πορτοκαλί γιλέκα» στην απεργία του Εργατικού Κέντρου

Εκατοντάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, φοιτητές, μαθητές και εκπρόσωποι των ταξικών σωματείων ακολούθησαν την πορεία του Εργατικού Κέντρου στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας, που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΠΑΜΕ, ενώ ξεχώρισαν τα «πορτοκαλί γιλέκα» των μελών του Συνδικάτου Οικοδόμων, που παρέπεμπαν στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» της Γαλλίας.

 

Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και συγκέντρωσε πλήθος εργαζομένων, αλλά και αυτοαπασχολούμενων, που έκλεισαν τα καταστήματά τους για λίγες ώρες, μετά το κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου.

Η συγκέντρωση και πορεία ήταν από τις πιο μαζικές των τελευταίων μηνών, ενώ είχε παλμό και ένταση. Η πορεία ανέβηκε την οδό Αβέρωφ, ενώ στη συνέχει «μοιράστηκε» καθώς, μέρος των διαδηλωτών κατευθύνθηκαν στα γραφείς της ΔΕΗ, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για διακοπές ρεύματος λόγω οφειλών, και άλλοι κατευθύνθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο, όπου υπήρξε και κινητοποίηση με πανό, από μέλη της Πρωτοβουλίας κατά των ερευνών και εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Ήπειρο.

Μάλιστα, από νωρίς το πρωί οι ομάδες περιφρούρησης της απεργίας βρέθηκαν σε επιχειρήσεις της περιοχής και στις εγκαταστάσεις της εταιρείας εξόρυξης πετρελαίων στη Βιομηχανική Περιοχή.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θανάσης Νάκος ανέφερε ότι είναι η δεύτερη απεργία των οικοδόμων μέσα σε δυο εβδομάδες με κύρια αιτήματα την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων εργασίας και πραγματικές αυξήσεις στα μεροκάματα και τους μισθούς.

Στην απεργιακή συγκέντρωση χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανικών Η/Υ Γρηγόρης Μακρής, αναφερόμενος στα προβλήματα στέγασης και σίτισης των φοιτητών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε η γραμματέας του Σωματείου Επισιτισμού Τουρισμού, Μαρία Ανδρεάδου.

«Είναι πάμπολλα τα παραδείγματα σε όλη την πόλη από τα σούπερ μάρκετ, τα εργοστάσια, τις φαρμακαποθήκες κ.α.  για το τι εννοούν μεταμνημονιακή εποχή. Εργοδοσία, κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμοι σε πλήρη συνεργασία για τα κέρδη του κεφαλαίου. Την ώρα που μειώνουν για ακόμα μια φορά τον προϋπολογισμό στα νοσοκομεία, ο δήμος Ιωαννιτών μετράει πλεόνασμα από τα δημοτικά τέλη που με το Βούρδουλα του κομμένου νερού εισέπραττε. Ως εδώ! Το μόνο που φοβούνται, το μόνο που τους τρομάζει είναι εργάτες που παλεύουν για το δίκιο τους. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι πολεμάνε την απεργία με μένος», ανέφερε, δίνοντας και τοπικά χαρακτηριστικά στην απεργία.

«Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, δεν κάνουμε πίσω, αναπτύσσουμε τη σύγκρουση με το κεφάλαιο, με τους δυνάστες μας, με τους πολιτικούς υπηρέτες τους και τα συνδικαλιστικά τσιράκια τους. Ανανεώνουμε το αγωνιστικό ραντεβού τις επόμενες μέρες», κατέληξε η κ. Ανδρεάδου.

Σχετικά άρθρα

Σε χωριά της Θεσσαλίας η βοήθεια του Εργατικού Κέντρο

Προετοιμάζει αγωνιστική απάντηση στο νομοσχέδιο

Κάλεσμα αλληλεγγύης από το Εργατικό Κέντρο