ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προχωρούν –έστω και αργά- τα μεγάλα έργα

Εξελίξεις αναμένονται το αμέσως προσεχές διάστημα σε μια σειρά από έργα του δήμου Ιωαννιτών, όπως προέκυψε από τις απαντήσεις που έδωσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται απόφαση επί της προδικαστικής προσφυγής που έχει κατατεθεί για το έργο του μεγάλου δακτυλίου, ώστε να προχωρήσει η ανάδειξη οριστικού μειοδότη. Όπως ενημέρωσε το σώμα ο δήμαρχος, η προσφυγή εκδικάστηκε στις 20 Αυγούστου.
Σε τροχιά υλοποίησης φαίνεται να μπαίνει και το έργο ανάδειξης θρησκευτικών και πολιτιστικών διαδρομών, το οποίο περιλαμβάνει παρεμβάσεις στο δημαρχείο, τη λαϊκή αγορά και την περιοχή της Μητρόπολης και της Καλούτσιανης. Απαντώντας σε ερωτήματα που έθεσε η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη και ο δημοτικός σύμβουλος της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» Θωμάς Γιωτίτσας, που είπε χαρακτηριστικά ότι το δημοτικό συμβούλιο «έχει μαύρα σκοτάδια», ο κ. Ελισάφ απάντησε ότι εντός των επομένων ημερών αναμένεται η προγραμματική σύμβαση με την ΕΕΤΑΑ για την εκπόνηση της μελέτης που χρηματοδοτείται με 675.000 ευρώ από το υπουργείο Τουρισμού. «Τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα, ώστε μέσα στο 2021 να υπάρχει ανάδοχος και μέσα στο 2022 να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη», είπε.
Ακροθιγώς αναφέρθηκε στο Άσυλο Ανιάτων, λέγοντας ότι θα ξεκινήσει εκεί που δε θα γινόταν, στην κεντρική πλατεία, διαβεβαιώνοντας για την ένταξη στο «Αντ. Τρίτσης», και στο Πάρκο Πυρσινέλλα, επαναλαμβάνοντας ότι ολοκληρώνονται οι οριστικές μελέτες και ο φάκελος θα ενταχθεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σχετικά με το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων είπε ότι εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής μέσα στα χρονικά όρια που έπρεπε και συμπλήρωσε ότι μετά την παράταση που δόθηκε θα συζητηθεί και στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ για τη σύμβαση για την ανάθεση των απορριμμάτων ενημέρωσε ότι έχει σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον απαραίτητο έλεγχο.

Μέσα στους επόμενους μήνες το 1ο Νηπιαγωγείο

Τη διαβεβαίωση ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθεί το έργο των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για τη μεταστέγαση του 1ου Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων και του Σχολείου Αναπήρων Παίδων έδωσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων, απαντώντας στη σφοδρή κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση.
Την αρχή είχε κάνει ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις για τη νέα καθυστέρηση, λέγοντας πως «η αναποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής βαραίνει μόνο την ίδια» και πως «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα έχουν κοντά ποδάρια».
Τη σκυτάλη πήρε η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία επέρριψε ευθύνες στις τρεις τελευταίες δημοτικές αρχές και χαρακτήρισε αποκλειστικά υπεύθυνο τον δήμο Ιωαννιτών για τη νέα καθυστέρηση, καθώς η περιφέρεια Ηπείρου ανταποκρίθηκε κανονικά στις υποχρεώσεις της. Μάλιστα, διερωτήθηκε πώς η δημοτική αρχή θα προχωρήσει στη μετεγκατάσταση στην Πανεπιστημιούπολη των δύο πειραματικών δημοτικών σχολείων, στην ανέγερση του σχολικού συγκροτήματος στον Κατσικά, στη μεταστέγαση του Μουσικού σχολείου και στη λειτουργία του Νηπιαγωγείου στη θέση των παλαιών Στρατιωτικών Αρτοποιείων, τη στιγμή που δεν μπορεί να ολοκληρώσει μία επίστρωση με τσιμεντόπλακες, μία περίφραξη, τη σύνδεση με το δίκτυο ακαθάρτων και την ηλεκτροδότηση των κτισμάτων.
Απαντώντας ο δήμαρχος, τόνισε ότι η σημερινή δημοτική αρχή είναι αυτή που έλυσε το θέμα και δρομολόγησε όλες τις διαδικασίες για τη λειτουργία των σχολείων, σημειώνοντας ότι ο ανάδοχος είναι μέσα στις συμβατικές του υποχρεώσεις. «Να μιλήσει κανένας άλλος. 4-5 χρόνια το φέρνατε βόλτα και δεν κάνατε τίποτα», είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον Θ. Μπέγκα.

Για το Πολιτιστικό Κέντρο Λιγκιάδων

Διαβεβαιώσεις υπήρξαν και για την ομαλή αποπεράτωση του Πολιτιστικού Κέντρου Λιγκιάδων, μετά το ζήτημα που ανέκυψε με την απαίτηση του «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον» να επιστραφούν όσα χρήματα δεν αξιοποιήθηκαν εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.
Το θέμα έθιξε ο Θ. Μπέγκας κατηγορώντας για ανικανότητα τη δημοτική αρχή, με τον Μ. Ελισάφ να απαντά ότι το θέμα έχει λυθεί και υπεβλήθη πρόταση για ένα συμπληρωματικό κομμάτι, ώστε να ολοκληρωθούν και οι εργασίες στο ισόγειο. «Δεν περίμενα κριτική για τους Λιγκιάδες. Εμείς πήραμε ένα ερείπιο και σύντομα θα γίνει ένα σημαντικό πολιτιστικό κέντρο. Θα μετατρέψει το χωριό σε ένα κέντρο μνήμης και πολιτισμού. Χωρίς να στοιχίσει ούτε ένα ευρώ στον πολίτη», τόνισε ο δήμαρχος.

«Κρίμα για τον τόπο» και ο «χρυσούς αιώνας του Θωμά»

Όλες οι παραπάνω απαντήσεις δόθηκαν στο πλαίσιο μιας γενικότερης κριτικής στα έργα και στις ημέρες της δημοτικής αρχή, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών στο τιμόνι του δήμου και τον απολογισμό που έκανε ο δήμαρχος, γραπτώς αρχικά και σε συνέντευξη τύπου στη συνέχεια.
Κριτική που διατυπώθηκε με ιδιαίτερη ένταση κυρίως από την πλευρά της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», με τον Θ. Μπέγκα να κάνει λόγο για «δύο χρόνια με δημόσια παραδοχή ενός φτωχού απολογισμού». Ο πρώην δήμαρχος έκανε λόγο για έλλειψη δημοκρατικής λειτουργίας και αποτελεσματικότητα. ««Για όλα φταίει η πανδημία, η γραφειοκρατία, η δυσλειτουργία των υπηρεσιών και φυσικά η “ύπουλη” συμμαχία της αντιπολίτευσης, με ολίγη ανάληψη ευθύνης. Αποκρύπτετε όμως συνεχώς τα νομοθετήματα λόγω covid που διευκολύνουν τη διαχείριση και διακίνηση πόρων, αποκρύπτετε επίσης τις δυνατότητες ευέλικτων διαδικασιών που συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα, από τη λήψη των αποφάσεων μέχρι την υλοποίηση. Μιλάτε για γραφειοκρατία λες και είναι μια τροχοπέδη που δημιουργήθηκε ξαφνικά στις μέρες σας, λες και στα χρόνια της διοίκησή μας δεν ήρθαμε αντιμέτωποι με τα μνημόνια, τα capital control, τις υπερβολές με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τα σχεδόν τρία χρόνια αδυναμίας δημοπράτησης έργων λόγω της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου», υπογράμμισε ο κ. Μπέγκας.
Ακολούθως, έκανε λόγο για τον κίνδυνο απώλειας χρηματοδοτήσεων για μια σειρά έργα που η δημοτική αρχή τα βρήκε ώριμα, όπως ο δακτύλιος της πόλης, το πολιτιστικό πάρκο στις παλιές στρατιωτικές φυλακές, το ανοιχτό κέντρο εμπορίου, το κέντρο για το παιδί στο πρώην άσυλο ανιάτων, ακόμα και η επέκταση του βιολογικού για την οποία υπογράφηκε μεν σύμβαση δεν έχουμε εικόνα όμως πότε θα ξεκινήσει το έργο. «Η λίστα είναι μακρά και το αριθμητικό άθροισμα της απώλειας πόρων τρομάζει, αλλά για εσάς φταίει πάντα η αντιπολίτευση. Αλήθεια που σας εμπόδισε να κάνετε τη δουλειά σας αναρωτιέμαι; Επειδή είχαμε διαφορετική άποψη σε δύο σημαντικά ζητήματα, τη διαχείριση απορριμμάτων και τη μέθοδο υλοποίησης του έργου των λαμπτήρων led; », επισήμανε ο κ. Μπέγκας και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Κρίμα για τον τόπο».
Απαντώντας στην κριτική για τη διετία της δημοτικής αρχής, ο Μ. Ελισάφ τόνισε ότι ο ίδιος ουδέποτε ωραιοποίησε την κατάσταση. «Δεν εφαρμόζω την τακτική του προκατόχου μου, ο οποίος ωραιοποιούσε την κατάσταση και μιλούσε για τον “χρυσού αιώνα του Θωμά”, ο οποίος ποτέ δεν υπήρξε. Έχω το θάρρος να αναλαμβάνω την ευθύνη για καθυστερήσεις και ολιγωρίες που υπήρξαν και υπάρχουν», ανέφερε μεταξύ άλλων και κατέληξε λέγοντας: «Ο κ. Μπέγκας έψαχνε δικαιολογίες και τις επανέλαβε και σήμερα. Τα έργα τα είχε ωριμάσει σε βαθμό zero».

Σχετικά άρθρα

Λαμπρή (παρά την αφρικανική σκόνη) η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας

Τέσσερις μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές έρευνες του μεγάλου δακτυλίου

Τα Γιάννενα θα φωτίσει αύριο η Ολυμπιακή Φλόγα