ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μισή λύση για τον κορεσμό των χώρων ταφής

Με την επέκταση του υφιστάμενου νεκροταφείου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Περιβλέπτου θα επιχειρήσει ο δήμος Ιωαννιτών να δώσει λύση στο μείζον πρόβλημα αδυναμίας κάλυψης των αναγκών ταφής αποβιωσάντων πολιτών, ωστόσο η ανάγκη για ένα νέο νεκροταφείο δεν παύει να υφίσταται.

Αυτό προκύπτει από την εισήγηση της επιτροπής διερεύνησης χώρων για δημιουργία νεκροταφείου, πάνω στην οποία θα γίνει συζήτηση και θα ληφθούν αποφάσεις στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων την ερχόμενη Δευτέρα, στις 6 το απόγευμα.
Με δεδομένη την επιτακτική ανάγκη εύρεσης χώρου, η επιτροπή, στην οποία προεδρεύει ο αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας, εισηγείται ομόφωνα την άμεση προώθηση και ολοκλήρωση των διαδικασιών για την επέκταση του υφιστάμενου νεκροταφείου του Ι.Ν. Περιβλέπτου, κρίνοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα, καθώς είναι δυνατόν να τηρηθούν οι νόμιμες προϋποθέσεις που απαιτούνται και αφορούν τις αποστάσεις από οικισμό, οικίες, νοσοκομεία κ.λπ. Ο δήμος έχει εξασφαλίσει και τη συναίνεση της Εκκλησίας, καθώς, μετά από γραπτή επικοινωνία του δημάρχου με την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων με θέμα τη συναίνεσή της για την επέκταση του υφιστάμενου νεκροταφείου, η Εκκλησιαστική Επιτροπή του ναού ανταποκρίθηκε στο αίτημα του δήμου και με απόφαση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου στις 7 Απριλίου, που εγκρίθηκε από το Μητροπολιτικό Συμβούλιο έναν μήνα αργότερα, γίνεται δεκτή η πρόταση της διαπαραταξιακής επιτροπής του δημοτικού συμβουλίου, με μία σειρά από όρους και προϋποθέσεις. Η Εκκλησιαστική Επιτροπή του ναού αποδέχεται τη διάθεση της οικοπεδικής έκτασης αποκλειστικής της ιδιοκτησίας για τις ανάγκες του κοιμητηρίου, η οποία, ωστόσο, θα παραμείνει ιδιοκτησία της Ενορίας. Επιπλέον όροι είναι ότι η σύνδεση του υφιστάμενου κοιμητηρίου με το υπό επέκταση τμήμα θα πληροί προϋποθέσεις λειτουργικότητας, ότι η επέκταση του κοιμητηρίου θα πραγματοποιηθεί με σεβασμό των περιοίκων και με έργα ικανά να καταστήσουν ασφαλή τη διαβίωσή τους, καθώς και ότι την εκπόνηση της μελέτης και τις διαδικασίες αδειοδότησης, διαμόρφωσης και λειτουργίας θα έχει το Νομικό Πρόσωπο του Ιερού Ενοριακού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Περιβλέπτου, με τον δήμο Ιωαννιτών να συνδράμει με τις υπηρεσίες του για την αδειοδότηση και ολοκλήρωση των έργων διαμόρφωσης για την επέκταση – δημιουργία του νέου κοιμητηρίου.

Κατσικά ή Μπάφρα για νέο νεκροταφείο

Εισήγηση της επιτροπής προς το δημοτικό συμβούλιο είναι η συνέχιση της διαδικασίας πλήρους διερεύνησης της δυνατότητας ίδρυσης νέου Δημοτικού Νεκροταφείου στην κοινότητα Μπάφρας (επέκταση υφιστάμενου νεκροταφείου) ή σε έκταση στην κοινότητα Κατσικά.
Πιο εφικτή λύση τεχνικά, σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής, φαίνεται να είναι η επέκταση του υφιστάμενου νεκροταφείου της Μπάφρας σε έκταση που αποτελεί εκκλησιαστικό κλήρο. Ωστόσο, η προοπτική αυτή δεν έχει τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, καθώς το συμβούλιο της κοινότητας Μπάφρας διαφωνεί κάθετα με την επέκταση του υφιστάμενου νεκροταφείου. Αυτός είναι και ο λόγος που διαφώνησε με τη συνέχιση της διερεύνησης για την Μπάφρα το ένα από τα έξι μέλη της επιτροπής, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Βασίλης Κοσμάς.
Σε ό,τι αφορά την έκταση στον Κατσικά, πρόκειται για οικόπεδο εμβαδού 40.461,51 τ.μ. στη θέση «Καλούση». Σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής, το οικόπεδο έχει εμφανές βραχώδες υπόβαθρο και κλίση της τάξης του 25 %. Για τη δημιουργία του κοιμητηρίου στη συγκεκριμένη θέση απαιτείται διαμόρφωση του χώρου με εκσκαφές μέσου βάθους 2-3 μέτρα περίπου, πιθανώς με χρήση εκρηκτικών, ώστε να επιτευχθούν κλίσεις μικρότερες από 10%, όπως απαιτείται από την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς και επανεπίχωση πάχους 2,50 μ. περίπου με επιλεγμένα υλικά.
«Οι εργασίες αυτές θα αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα για το κόστος κατασκευής του έργου, καθώς και για τον χρόνο υλοποίησής του και γενικά για την καταλληλότητα χωροθέτησης. Το κόστος των απαιτούμενων εργασιών εκσκαφών και τοιχοποιίας εγκιβωτισμού του χώρου ανέρχεται περίπου σε 4.000.000 ευρώ σε πρόχειρη εκτίμηση που ζητήθηκε και κατατέθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία, χωρίς να υπολογιστεί στο ποσό αυτό η προσδοκώμενη έκπτωση», αναφέρεται στην εισήγηση.

Αποκλείστηκαν άλλες λύσεις

Η επιτροπή κλήθηκε να εξετάσει και δύο ακόμη περιπτώσεις, οι οποίες, ωστόσο, αποκλείστηκαν για διαφορετικούς λόγους.
Μία έκταση στη θέση «Πανόραμα» στα Κάτω Μάρμαρα, κυριότητας της περιφέρειας Ηπείρου, αποκλείστηκε, καθώς εκτιμήθηκε ότι τα εδάφη είναι βραχώδη και θα απαιτηθούν μεγάλες δαπάνες.
Η άλλη λύση που εξετάστηκε, ήταν η επέκταση του υφιστάμενου δημοτικού νεκροταφείου Αγ. Νικολάου Κοπάνων σε όμορο αδόμητο οικόπεδο, το οποίο θα αποτελούσε μια προσωρινή λύση στο πρόβλημα του κορεσμού των χώρων ταφής. Ωστόσο, μετά από ενδελεχή εξέταση των απαραίτητων νόμιμων προϋποθέσεων για την επέκταση του νεκροταφείου, η επιτροπή κατέληξε ότι οι προϋποθέσεις αυτές δε δύνανται να εξασφαλιστούν, γιατί η έκταση εφάπτεται του εγκεκριμένου Ρυμοτομικού Σχεδίου και δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο παρέκκλισης των σχετικών αποφάσεων.

Σχετικά άρθρα

Σε μία πλατφόρμα «έξυπνες» εφαρμογές και υπηρεσίες

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο