ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Λερναία ύδρα» η μάχη με τις φλόγες

Δραματικές ώρες βιώνουν οι κάτοικοι πολλών περιοχών της χώρας από δεκάδες πύρινα μέτωπα.

Σε πύρινο κλοιό βρέθηκε για μία ακόμη μέρα χθες μεγάλο μέρος της χώρας, με πολλά μεγάλα μέτωπα να προκαλούν καταστροφές και να απειλούν ζωές, δοκιμάζοντας τις αντοχές του κρατικού μηχανισμού.

Με πυριτιδαποθήκη, έτοιμη για ανάφλεξη, παρομοιάζεται κάθε περιοχή της χώρας, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη υγρασίας έχουν δημιουργήσει ένα «εκρηκτικό» μείγμα. Ο παρατεταμένος καύσωνας δημιούργησε την καύσιμη ύλη, με συνέπεια κάθε εστία φωτιάς να παίρνει γρήγορα διαστάσεις.

Σε 118 πυρκαγιές επιχείρησαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη την Επικράτεια το προηγούμενο 24ωρο, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, σε έκτακτη ενημέρωση χθες βράδυ. Μετά τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, όπου προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές σε σπίτια, αυτοκίνητα και άλλες εγκαταστάσεις, τα βλέμματα στράφηκαν στην Εύβοια, όπου από θαύμα δε χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, καθώς η φωτιά έφτασε μέχρι τη θάλασσα. Στην περιοχή επιχείρησαν 165 πυροσβέστες με πεζοπόρα και 58 οχήματα και δυνάμεις από αέρος, ενώ ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Δευκαλίων. Στις 4 το μεσημέρι, το λιμενικό επιχείρησε επιχείρηση απεγκλωβισμού στις Ροδιές. Συνολικά, εστάλησαν πέντε μηνύματα μέσω του 112.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στο μεγάλο μέτωπο στην Ηλεία, καθώς όπως είπε, τις μεσημεριανές ώρες σχεδόν ταυτόχρονα εκδηλώθηκαν επτά πυρκαγιές, εκ των οποίων οι τέσσερις στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Εκεί επιχειρούσαν μέχρι χθες το απόγευμα 160 πυροσβέστες, 50 οχήματα, ομάδα drone του Πυροσβεστικού, το Beriev 200, ελικόπτερα και αεροσκάφη. Εστάλησαν σειρά μηνυμάτων για εκκένωση οικισμών..

Πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε Χαλκιδική και Μεσσηνία, ενώ ένα ενεργό μέτωπο υπάρχει και στην περιοχή της Ηπείρου, καθώς σε ελληνικό έδαφος, στις ακριτικές περιοχές Λημέρι και Άγιος Νικόλαος Φιλιατών, πέρασε χθες η φωτιά που ξέσπασε την Τρίτη, στην Αλβανία κοντά στα σύνορα με τη χώρα μας. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, που εξελίσσεται σε δύσβατη περιοχή των συνόρων, μακριά από οικισμούς, επτά οχήματα της Πυροσβεστικής και 17 πυροσβέστες, με το βάρος της κατάσβεσης να πέφτει στα πεζοπόρα τμήματα. Στο σημείο βρίσκονται και υδροφόρες και μηχανήματα έργων.

Ένας μεγάλος αριθμός πυροσβεστών και οχημάτων από την Ήπειρο βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα σε άλλες περιοχές της χώρας, συνδράμοντας τις εκεί πυροσβεστικές υπηρεσίες. Γεγονός που καθιστά «απαγορευτική» την εκδήλωση μιας μεγάλης φωτιάς στην περιοχή, με τις εναπομείνασες πυροσβεστικές δυνάμεις να έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να επέμβουν άμεσα και αποτελεσματικά σε όσες εστίες εκδηλώθηκαν στο λεκανοπέδιο.

«Τιτάνια μάχη»

«Δίνουμε και σήμερα μια τιτάνια μάχη σε πολλαπλά μέτωπα. Σύμμαχός μας το 112. Ένας μεγάλος ακόμη σύμμαχος απεδείχθη το πρόγραμμα Δρυάδες, υπό την Πολιτική Προστασία και διευκόλυναν τη διέλευση των πεζοπόρων κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Στην Αρχαία Ολυμπία, έγινε εκτεταμένη συντήρηση του οδικού δικτύου, γεγονός που διευκολύνει τη δράση των πυροσβεστικά», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Πάντως, και σήμερα η μέρα αναμένεται δύσκολη στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. «οι  επόμενες ημέρες, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πιο δύσκολες», τόνισε, καλώντας τους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών και να αποφεύγεται κάθε κίνηση μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

Στάχτη 60.000 στρέμματα σε πέντε ημέρες

Ο αρχικός απολογισμός των καμένων εκτάσεων στη χώρα για το διάστημα 1-4 Αυγούστου ξεπερνάει το 50% της καμένης έκτασης που συνήθως καίγεται σε μια ολόκληρη αντιπυρική περίοδο, σύμφωνα με το κέντρο BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Ο αρχικός υπολογισμός των καμένων εκτάσεων των πυρκαγιών στη Ρόδο (1/8/2021), στην Αττική (3/8/2021), στην Εύβοια (3/8/2021) και στην Ανατολική Μάνη (3/8/2021) ανέρχεται στα περίπου 6.000 εκτάρια (60.000 στρέμματα). Το 2020 η συνολική καμένη έκταση ήταν 10.376 εκτάρια, ενώ το 2019 9.405 εκτάρια (ένα εκτάριο ισούται με δέκα στρέμματα).

Λαμβάνοντας υπόψη και τις μεγάλες πυρκαγιές τον Μάιο – Ιούλιο 2021 (Αίγιο 252,22 εκτάρια, Σάμος 406 εκτάρια, Στύρα Ευβοίας 395 εκτάρια, Κεφαλονιά 604 εκτάρια και Σχίνος Κορινθίας 5.020 εκτάρια), η καμένη έκταση φέτος ανέρχεται περίπου στα 124.000 στρέμματα.

Σχετικά άρθρα

Αύξηση ακραίων δασικών πυρκαγιών: Πώς θα διαφυλάξουμε τα δάση μας και τη μελισσοκομία;

Έλενα Ζιώγα

Σε επιφυλακή με συνεχείς περιπολίες η Πυροσβεστική

Με δασοκομάντος και συνέργειες η μάχη κατά των πυρκαγιών

Γεωργία Χαλάτση