ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Εστίαση μόνο για καθήμενους (ξανά)

Νέα μέτρα έρχονται σε όλη την επικράτεια, με τον Ν. Χαρδαλιά να ανακοινώνει την λειτουργία της εστίασης μόνο με καθήμενους, από την Πέμπτη.

Ανησυχία αλλά και την εκ νέου επιβολή μέτρων έφερε η «έκρηξη» κρουσμάτων που κατέγραψε η έκθεση του ΕΟΔΥ, με την κυβέρνηση αλλά και τους λοιμωξιολόγων να επανεκτιμούν συνεχώς την κατάσταση.

Την λειτουργία της εστίασης, μπαρ, κλαμπ και κέντρων διασκέδασης μόνο με καθήμενους αλλά και την αυστηροποίηση των κυρώσεων στους παραβάτες από την Πέμπτη 8 Ιουλίου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σε έκτακτη ενημέρωση το απόγευμα της Τρίτης.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά και τα μέτρα που προβλέπει το υπουργείο Ανάπτυξης για τον αριθμό των πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο και ανά τραπέζι. Μάλιστα, προανήγγειλε βαριά πρόστιμα όπου διαπιστώνονται παραβάσεις.

Από την πρώτη παράβαση -και μάλιστα από την επόμενη μέρα- οι επιχειρήσεις θα βρίσκονται αντιμέτωποι με την αναστολή λειτουργίας, υπογράμμισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε «είναι δυνατή η επιβολή των κυρώσεων και εκ των υστέρων και βάσει υλικού από το οποίο θα προκύπτει η παράβαση».

Εξηγώντας τους λόγους, οι οποίοι οδήγησαν σε αυτές τις αποφάσεις, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι υπάρχει αλματώδης και ταχύτατη αύξηση των κρουσμάτων, ενώ είναι θέμα χρόνου η μετάλλαξη Δέλτα να γίνει η επικρατούσα κάτι που συνιστά πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για τους ανεμβολίαστους.

«Όσοι είναι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν πολύ να νοσήσουν ακόμη και σοβαρά», είπε, μιλώντας για αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων. Ενδεικτικά ανέφερε ότι ο μέσος όρος των κρουσμάτων της τελευταίας περιόδου είναι τα 27 έτη, ενώ το 32% των νέων κρουσμάτων των τελευταίων ημερών προέκυψε από την ιχνηλάτιση ότι κόλλησαν πιθανότατα από συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο.

«Εμβολιαστείτε άμεσα, ειδικά οι νεότεροι προστατέψτε τους ηλικιωμένους συγγενείς σας και κάντε τακτικά τεστ πριν από δραστηριότητες», τόνισε επίσης.

Μετά τις εκτιμήσεις για περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού το επόμενο διάστημα και οι επιδημιολόγοι πραγματοποιούν έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση. Η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει την επιστροφή της γενικευμένης χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους.

Ενδέχεται δε, να μην ανοίξουν όλοι μαζί οι χώροι από την επόμενη Πέμπτη 15 Ιουλίου, έτσι όπως είχε προαναγγελθεί, αλλά το άνοιγμα να γίνει σταδιακά και μόνο αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Επίσης, εξετάζεται να επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε όσους πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Τέλος, στο «τραπέζι» των συζητήσεων έχει πέσει και η εφαρμογή μέτρων για μετακίνηση στο ηπειρωτικό τμήμα της χώρας με το ίδιο μοντέλο που ισχύει για τα ταξίδια στα νησιά.

Σχετικά άρθρα

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση

«Επιμένει» να μας ταλαιπωρεί ο κορωνοϊός

Η επείγουσα φάση έληξε, ο κορωνοϊός παραμένει

Γεωργία Χαλάτση