ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ενίσχυση του ΠΓΝΙ με προσωπικό ζητά το ΚΚΕ

Να γίνουν προσλήψεις και μονιμοποιήσεις συμβασιούχων, με στόχο να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ζητά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, το ΠΓΝΙ είναι το μεγαλύτερο τριτοβάθμιο νοσοκομείο της ΒΔ Ελλάδας και το πρώτο πανελλαδικά σε επισκεψιμότητα με 420.000 ασθενείς το 2019. Ωστόσο, υπάρχουν πάνω από 350 κενές οργανικές θέσεις, μεταξύ των οποίων περίπου 120 θέσεις νοσηλευτών και 65 θέσεις γιατρών, και μάλιστα με βάση τον οργανισμό του 2012, πριν την προσθήκη νέων κλινών από τη λειτουργία του 4ου κτιρίου.

Επίσης, τονίζεται πως μετά και τις προσλήψεις λόγω πανδημίας, υπηρετούν στο ΠΓΝΙ 630 συμβασιούχοι ΙΔΟΧ, σε όλες τις υπηρεσίες, κλάδους και ειδικότητες, χωρίς να περιλαμβάνονται οι 203 ειδικευόμενοι ιατροί. «Οι συμβασιούχοι αποτελούν ποσοστό 30% του συνόλου των υπαλλήλων του ΠΓΝΙ και γίνεται φανερό, όμως, ότι το σύνολο των 630 συμβασιούχων καλύπτουν μέρος μόνο των πραγματικών κενών οργανικών θέσεων του ΠΓΝI της προ covid εποχής. Η στελέχωση είναι σήμερα πολύ κάτω από τις ανάγκες, παρά τις τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης και την έκτακτη κατάσταση που έφερε η πανδημία. Η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη, με δεδομένο ότι στο τέλος της χρονιάς λήγουν οι συμβάσεις 360 συμβασιούχων», αναφέρεται στην ερώτηση.

Τέλος Νοέμβρη λήγουν 227 συμβάσεις ΣΟΧ σε καθαριότητα, εστίαση και φύλαξη, τέλος Οκτώβρη 116 επικουρικών σε νοσηλευτικό, διοικητικό, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό, καθώς και 20 επικουρικών ιατρών ΕΣΥ, και τον Φλεβάρη του 2022 29 συμβάσεις από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Στις απολύσεις αυτές θα προστεθεί αυξημένος αριθμός συνταξιοδοτήσεων από το ΠΓΝΙ το τρέχον έτος (άνω των 100 μόνιμων υπαλλήλων), λόγω θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος (ανήλικο τέκνο το 2011), ενώ ειδική αναφορά γίνεται στον τομέα καθαριότητας, όπου το προσωπικό, συμβασιούχοι στην πλειοψηφία τους, πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με αυτοθυσία και αυταπάρνηση κάλυψε τις ανάγκες λειτουργίας του νοσοκομείου και συνέβαλε καθοριστικά στην προστασία και περίθαλψη του πληθυσμού μεγάλης περιοχής που καλύπτει το ΠΓΝΙ.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΚΕ ζητά να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος, να ανακληθεί η απόφαση του ΔΣ του ΠΓΝΙ για επαναφορά ιδιωτικού συνεργείου καθαριότητας, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι με μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και να προκηρυχθούν νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα επιπλέον κενά, μετά και τη μονιμοποίηση των 630 συμβασιούχων.

Σχετικά άρθρα

Εκδήλωση της Κ.Ο. Ιωαννίνων του ΚΚΕ για την υγεία

ΚΚΕ – Συγκέντρωση ενόψει ευρωεκλογών

ΠΓΝΙ- Ενίσχυση του Βρογχοσκοπικού Εργαστηρίου με δωρεά από τη Βουλή