ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Οι κάτοικοι της Κόνιτσας δεν είναι πολίτες β’ κατηγορίας»

Απολύτως δικαιολογημένες χαρακτηρίζει η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Μερόπη Τζούφη τις αντιδράσεις φορέων και κατοίκων του δήμου Κόνιτσας για το «λουκέτο» στο μοναδικό σε λειτουργία υποκατάστημα τράπεζας στην περιοχή.

Κι αυτό γιατί αφενός εκατοντάδες αγρότες, συνταξιούχοι και ηλικιωμένοι αδυνατούν να εξυπηρετηθούν ηλεκτρονικά, αφετέρου εμπόδια θα υπάρξουν και για τους επαγγελματίες, τους δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους της μεγαλύτερης κωμόπολης του νομού Ιωαννίνων και των γύρω περιοχών.
«Οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών δεν είναι και δεν πρέπει να αισθάνονται “πολίτες β’ κατηγορίας”. Ωστόσο, η απόφαση της τράπεζας αγνοεί τις ανάγκες τους, την ταλαιπωρία και το κόστος μετακίνησης για εξυπηρέτηση σε υποκαταστήματα της πόλης των Ιωαννίνων, δεδομένων μάλιστα των συνθηκών της πανδημίας. Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε πως στο πρόσφατο παρελθόν τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας μας διασώθηκαν πολλαπλά με τις θυσίες και τις στερήσεις του ελληνικού λαού. Ευθύνες έχει και η κυβέρνηση, η οποία, ακολουθώντας το δόγμα περί “αυτορρύθμισης της αγοράς”, τελικά ταυτίζεται με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι με τις ανάγκες των πολιτών. Όμως τώρα οφείλει να παρέμβει και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση των κατοίκων της Κόνιτσας στις τραπεζικές υπηρεσίες, ανεξάρτητα με τις επιθυμίες και τον σχεδιασμό του τραπεζικού ιδρύματος», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή της.

Ερώτηση Μ. Κάτση στη Βουλή

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης σχετικά με το επικείμενο κλείσιμο των καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς στην Παραμυθιά και της Εθνικής Τράπεζας στους Φιλιάτες, κάνοντας λόγο για «τα τελευταία επεισόδια μιας πρωτοφανούς διαδικασίας αποψίλωσης της Θεσπρωτίας από κρίσιμες υπηρεσίες, που υλοποιείται τα τελευταία δύο χρόνια με τις πλάτες της κυβέρνησης». Όπως υπενθυμίζει, είχε προηγηθεί το λουκέτο στο κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στους Φιλιάτες, υπάρχει ειλημμένη απόφαση για κλείσιμο του καταστήματος της Alpha Bank στην Παραμυθιά, της οποίας η αναστολή φτάνει προς τη λήξη της, κaι παράλληλη υποβάθμιση των υπηρεσιών των ΕΛΤΑ.
«Δεν είναι τυχαίο ότι αυτά συμβαίνουν τα τελευταία δύο χρόνια. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Αυτή έλυσε τα χέρια στους τραπεζίτες, ώστε ανενόχλητοι να βάλουν μπρος το σχέδιο για λουκέτα σε υποκαταστήματα και μείωση προσωπικού. Αυτή νομοθέτησε το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών, αυτή έφερε πρόσφατα τον αντεργατικό νόμο κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες των τραπεζών και του ΣΕΒ», δηλώνει ο Μ. Κάτσης και ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να δεσμευτεί για τη συνέχιση λειτουργίας των τραπεζικών καταστημάτων της Πειραιώς και της Εθνικής στους δήμους Σουλίου και Φιλιατών, καθώς και να σταματήσει η πολιτική του μαρασμού και της ερήμωσης των τοπικών κοινωνιών.

Σχετικά άρθρα

«Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου»

Η κοινωνική αντιπολίτευση οδηγεί σε μέτωπο εντός Βουλής

Ένα ακόμη… «στο τέλος του έτους» για το Π.Δ. της Παμβώτιδας

Αποστόλης Τζελέτας