ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επαναβεβαίωση των δεσμεύσεων και νέο χρονοδιάγραμμα

Δεσμεύσεις ζήτησαν, δεσμεύσεις έλαβαν οι δήμοι Ηγουμενίτσας και Φιλιατών από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, σχετικά με την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης, λόγος για τον οποίο φορείς και κάτοικοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις τις τελευταίες ημέρες.

Ουσιαστικά πρόκειται για την «επικαιροποίηση» της δέσμευσης που έχει δώσει από την ανάληψη των καθηκόντων του, με τον χρόνο να κυλά αντίστροφα πλέον, καθώς τον Νοέμβριο είναι η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από τους «μνηστήρες» του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.Έτσι, η νέα δέσμευση του υπουργού έχει να κάνει με το χρονοδιάγραμμα της εξαίρεσης της διεκδικούμενης από τους δήμους χερσαίας ζώνης, με τον κ. Πλακιωτάκη να σημειώνει πως το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος Αυγούστου.

«Πάγια θέση μου είναι ότι οι εκτάσεις που δεν εξυπηρετούν λιμενικές δραστηριότητες, θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία παραχώρησης. Πρόκειται για το βόρειο τμήμα της χερσαίας ζώνης και την περιοχή του Δρεπάνου, που θα εξαιρεθούν. Ήδη με πρωτοβουλία του ΟΛΗΓ έχουν προχωρήσει και οι διαδικασίες νομιμοποίησης, αποχαρακτηρισμού και απόδοσης, και θα εξαιρεθούν και τα καταφύγια Σαγιάδας, Πλαταριάς και Συβότων», σημείωσε αναλυτικά ο υπουργός σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις που είχε στα γραφεία του ΟΛΗΓ, της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων και του δημαρχείου Ηγουμενίτσας, όπου τον υποδέχθηκαν οι δήμαρχοι Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος και Σπύρος Παππάς.

Αυτό που εκκρεμεί είναι το αίτημα για την απόδοση του χώρου του πάρκινγκ στην Ηγουμενίτσα, ένα θέμα σύνθετο, σύμφωνα με τον υπουργό, το οποίο και θα τεθεί επί τάπητος σε νέα συνάντηση με τους τοπικούς φορείς, την ερχόμενη εβδομάδα, στην Αθήνα.

«Πριν κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές, θα έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο για την χερσαία ζώνη. Έως τέλη Αυγούστου, γίνεται προσπάθεια να γίνει και πιο νωρίς, θα έχει αποσαφηνιστεί το πλαίσιο. Δεν είναι εύκολη διαδικασία, σε κάθε περίπτωση, έχουμε έναν ουσιαστικό διάλογο και όσα έχουμε πει από την αρχή, ισχύουν», τόνισε ο υπουργός.

Πρόσθεσε δε πως οι διαδικασίες για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΗΓ προχωρούν ταχύτατα.«Είναι απόλυτη δικαίωση για την κυβέρνηση και το υπουργείο το πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από εγχώριους και εξωτερικούς επενδυτές», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης, σημειώνοντας πως, παράλληλα με την ανάπτυξη του λιμανιού, κινείται η διαδικασία για την ανάπτυξη και βελτιστοποίηση των υποδομών θαλάσσιου τουρισμού, όπως τα τρία καταφύγια της περιοχής.

Στο κτίριο της Π.Ε. Θεσπρωτίας, ο κ. Πλακιωτάκης συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον αντιπεριφερειάρχη Θωμά Πιτούλη και περιφερειακούς συμβούλους.

Σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις, το μέλλον τους θα κριθεί σε έκτακτες συνεδριάσεις των δύο δημοτικών συμβουλίων.

Διαφορετικές αναγνώσεις

Την εκτίμηση ότι βγήκε «λευκός καπνός» για τα διεκδικούμενα τμήματα της χερσαίας ζώνης μετά την επίσκεψη και τις δεσμεύσεις Πλακιωτάκη, κάνει ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας, εκτιμώντας ότι σύντομα θα κλείσει θετικά και το θέμα του πάρκινγκ.

Στον αντίποδα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης σημειώνει ότι η επίσκεψη του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έγινε μόνο και μόνο για να κάμψει τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, που κινδυνεύει να χάσει την περιουσία της με ανυπολόγιστες συνέπειες για την καθημερινότητά των κατοίκων και των επιχειρήσεων της περιοχής, προκειμένου αυτή να διαχειρίζεται από έναν ιδιώτη. Όσο για τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε, εκτιμά πως θα είναι χωρίς αντίκρισμα και καταλήγει λέγοντας ότι οι κινητοποιήσεις της τοπικής κοινωνίας πρέπει να συνεχιστούν, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα στο σύνολό τους.

Σχετικά άρθρα

Έπεσαν οι υπογραφές για το λιμάνι Ηγουμενίτσας

Στον Όμιλο Grimaldi με 84,1 εκατ. ευρώ το λιμάνι Ηγουμενίτσας

Βελτιωμένες προσφορές για το λιμάνι Ηγουμενίτσας ζητά το ΤΑΙΠΕΔ