ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Πλαφόν» και υποστελέχωση στο επίκεντρο της συζήτησης

Στα προβλήματα που δημιουργεί το «πλαφόν» της χρηματοδοτικής ενίσχυσης του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» στους μικρούς δήμους, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Δωδώνης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης στη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα.

Ο κ. Ντακαλέτσης έφερε ως παράδειγμα τον δήμο Δωδώνης, όπου για διαφορά μερικών δεκάδων κατοίκων ανάμεσα στον πραγματικό πληθυσμό και την απογραφή του 2011, ανήκοντας στους ΟΤΑ με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, υπάγεται στην κατηγορία 6 του προγράμματος, με προβλεπόμενο όριο χρηματοδότησης τα 6 εκατ. ευρώ, αντί των 12 εκατ. ευρώ της κατηγορίας 5 που περιλαμβάνει δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων. Έτσι, ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που έχει ωριμάσει η παρούσα δημοτική αρχή, υπερβαίνει το συγκεκριμένο πλαφόν για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα.
Ένα άλλο θέμα που έθιξε ο κ. Ντακαλέτσης είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ενίσχυσης των δήμων με στελεχιακό δυναμικό, με την ολοκλήρωση της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού μέσω της τελευταίας προκήρυξης του υπουργείου Εσωτερικών. Για τον δήμο Δωδώνης έχει εγκριθεί η πρόσληψη τεσσάρων εργαζομένων. Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε τον σχεδιασμό μιας νέας προκήρυξης για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους δήμους της επικράτειας, το αμέσως προσεχές διάστημα.
Αναφορά έγινε από τον πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Ηπείρου και στην ανάγκη επιπλέον χρηματοδοτικής στήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πόρους είτε απευθείας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είτε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο αναπληρωτής υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα αναζητηθούν άμεσα και θα εξευρεθούν τα αναγκαία χρηματοδοτικά εργαλεία για την αναπτυξιακή τόνωση της Ηπείρου, σε τομείς όπως ο τουρισμός και το περιβάλλον, αλλά και για τη συμπλήρωση στις απαραίτητες υποδομές της πολιτικής προστασίας και της αγροτικής οδοποιίας.
Τέλος, ο κ. Πέτσας εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να συνεργαστεί αρμονικά με τους δήμους της περιοχής και να συμβάλλει καθοριστικά στην αναπτυξιακή τους προοπτική, μέσα από τις συνέργειες των προσφερόμενων χρηματοδοτικών εργαλείων και δη του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σχετικά άρθρα

Μικρή υστέρηση, αλλά εφικτός ο στόχος του καλοκαιριού

Δήμος Δωδώνης- Δήμαρχος για μόλις 120 ψήφους ο Χρ. Ντακαλέτσης

Γεωργία Χαλάτση

Θέλει να έχει λόγο για το Τουριστικό Περίπτερο Λούρου