ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Η ζήτηση αυξάνει τον χώρο για τραπεζοκαθίσματα

Περισσότερος χώρος για τραπεζοκαθίσματα και λιγότερος για πεζούς προκύπτει στους κεντρικούς πεζοδρόμους των οδών Μιχ. Αγγέλου, Γρ. Σακκά, Βλαχλείδη και Οπλ. Πουτέτση, μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων να τροποποιήσει την από το 2015 απόφασή του, με την οποία καθοριζόταν ότι ο χώρος που θα επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων από επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, δε θα υπερβαίνει το 30% του δυνητικού εμβαδού του παραχωρούμενου κατά χρήση κοινόχρηστου χώρου.

Με τη νέα απόφαση το ποσοστό ανεβαίνει στο 50%, σε μια προσπάθεια του δήμου να ικανοποιήσει αιτήματα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων από νέες επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, χωρίς να θίξει αυτές που ήδη λειτουργούν.
Η απόφαση, που στην ουσία αφορά τον πεζόδρομο της Γρ. Σακκά, έχει προσωρινό χαρακτήρα, καθώς, παράλληλα, αποφασίστηκε η συγκρότηση επταμελούς επιτροπής, η οποία μέχρι το τέλος του έτους καλείται να επεξεργαστεί, σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, νέα κανονιστική απόφαση, βάσει της οποίας θα προκύψει ο τρόπος και το ποσοστό ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων.
Για την απόφαση υπήρξε εμφανής προβληματισμός κατά τη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο, κάτι άλλωστε που φάνηκε και κατά την ολοκλήρωσή της, όταν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου ευχήθηκε η προσωρινότητα να μη γίνει μονιμότητα».
Το μεγάλο, βέβαια, θέμα είναι κατά πόσο εφαρμόζονται και σήμερα οι αποφάσεις, καθώς, βάσει αυτών, προβλέπεται χώρος 1,4 μ. εκατέρωθεν των πεζοδρόμων να είναι ελεύθερος για τους πεζούς, πέραν του κεντρικού καταστρώματος, από τον οποίο γίνεται διέλευση των οχημάτων των κατοίκων και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Στην πραγματικότητα, ελεύθερος χώρος δεν υφίσταται εκεί που υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα, με συχνά παράπονα ακόμη και για κατάληψη των οδεύσεων τυφλών.
Υπέρ της εισήγησης που κατατέθηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής τάχθηκαν οι σύμβουλοι της δημοτικής αρχής και οι παρατάξεις «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» και «Ιωάννινα_2023». Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θωμάς Μπέγκας τόνισε ότι ο περιορισμός του 30% είχε τεθεί στο πλαίσιο της προστασίας της εμπορικότητας του δρόμου, ωστόσο αναγνώρισε την ανάγκη να υπάρξει μια προσωρινή διευκόλυνση μέχρι να επανεξεταστεί το θέμα, από τη στιγμή που υπάρχει ένας πληθωρισμός καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Υπέρ του να δοθεί άμεση άδεια στις επιχειρήσεις, ώστε να υπάρχει ισονομία, τάχθηκε από την πλευρά της η κ. Καλογιάννη, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει και άλλες περιπτώσεις, όπως ο πεζόδρομος της Καλλάρη.
Λευκό ψήφισε η Όλυ Τσουμάνη από τη Λαϊκή Συσπείρωση, εκφράζοντας τον προβληματισμό της για τον κοινόχρηστο χώρο που απομένει για τους πεζούς, υποστηρίζοντας την άποψη να κατανεμηθεί ορθολογικά ο υπάρχον χώρος σε όλες τις επιχειρήσεις.
Στην ίδια λογική και η τοποθέτηση του Χρήστου Πατσούρα από την «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα», ο οποίος πρότεινε να γίνεται ανακατανομή κάθε φορά που υπάρχουν νέες αιτήσεις, ψηφίζοντας αρνητικά. Την πρόταση καταψήφισε και η παράταξη «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή», με τον δημοτικό σύμβουλο Βλάση Παπαχρήστο να αναφέρει ότι «η κανονιστική δεν είναι λάστιχο» και πως οι κανονιστικές διατάξεις «δεν έρχονται μόνο να δώσουν λύσεις σε προβλήματα, αλλά δίνουν και κατευθύνσεις».
Παρά την αρνητική της ψήφο, πάντως, η παράταξη «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» αποδέχθηκε τη δυνατότητα να έχει εκπροσώπηση στην Επιτροπή, η οποία από πενταμελής που ήταν η αρχική πρόταση, διευρύνθηκε σε επταμελής, μετά από αίτημα του Θωμά Μπέγκα να εκπροσωπηθούν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Σχετικά άρθρα

Καθαρίζει τους πεζόδρομους του κέντρου ο Δήμος Ιωαννιτών

Χόρτα, αδέσποτα και καθημερινότητα στη συνεδρίαση

Αναζήτηση ισορροπιών για τα τραπεζοκαθίσματα