ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Η Ήπειρος δεν είναι έτοιμη για σοβαρό ξένο τουρισμό»

Την τακτική της ανάδειξης θεμάτων μέσω συναντήσεων με κυβερνητικά στελέχη συνεχίζει ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης των βασικών πυλώνων πάνω στους οποίους πρέπει να στηθεί η αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της Ηπείρου και σε συνέχεια της συνεργασίας με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, σειρά είχε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, με τον οποίον συζήτησαν αναλυτικά για ζητήματα που αφορούν την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου.
Ο κ. Ριζόπουλος έκανε λόγο για τεράστιο έλλειμμα στις παρεχόμενες υπηρεσίες και δυσανάλογα υψηλό επίπεδο εξάρτησης από τον πρωτογενή τομέα, χαρακτηρίζοντας ψευδαίσθηση ότι όλη η Ήπειρος είναι τουριστικός προορισμός. Την άποψη αυτή τη στήριξε στο ότι η εικόνα της Ηπείρου δεν είναι συμπαγής, το επίπεδο της φιλοξενίας δεν είναι αυτό που πρέπει, η κάθε περιοχή προσπαθεί να χτίσει το δικό της brand name, δεν υπάρχει ένα περιφερειακό αεροδρόμιο που να μπορέσει να εξυπηρετήσει όλη την Ήπειρο, ενώ κριτική άσκησε και στην τουριστική προβολή, λέγοντας ότι ο περιφερειάρχης έχει μπερδέψει την έννοια του τουριστικού προϊόντος με τα τοπικά προϊόντα.
«Δεν μπορείς να φεύγεις από τη στάνη, να σου φοράνε ένα παπιγιόν και να πας να σερβίρεις. Χρειάζεται μια καλύτερη οργάνωση σε όλα τα επίπεδα, γιατί ο τουρισμός δεν είναι ένα ευκαιριακό κομμάτι. Η Ήπειρος δεν είναι έτοιμη για σοβαρό ξένο τουρισμό, εκτός από πτήσεις τσάρτερ που είναι “φτηνές”. Πρέπει να στοχεύσουμε τα επόμενα πέντε χρόνια στον ελληνικό τουρισμό για να φτάσουμε στο 5-7% του συνολικού τουριστικού προϊόντος της χώρας», είπε ο κ. Ριζόπουλος, διευκρινίζοντας στη συνέχεια ότι η αναφορά του έχει να κάνει με τη στόχευση και δεν υποστηρίζει ότι πρέπει να εγκαταλειφθούν όσες προσπάθειες έχουν γίνει για επισκέπτες για το εξωτερικό. Βέβαια, και σε αυτό το σημείο διατύπωσε την ένστασή του για τις αγορές- στόχους, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί η περιοχή να παρουσιάζεται ως το κέντρο των Δυτικών Βαλκανίων, απευθυνόμενη ουσιαστικά σε ανθρώπους που έχουν χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από τους Έλληνες.

Πρόταση για επιδοτούμενο τουρισμό εμβολιασμένων

Στη συνέχεια, ανέπτυξε την πρόταση που κατέθεσε στον κ. Θεοχάρη σχετικά με την επιδότηση των ξενοδόχων της Ηπείρου για την προσέλκυση εμβολιασμένων τουριστών στα καταλύματά τους. Όπως εξήγησε είναι μια πρωτοβουλία που μπορεί να χρηματοδοτηθεί, όπως ακριβώς εγκρίθηκαν οι μη επιστρεπτέες προκαταβολές από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ηπείρου αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Συμφωνήσαμε με τον κ. Θεοχάρη ότι για να προχωρήσει μια τέτοια πρωτοβουλία χωρίς διακρίσεις για τους πολίτες, έπρεπε να ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού για όλο τον ενήλικο πληθυσμό, καθώς και η συζήτηση για τα προνόμια στους εμβολιασμένους. Για το λόγο αυτό την ανακοινώνω σήμερα. Είναι μια τουριστική ευκαιρία για την περιοχή μας που χρειάζεται αρκετή δουλειά και συνεργασία της Περιφέρειας με τις ενώσεις ξενοδόχων, αξίζει όμως τον κόπο και πρέπει να γίνει μια συγκροτημένη προσπάθεια», υπογράμμισε ο κ. Ριζόπουλος.

Αντάλλαγμα για απόσυρση των εταιρειών πετρελαίου

Ο κ. Ριζόπουλος είχε συνάντηση και με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά, με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου σχετικά με τις εξορύξεις πετρελαίων στην περιοχή μας.
«Του παρουσίασα τις επιστολές μας στις πετρελαϊκές εταιρίες, με τις οποίες τους ζητούσα την οικιοθελή αποχώρησή τους. Ζήτησα να αναλάβει πρωτοβουλία να γίνει το ίδιο και από κυβέρνηση με αντάλλαγμα η αυτοδιοίκηση στην Ήπειρο να πει ένα συνολικό ‘’ναι’’ στις ΑΠΕ, γιατί το ‘’όχι σε όλα’’ δε γίνεται. Πρέπει να αποδεχτούμε ότι υπάρχει ενεργειακό έλλειμμα στην περιοχή μας και να αποφασίσουμε μαζί, πρώτος και δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης που θα πρέπει να γίνει τι ώστε να μη είμαστε αρνητικοί χωρίς λόγο σε επενδύσεις ΑΠΕ», είπε ο κ. Ριζόπουλος.
Τέλος γνωστοποίησε ότι πρότεινε στον κ. Αμυρά να αναλάβει ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, την πρωτοβουλία απόσυρσης της Ηπείρου από τον χάρτη του φορέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ώστε να κλείσει μια και καλή το κεφάλαιο αυτό. «Δεν γίνεται να μιλάμε για Unesco στο Ζαγόρι παράλληλα με πετρελαιοπηγές. Για να πάρουμε το ‘’όχι’’ στα πετρέλαια, εφόσον επιτευχθεί μια τέτοια πρωτοβουλία, θα πρέπει να γίνουμε πιο ‘’καθαρά’’ υποστηρικτές του ‘’ναι’’ στις ΑΠΕ, αφήνοντας στην άκρη τον λαϊκισμό και εμπιστευόμενοι τις εισηγήσεις των υπηρεσιών. Δεν είναι εύκολο, ούτε να φύγουν οι εταιρίες πετρελαίου, ούτε να αποβάλουμε τον λαϊκισμό, αλλά πρέπει να γίνουν και τα δύο», κατέληξε ο κ. Ριζόπουλος.

Του απέδωσε ρόλο… εργοδηγού

Στην αρχή της συνέντευξής του, ο Σπ. Ριζόπουλος επανήλθε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην TeamViewer και στις δηλώσεις που έγιναν για το Πάρκο Τεχνολογίας, κάνοντας, για μία ακόμη φορά, λόγο για υιοθέτηση των θέσεών του. Παράλληλα, άσκησε κριτική στους χειρισμούς του Αλ. Καχριμάνη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο ρόλος του περιφερειάρχη σε ρόλο εργοδηγού πρέπει να τελειώσει. Όχι μέχρι εκεί που φτάνει το μυαλό μας. Οι απευθείας αναθέσεις σε master plan είναι μια τρύπα στο νερό».

Σχετικά άρθρα

Κόβει κάθε δεσμό με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» ο Σπ. Ριζόπουλος

Αναμονή και αγωνία για τους Ισραηλινούς που βρίσκονται στα Γιάννενα

Γεωργία Χαλάτση

«Στοίχημα που κερδήθηκε» η τουριστική ανάπτυξη