ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αποχωρήσεις μετά τις αντιδράσεις από το Συνέδριο για την γονιμότητα

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απέσυρε την αιγίδα της από το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές», που προγραμματίζεται να γίνει στα Γιάννενα, μετά τις έντονες αντιδράσεις που ξέσπασαν για τις θέσεις που παρουσιάζονται στο προωθητικό βίντεο.

Η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια Μαρία Συρεγγέλα, επίσης, ανακοίνωσε το βράδυ ότι η Γ.Γ. Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων αποσύρει τη συμμετοχή της. «Το δικαίωμα των γυναικών να επιλέγουν οι ίδιες για τις ζωές τους είναι αδιαμφισβήτητο. Η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων σαφώς και αποσύρει τη συμμετοχή της από το συνέδριο γονιμότητας», σημειώνει σε ανάρτησή της.

Νωρίτερα έγινε γνωστό από τον υφυπουργό Θοδωρή Λιβάνιο, ότι η ΕΡΤ και το ΑΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για το σεξιστικό βίντεο. Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του ο κ. Λιβάνιος αναφέρει: «Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι αδιαπραγμάτευτο. Οτιδήποτε θίγει την προσωπικότητα της γυναίκας και περιορίζει τον ρόλο της είναι αναχρονιστικό και απαράδεκτο. Η ΕΡΤ και το ΑΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας του πρώτου συνεδρίου γονιμότητας και αναπαραγωγικής αυτονομίας».

Την ίδια ώρα, διαχωρίζουν την θέση του και αρκετοί επώνυμοι (καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι κλπ.) που είχαν κληθεί να στηρίξουν το εγχείρημα.

Στο επίκεντρο των αντιδράσεων βρέθηκε το σποτ του συνεδρίου που αναπαράγει στερεότυπα, ακόμη και αν δεν ήταν αυτή η πρόθεση των δημιουργών, αλλά και η συμμετοχή μεγάλου αριθμού κληρικών.

Για παρερμηνεία των επιδιώξεών της κάνει λόγο η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε. «Με μεγάλη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι παρερμηνεύεται η επιδίωξη μας να περάσει στην κοινωνία μας ένα σημαντικό μήνυμα. Ένα τηλεοπτικό σποτάκι που ήθελε να τονίσει τα προβλήματα αναπαραγωγικής φύσης, που συσσωρεύονται στην τετάρτη δεκαετία της γυναίκας, στοχοποιήθηκε αρνητικά ενώ δεν επικοινωνήθηκε η ουσία ενός σημαντικού ιατρικού συνεδρίου, με συμμετοχή και άλλων κοινωνικών φορέων. Από την πλευρά μας ως ιατροί, που καθημερινά αγωνιζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της υπογονιμότητας και ιδιαίτερα αυτής που σχετίζεται με την αύξηση της ηλικίας κυρίως της γυναίκας, επιθυμούσαμε να ενημερώσουμε την κοινωνία για τα όρια της αναπαραγωγικής ικανότητας της γυναίκας, που ίσως επιθυμήσει κάποια στιγμή στη ζωή της να γίνει μητέρα. Σήμερα υπάρχει γενικώς, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, περιορισμένη γνώση στον γενικό πληθυσμό (γυναίκες και άνδρες) σχετικά με την μείωση της ικανότητας για τεκνοποίηση, η οποία οφείλεται στην ηλικία. Τα επιστημονικά δεδομένα είναι σαφή και αυτά οφείλουμε ως ιατροί να παρουσιάσουμε στην κοινωνία. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση για προσβολή της αξιοπρέπειας και των κατακτήσεων των γυναικών, τις οποίες σεβόμαστε και για τις οποίες αγωνιζόμαστε καθημερινά ως αναπαραγωγικοί ιατροί. Η γνώση των θεμάτων του συνεδρίου θα βοηθήσει τις ίδιες τις γυναίκες να απελευθερωθούν από τα καταπιεστικά στερεότυπα μιας κοινωνίας, που τις θέλει με συγκεκριμένους ρόλους και θα τους προσφέρει τις δυνατότητες να επιλέξουν οι ίδιες την αναπαραγωγική τους αυτονομία», αναφέρουν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής.

Σχετικά άρθρα

Πώς “ξηλώθηκε” το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας

Ακυρώθηκε το Συνέδριο Γονιμότητας μετά τις αντιδράσεις

Απέσυρε τη συμμετοχή του από το Συνέδριο Γονιμότητας και ο Μ. Ελισάφ