ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Δαμόκλειος σπάθη» το τοπικό lockdown

Ως «δαμόκλειος σπάθη» θα επικρέμαται πάνω από την περιοχή των Ιωαννίνων η απειλή ενός τοπικού lockdown για όσο διάστημα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Αν και τα κρούσματα μπορεί αυτή τη στιγμή να μην είναι σε αριθμό, με βάση και τον πληθυσμό, που να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους επιστήμονες, εξακολουθεί να υφίσταται ο φόβος μιας αστοχίας που μπορεί να οδηγήσει σε συρροές, ειδικά όσο ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού μένει ακόμη ανεμβολίαστο.

Σήμερα στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανέβηκε και πάλι, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 46 νέες μολύνσεις. Το θετικό είναι πως πολλά από τα κρούσματα είναι επαφές ατόμων, που ήδη είχαν διαγνωστεί θετικά τις προηγούμενες ημέρες, και δεν καταγράφονται νέες συρροές, πέραν των γνωστών στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων του Κατσικά, στη δομή ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στους Ασπράγγελους και στις φυλακές Σταυρακίου. Ωστόσο, οι περιπτώσεις αυτές θα συνεχίσουν να μας απασχολούν, καθώς από τα 46 κρούσματα, τα 27 είναι από τη δομή του Κατσικά, ενώ σε 49 rapid tests σε δύο πτέρυγες στο κατάστημα κράτησης Ιωαννίνων εντοπίστηκαν έξι θετικά δείγματα και σε 37 δείγματα στη δομή των Ασπραγγέλων προέκυψαν τέσσερα ακόμη θετικά. Άλλα πέντε θετικά κρούσματα προέκυψαν από τους ελέγχους στο κέντρο των Ιωαννίνων και τα νοσοκομεία.

Συνολικά στην Ήπειρο καταγράφηκαν το προηγούμενο 24ωρο 51 νέα κρούσματα, καθώς επιβεβαιώθηκαν ακόμη δύο στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, δύο στην Π.Ε. Πρέβεζας και ένα στην Π.Ε. Άρτας.

Νέο εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης

Το πρωτόκολλο μέτρων με τοπικά lockdown, σε περίπτωση που ορισμένες περιοχές χαρακτηρίζονται «κόκκινες» στον επιδημιολογικό χάρτη, που θα διαμορφώνεται κάθε Τετάρτη, περιέγραψε στη σημερινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας τη λειτουργία ενός νέου εργαλείου επιδημιολογικής επιτήρησης, το οποίο θα είναι διαθέσιμο διαδικτυακά.

Από τις 31 Μαΐου, στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr και στην ιστοσελίδα της Πολιτικής Προστασίας, ο κάθε πολίτης θα μπορεί να παρακολουθεί τέσσερις κρίσιμους δείκτες αναφορικά με την πορεία της πανδημίας: Τον δείκτη θετικότητας, τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, την πορεία των κρουσμάτων τις τελευταίες επτά και 14 ημέρες και την πορεία του εμβολιασμού του πληθυσμού ανά περιοχή.

Όπου παρατηρείται κάποια τοπική έξαρση που θεωρείται επικίνδυνη, θα λαμβάνονται έκτακτα μέτρα προστασίας, στα οποία εντάσσονται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί, η απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των εννέα ατόμων, η λειτουργία όλων των καταστημάτων σε ανοιχτό χώρο μόνο με καθήμενους χωρίς μουσική, η απολύμανση καταλόγων και πελάτες έως τέσσερα άτομα ή έως έξι άτομα όταν πρόκειται για οικογένειες. Επίσης, θα αναστέλλονται εκδηλώσεις, συναυλίες, λιτανείες, λαϊκές αγορές, εμποροπανηγύρεις και η τέλεση θρησκευτικών τελετών με εξαίρεση τις κηδείες.

Σχετικά άρθρα

Ψυχιατρική ΠΓΝΙ: Αδυναμία εισαγωγής νέων περιστατικών λόγω κορωνοϊού

Ηπειρωτικός Αγών

Πρώτο «ναι» για παραχώρηση τμήματος του στρατοπέδου Βελισσαρίου

Αποστόλης Τζελέτας

Στη Βουλή τα κρούσματα στο στρατόπεδο Πετσαλίου