ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Η ελπίδα βρίσκεται στον δρόμο της ανατροπής»

Με κεντρικό μήνυμα «να μη γίνουμε δούλοι του 21ου αιώνα», πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Ιωαννίνων του ΚΚΕ το απόγευμα της Πέμπτης στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων.

Κεντρικός ομιλητής ήταν το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Μάκης Παπαδόπουλος, ο οποίος κάλεσε τον λαό να μη δεχθεί παθητικά να γυρίσει πίσω στον εργασιακό μεσαίωνα, υπενθυμίζοντας ότι έχει περάσει πάνω από ένας αιώνας από τότε που οι εργάτες στην Ελλάδα απεργούσαν στο Ναυπηγείο της Σύρου το 1879 και στα βυρσοδεψεία της εποχής εκείνης για να μειωθεί το 12ωρο και να σταματήσουν οι υποχρεωτικές απλήρωτες αγγαρείες.
«Αύξηση του χρόνου εργασίας σημαίνει ανεπανόρθωτη φθορά της υγείας μας. Οι έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποκαλύπτουν ότι η υπερεργασία κυριολεκτικά σκοτώνει. Υπολογίζεται ότι μόνο το 2016 πέθαναν εξαιτίας των εκτεταμένων ωραρίων 645.000 εργαζόμενοι σ’ όλο τον κόσμο, οι περισσότεροι από εγκεφαλικό επεισόδιο και από κάποια καρδιακή πάθηση. Η φθορά που προκαλεί στην υγεία του εργαζόμενου η 10ωρη και η 12ωρη εργασία, και η κατάργηση του σταθερού ωραρίου, δεν αποκαθίσταται με κανένα ρεπό. Ούτε και η φθορά από το άγχος που προκαλεί η ανασφάλεια, ο φόβος της απόλυσης και ο ανταγωνισμός μέσα στο χώρο της καπιταλιστικής επιχείρησης. Το απάνθρωπο πρόσωπο του καπιταλισμού αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η αύξηση των απλήρωτων υπερωριών και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας προωθούνται την ώρα που υπάρχουν τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας. Εκατοντάδες χιλιάδες θα εξακολουθούν να βουλιάζουν στη χαμοζωή του ανέργου και οι υπόλοιποι θα δουλεύουν ασταμάτητα για να μη βρεθούν και οι ίδιοι στην ουρά των ανέργων», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η επίθεση του κεφαλαίου δεν έχει ημερομηνία λήξης, αλλά θα είναι διαρκείας.

Σχετικά άρθρα

Εκδήλωση της Κ.Ο. Ιωαννίνων του ΚΚΕ για την υγεία

ΚΚΕ – Συγκέντρωση ενόψει ευρωεκλογών

Ν. Έξαρχος – Υπέρ μιας ενιαίας σχέσης εργασίας για τους πυροσβέστες