ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Πύρρειο νίκη» της κυβέρνησης προβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε «μητέρα των μαχών» έχει αναγάγει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τη μάχη ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο, εκτιμώντας παράλληλα πως θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων αλλά και αποδρομής της κυβέρνησης, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της πλατιάς μάζας των εργαζομένων.

Ήδη, η μείζονα αντιπολίτευση, με έναρξη την 6η Μαΐου, έχει «κατέβει στους δρόμους» ξανά, εντείνοντας την κοινωνική της παρουσία και συστρατευόμενη με κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, με στόχο την απόσυρση του νομοσχεδίου. Βέβαια, η ψήφισή του θεωρείται δεδομένη από την κυβερνητική πλειοψηφία, ωστόσο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει μια «πύρρειο νίκη» για την κυβέρνηση, που θα στρέψει εναντίον της τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

«Η κυβέρνηση σε αυτή τη συγκυρία έρχεται να εφαρμόσει το αποτυχημένο και ακραίο δόγμα του σοκ, δηλαδή εσωτερική υποτίμηση, ελαστικοποίηση και απορρύθμιση της εργασίας, μείωση μισθών, χτύπημα κάθε έννοιας συλλογικής διαπραγμάτευσης και συνδικαλιστικού δικαιώματος. Γι’ αυτό, λοιπόν, η διαχωριστική γραμμή είναι σαφής. Η δική μας πρόταση, όπως έχει αναδειχθεί και όσον αφορά την επανεκκίνηση της οικονομίας, τις προγραμματικές μας θέσεις και πρόσφατα τις θέσεις μας για το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι μια πρόταση που έχει στο κέντρο της την εργασία και τις οικονομικές δυνάμεις, που θεωρεί την ίδια την εργασία παραγωγική δύναμη, που θεωρεί το κοινωνικό κράτος και τα κοινωνικά δικαιώματα προϋπόθεση για μια βιώσιμη ανάπτυξη με διάρκεια, που μπορεί να δημιουργήσει όρους ευημερίας και δίκαιης μετάβασης για το μέλλον και όχι να αφήσει την πλειονότητα του ελληνικού λαού, βαθαίνοντας τις ανισότητες, πίσω», σημείωσε η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του κόμματος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σε διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων με θέμα «Η επίθεση της ΝΔ στα εργασιακά δικαιώματα και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Τόσο η κ. Ξενογιαννακοπούλου, όσο και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για συστηματικό «ξήλωμα και αποδυνάμωση» των ρυθμίσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν ως στόχο τη στήριξη της εργασίας και των εργαζομένων. «Η κυβέρνηση κατάφερε την πολιτική και κοινωνική απομόνωσή της με το νομοσχέδιο να βρίσκεται ακόμη στη διαβούλευση», σημείωσε ο κ. Νεφελούδης, εκτιμώντας πως από αυτό το νομοσχέδιο θα ξεκινήσει η αποδρομή της κυβέρνησης.

Σχετικά άρθρα

Κατέγραψε προβλήματα και διέβλεψε προοπτικές

Μ. Τζούφη – Σε… άλλον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η δέσμευση

ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.: Σε δέκα εκλογικά κέντρα η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο

Αποστόλης Τζελέτας