ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στη δίνη προσωπικών αντιπαραθέσεων η «Σχεδία»

Σε φουρτουνιασμένα νερά για καιρό ακόμη φαίνεται πως θα συνεχίσει να πλέει η «Σχεδία», καθώς ούτε η ενημέρωση στο δημοτικό συμβούλιο για τις εξελίξεις στο Κέντρο Πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων στάθηκε ικανή να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από την κρίση που σοβεί το τελευταίο διάστημα.

Το μόνο ουσιαστικό συμπέρασμα, από την πολύωρη και σε υψηλούς τόνους συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση, ήταν πως μάλλον οι προσωπικές επιδιώξεις και στοχεύσεις είναι αυτές που έχουν οδηγήσει την κατάσταση σε αδιέξοδο και σε δεύτερο βαθμό, ενδεχομένως, τα λειτουργικά προβλήματα, που μάλλον προβάλλονται από κάθε πλευρά ως άλλοθι.
Στη συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου, δεν ακούστηκαν πολλά καινούργια πράγματα, καθώς οι πρωταγωνιστές έχουν τοποθετηθεί δημόσια, με το τοπίο μάλλον να περιπλέκεται ακόμη περισσότερο κάπου ανάμεσα στις θέσεις, τις ημερομηνίες και τις προθέσεις, ενώ αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν εκφράσεις που ακούστηκαν σε βάρος του δημάρχου Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ. Πιθανώς ως βαλβίδα εκτόνωσης να λειτουργήσει η απομάκρυνση των εμπλεκόμενων προσώπων, με τη δημοτική αρχή να αναμένεται να καταθέσει τις αμέσως επόμενες ημέρες την πρότασή της για το νέο πρόσωπο που θα εκπροσωπήσει τον δήμο στο Δ.Σ. της «Σχεδίας», αν και το γεγονός ότι δε διαθέτει την πλειοψηφία, δεν καθιστά σίγουρη και την επιλογή του.
Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο βασικών στελεχών του Κέντρου, του προέδρου και εκπροσώπου του δήμου Ιωαννιτών ταυτόχρονα Στέφανου Τζιμογιάννη και του επιστημονικά υπεύθυνου Βασίλη Κούτρα έχει οδηγηθεί στα δικαστήρια και μάλιστα με βαριές κατηγορίες έναντι του δεύτερου, που έχουν να κάνουν με το ζήτημα συνταγογράφησης ουσίας και έκδοσης βεβαιώσεων για δικαστική χρήση.
Στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πάντως, ο κ. Τζιμογιάννης, αντί να αναφέρει ως αιτία της κρίσης, όπως θα περίμενε κανείς, όσα καταλογίζει στον κ. Κούτρα, προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον δήμαρχο, στον οποίο καταλόγισε παρασκηνιακές ενέργειες και μεθοδεύσεις, με στόχο να τον εξοβελίσει.
«Καταφέρατε με παρασκηνιακές ενέργειες να εξοβελίσετε την προηγούμενη διοίκηση, σαν να είμαι η αιτία όλων των δεινών, ενώ βρίσκεστε στο επίκεντρό τους ως υποκινητής της κρίσης. Εσείς την υποθάλψατε. Ήμουν βέβαιος πως σήμερα θα συγκεντρώνατε τον στρατό σας», ανέφερε χαρακτηριστικά, επιτιθέμενος και στα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και αξιώνοντας στον εαυτό του τον ρόλο του «μοναδικού αντιφρονούντα», απέναντι στον δήμαρχο, όπως ο ίδιος ανέφερε.
Όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις του συνόλου σχεδόν της αντιπολίτευσης, που απέφυγαν να σχολιάσουν τα όσα ακούστηκαν για το πρόσωπο του δημάρχου, αιτία της επίθεσης προς τον κ. Ελισάφ ήταν η σκέψη του για πρόταση αλλαγής του εκπροσώπου του δήμου στο Δ.Σ. της «Σχεδίας», αυτονόητο δικαίωμα της όποιας δημοτικής αρχής, εφόσον έχει φυσικά την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου.
Σε επιστολή του προς τον κ. Τζιμογιάννη, τον Σεπτέμβριο, του ζήτησε να μην προχωρήσει σε αλλαγές που επιθυμούσε, όπως την πρόσληψη ενός στελέχους, γεγονός που είχε δημιουργήσει αντιπαραθέσεις στους κόλπους του Κέντρου Πρόληψης, καθώς θεωρήθηκε υποβάθμιση του επιστημονικά υπεύθυνου.
«Γραπτώς διαφωνήσαμε για την υποβάθμιση και θεωρήσαμε ότι ο παροπλισμός του ανθρώπου που δημιούργησε την Σχεδία και τα Κέντρα Πρόληψης θα ήταν πλήγμα. Τον θεωρούμε αναντικατάστατο», σημείωσε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή της η εκπρόσωπος των εργαζομένων Σοφία Γκόντα, τονίζοντας τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν, αλλά και το πλήγμα που έχει δεχτεί η εικόνα της δομής.
Στην απάντησή του στους χαρακτηρισμούς του κ. Τζιμογιάννη, ο κ. Ελισάφ έκανε λόγο για μυθεύματα και φαντασία, απαξιώνοντας να απαντήσει επί της ουσίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως στενοί συνεργάτες του δημάρχου τόνισαν ότι σε καμία αναφορά του ο δήμαρχος, δημόσια και ιδιωτική, δεν καταφέρθηκε κατά του κ. Τζιμογιάννη, για οποιονδήποτε λόγο, ενώ για αυτό διαβεβαίωσε και το μέλος του Δ.Σ. της «Σχεδίας» Χρήστος Στουγιάννος. «Όλοι είμαστε έρμαια μιας παραπληροφόρησης και αυτό δηλητηριάζει το έργο της “Σχεδίας”», ανέφερε.
Η παρέμβαση του Βασίλη Κούτρα κινήθηκε σε εντελώς διαφορετικό κλίμα και αναφέρθηκε στο έργο του Κέντρου Πρόληψης, αλλά και σε δημόσια επιστολή πρώην εξαρτημένου, για να τονίσει πως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί απαξιώνει το έργο και τους ωφελούμενους, ενώ αναφέρθηκε και στη νομική διάσταση του ζητήματος.
«Δε ζητώ ούτε χρειάζομαι νομική στήριξη, γιατί δεν έχω κάνει τίποτα παράνομο», σημείωσε και μίλησε για το ξεκίνημα του θεραπευτικού προγράμματος, ενώ άφησε αιχμές πως η απαξίωσή του έχει πολιτικά αίτια. «Υπάρχει μια γενικότερη στρατηγική από την πλευρά του ΟΚΑΝΑ για τη μείωση των δημοσίων οργανισμών. Δεν είναι τυχαίο αυτό που συμβαίνει στο ΚΕΘΕΑ και προσπαθούμε να αποδομήσουμε την πρώτη δομή που έγινε στην Ελλάδα», σημείωσε για να καταλήξει ότι είναι περήφανος για το έργο του Κέντρου όλα αυτά τα χρόνια.

Κριτική για τις προσωπικές παρεμβάσεις

Στις αναφορές για «επιθετική» εμπλοκή του δημάρχου στα τεκταινόμενα της «Σχεδίας» στηρίχθηκαν και οι παρεμβάσεις των παρατάξεων Μπέγκα και Καλογιάννη, που δεν ικανοποιήθηκαν από το επίπεδο της ενημέρωσης.
«Ο κ. Τζιμογιάννης κατέχει τη θεσμική του θέση εκπροσωπώντας με ομόφωνη απόφαση του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου τον δήμο Ιωαννιτών κι όχι τη δημοτική αρχή, μέχρι τη λήξη της θητείας του. Φαίνεται όμως ότι ο κ. Ελισάφ έχει αποφασίσει να ενεργεί ως μονάρχης. Το αποδεικνύει, άλλωστε, κάθε μέρα με τις διάφορες πρακτικές που επιλέγει. Και καλά να ενεργούσε ως σοφός μονάρχης. Δυστυχώς, σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, ενώ θα έπρεπε να δράσει πυροσβεστικά με σκοπό το καλό της “Σχεδίας”, φροντίζει να βάζει μπουρλότο», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» Θωμάς Μπέγκας, αν και στη συνέχεια προέκυψε πως η εκπροσώπηση του δήμου από τον κ. Τζιμογιάννη έληξε στις αρχές του 2019, σε αντίθεση με τη θητεία του στην προεδρεία του Κέντρου Πρόληψης, που λήγει σε έναν μήνα περίπου.
Στις προσωπικές παρεμβάσεις, όπως τις χαρακτήρισε, του δημάρχου στη «Σχεδία», αναφέρθηκε και η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη, που ζήτησε να διεξαχθεί και η ψηφοφορία για το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον κ. Τζιμογιάννη ως εκπρόσωπο του δήμου, προτείνοντας τον ίδιο.
Διαφορετική ήταν η στάση του επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρου Νάτση, ο οποίος έθεσε το θέμα στη σωστή του διάσταση, με την αναφορά πως αιτία της κρίσης είναι το ότι οι προσωπικότητες ξεπερνούν τις αρχές ενός οργανισμού. «Θα πρέπει να κάνουμε υπέρβαση και να αποδειχθεί αν η “Σχεδία” μπορεί να περπατήσει μόνη της ή παραμένει παιδί κάποιων. Βασική αρχή όσων έχουν δημιουργήσει κάτι, είναι να προετοιμάζουν κάποιον άλλον για να συνεχίσει το έργο και αυτό είναι τίτλος τιμής για οποιονδήποτε έχει μια τέτοια θέση. Είναι δύσκολο να κάνουμε την υπέρβαση, αν οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι δε δουν την θέση τους», σημείωσε.
Το σύνολο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, πάντως, συνυπέγραψε κείμενο με θέσεις που ξεπερνούν μάλλον τις αρμοδιότητες των αιρετών, όπως «η «Σχεδία» να μπορεί να παραπέμπει και να ενημερώνει για θεραπευτικές μεθόδους, και όχι να κάνει θεραπεία, που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη λογική της πρόληψης, αφού προφανώς πρόληψη σημαίνει όχι ανοχή και όχι συμβιβασμός με τα ναρκωτικά».
Το κείμενο αυτό ζήτησε να τεθεί προς ψήφιση η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Όλυ Τσουμάνη, η οποία όπως και ο επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης στα Γιάννενα» Χρήστος Πατσούρας επέρριψαν ευθύνες στην δημοτική αρχή για την απουσία ενημέρωσης σχετικά με το έργο, τις δράσεις και τον απολογισμό της «Σχεδίας».

Η συμπολίτευση

Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας σημείωσε ότι διογκώνεται ένα θέμα που στα περισσότερα σημεία του όλοι συμφωνούν όπως και στο πρωταρχικό που είναι η συνέχιση λειτουργίας της «Σχεδίας». «Εμείς δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε τη δικαιοσύνη ούτε να κρίνουμε τις πράξεις που έχουν γίνει. Είναι άλλο το θέμα της χρήσης των ναρκωτικών κι άλλο το θέμα των προβλημάτων της “Σχεδίας”», σημείωσε.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας καυτηρίασε την επίθεση του Στέφανου Τζιμογιάννη προς το πρόσωπο του δημάρχου. «Ο δήμαρχος σε κάθε συζήτηση εξέφραζε την αγωνία του για τη “Σχεδία”», τόνισε και αναρωτήθηκε αν ήταν λάθος η υλοποίηση των θεραπευτικών προγραμμάτων, γιατί ανακαλύφθηκε τώρα και όχι χρόνια πριν.

Οι φορείς

Τη μη λειτουργία σχεδόν του διοικητικού συμβουλίου της «Σχεδίας», άρα και τη δυσκολία υλοποίησης των σκοπών της, επιβεβαίωσαν όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Ο εκπρόσωπος της περιφέρειας Ηπείρου και αντιπρόεδρος στη «Σχεδία» Βασίλης Γοργόλης, ανέφερε ότι από την πρώτη του συμμετοχή στο Δ.Σ. κατέγραψε προβλήματα δυσλειτουργίας, τα οποία εντάθηκαν στην πορεία. «Πρέπει να σταθούμε στο έργο που έχει γίνει τα 25 χρόνια, να αφήσουμε τα πράγματα να καταλαγιάσουν και να μην προχωρήσουμε σε μικροπολιτικές τακτικές. Δεν θα πρέπει να αναπαράγουμε την πολεμική μεταξύ συγκεκριμένων προσώπων», ανέφερε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Μαργαρίτα Κιτσανού, που ανέφερε ότι εξ αρχής εντόπισε προβλήματα και διαμάχες μεταξύ του προέδρου και του επιστημονικά υπεύθυνου. «Το Κέντρο Πρόληψης πρέπει να αποκτήσει δομή, να λαμβάνει αποφάσεις και να λειτουργεί σωστά. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας», τόνισε στην παρέμβασή της.
Και η εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Ανθή Μάστακα ανέφερε ότι από την αρχή της συμμετοχής της διαπίστωσε ότι επικρατούσε μία εκρηκτική κατάσταση. «Ένα χρόνο που μετέχω, δεν υπήρξε ούτε ένα συμβούλιο που ασχοληθήκαμε με το έργο που παράγει η συγκεκριμένη δομή. Όλο αυτό το διάστημα έχουμε αναλωθεί σε μία κόντρα του κ. Τζιμογιάννη με τον επιστημονικά υπεύθυνο. Η επιστημονική ομάδα στηρίζει εγγράφως τον επιστημονικά υπεύθυνο», ανέφερε.
Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χρήστος Στουγιάννος υποστήριξε ότι το έργο της «Σχεδίας» δεν έχει επηρεαστεί από την κρίση. Αυτό που έχει επηρεαστεί είναι οι σχέσεις του προέδρου με τον επιστημονικά υπεύθυνο. Για τον ίδιο το πρόβλημα ξεκίνησε από την προσπάθεια της διοίκησης για μία νέα πρόσληψη που θα συντόνιζε τους εργαζόμενους και το έργο τους.
Με γλαφυρό τρόπο περιέγραψε τη… βάσανο των συνεδριάσεων ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Ιωαννίνων και του Καμπέρειου Ιδρύματος πατήρ Ιωήλ, αφήνοντας αιχμές για τη στάση του προέδρου τόσο εντός όσο και εκτός διοικητικού συμβουλίου. «Δεν μπορεί οι συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου να έχουν μετατραπεί σε… νεκροταφείο του Ντοστογιέφσκι, να πηγαίνουμε και να αρρωσταίνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ αποκάλυψε και ένα τηλεφώνημα του πρώην δημάρχου Θωμά Μπέγκα στον Μητροπολίτη, από τον οποίο ζήτησε να παραμείνει ο Στέφανος Τζιμογιάννης στη θέση του προέδρου.

Σχετικά άρθρα

Χόρτα, αδέσποτα και καθημερινότητα στη συνεδρίαση

Λάθη, παραλείψεις και εύλογος προβληματισμός

Τιμητική συνεδρίαση στη μνήμη του Φ. Τσουμάνη