ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Μαραθώνιος» απολογισμός χωρίς ειδήσεις

Μια ακόμη μαραθώνια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με απολογισμό της δημοτικής αρχής εφ’ όλης της ύλης και κριτική επίσης εφ’ όλης της ύλης από την πλευρά της αντιπολίτευσης, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η συνεδρίαση, που διήρκησε 6,5 περίπου ώρες, περιελάμβανε τον απολογισμό της δημοτικής αρχής για τα πεπραγμένα του 2020, ενώ σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, παρέστησαν και παρενέβησαν εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και της πόλης.

Ενόψει μίας ακόμη συνεδρίασης που θα πραγματοποιηθεί σύντομα για τον προγραμματισμό του νέου ΕΣΠΑ, μια πλήρη αναφορά στο έργο της δημοτικής αρχής έκανε ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, συνοψίζοντας τα έργα, τις μελέτες και τις δράσεις που υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί, αλλά και κάνοντας αυτοκριτική για καθυστερήσεις και έργα που δεν προχώρησαν στον βαθμό που θα ήθελε.

«Η επιτυχής υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί για τη χρηματοδότηση, ένταξη και υλοποίηση έργων, πέραν των πρωτοβουλιών και της οργανωτικής ικανότητας της δημοτικής αρχής, οφείλεται και σ’ ένα μεγάλο μέρος στην ευσυνειδησία των υπαλλήλων του δήμου που λειτουργούν με υπευθυνότητα. Γι’ αυτό, η δημοτική αρχή εκφράζει θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι εργάζονται καθημερινά για αυτό το αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού και ολιγωρίας. Απαιτείται η μέγιστη ενεργοποίηση όλων μας για την ταχύτερη υλοποίηση των έργων, την ταχεία ωρίμανση ποιοτικών μελετών, την αποδοτική συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, την εκμετάλλευση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε να κάνουμε το ποιοτικό άλμα πάνω από τη φθορά της καθημερινότητας, που τόσο έχει ανάγκη η πόλη μας και οι συμπολίτες μας. Όσα έγιναν τους προηγούμενες μήνες και στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν, δεν είναι λίγα. Μπορούσαν ενδεχομένως να γίνουν περισσότερα. Μπορούσαμε πιθανόν καλύτερα. Για τα περισσότερα και τα καλύτερα είμαστε εδώ. Ο καθένας από τη θέση ευθύνης που κατέχει. Το οφείλουμε στους πολίτες. Σε ό,τι αφορά τη δημοτική αρχή, θα συνεχίσει με απόλυτη συνέπεια να υλοποιεί το πρόγραμμά της, να απαντά στα μικρά και καθημερινά, να σχεδιάζει τα μεγάλα, να ετοιμάζεται για το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, να σχεδιάζει την εξωστρέφεια της πόλης και κυρίως να παρακινεί τους πολίτες να γίνουν συμμέτοχοι ώστε σήμερα, όλοι μαζί, να ετοιμάσουμε το αύριο που ονειρευόμαστε», ανέφερε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Ελισάφ.

Ακολούθησαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που σχεδόν στο σύνολό τους κατηγόρησαν τη δημοτική αρχή για αναποτελεσματικότητα και έλλειψη οράματος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην πολύωρη συνεδρίαση επιλέχθηκε να γίνουν τοποθετήσεις επικεφαλής και δημοτικών συμβούλων ανά παρατάξεις, με αποτέλεσμα αφενός τη μεγάλη διάρκεια, αφετέρου ο δήμαρχος και τα στελέχη της δημοτικής αρχής να αναγκάζονται να απαντούν σε σωρεία θεμάτων και ερωτημάτων που ετίθεντο.

Με δεδομένο ότι σχεδόν όλα τα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα την προηγούμενη χρονιά «χώρεσαν» στη συνεδρίαση, αναδείχθηκαν πλήρως και οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφοροποιήσεις των παρατάξεων.

Τη θέση ότι «έγιναν πολλά, θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα», κατηγορώντας παράλληλα την αντιπολίτευση για προσπάθεια μηδενισμού των πάντων, ενστερνίστηκαν και οι επικεφαλής των παρατάξεων της δημοτικής σύμπραξης Νίκος Γκόντας και Άρης Μπαρτζώκας, με τον τελευταίο να σημειώνει τις ιδιαιτερότητες που έφερε η πανδημία, την έλλειψη πλειοψηφίας της δημοτικής αρχής και τον μικρό αριθμό στελεχών της. Κατέληξε δε ότι στο τέλος του 2021, η εικόνα θα είναι τελείως διαφορετική.

Η αντιπολίτευση

«Η δημοτική αρχή βαδίζει χωρίς σχέδιο και όραμα κι αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στον απολογισμό των πεπραγμένων της», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» Θωμάς Μπέγκας, κάνοντας λόγο για ένα κείμενο γεμάτο από «θα», αναφορές σε διοικητικές διεκπεραιωτικές διαδικασίες και μια καταγραφή της καθημερινής λειτουργίας του δήμου.

Τόνισε δε πως ο απολογισμός χαρακτηρίζεται από την έλλειψη δημοκρατίας και σεβασμού των συλλογικών οργάνων του δήμου, από απραξία γιατί η δημοτική αρχή δε σεβάστηκε τη λογική της συνέχειας και από τη στοιχειώδη υλοποίηση βασικών, αυτονόητων πραγμάτων, που αν κι αυτά δε γινόταν, ο δήμος θα είχε καταρρεύσει.

Κλείνοντας, τόνισε πως «Το ρολόι του δήμου Ιωαννιτών είναι σταματημένο εδώ και πολύ καιρό. Κι αν για τη δημοτική αρχή αυτό σημαίνει ότι έχει μείνει στις προεκλογικές της μεγαλοστομίες, ελπίζω να μη σημαίνει ότι ο δήμος Ιωαννιτών θα μείνει στάσιμος και για το υπόλοιπο της θητείας της».

Απαντώντας, σε πολιτικό επίπεδο, ο δήμαρχος σημείωσε πως ο ίδιος έχει κάνει πολλές φορές αυτοκριτική για λόγια και παραλείψεις, αλλά και έχει αναγνωρίσει τα έργα της προηγούμενης δημοτικής αρχής, τα οποία ο κ. Μπέγκας σημείωσε ότι επιχειρεί να αποδομήσει. «Αν όμως αυτό που θέλετε είναι να αναφερόμαστε στην προηγούμενη θητεία ως τον “Χρυσό Αιώνα”, δε θα το κάνω», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερα επικριτική για λάθη και καθυστερήσεις, κυρίως σε επίπεδο έργων, ήταν η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη. «Η δημοτική αρχή είχε και τον χρόνο και την εμπειρία να ορίσει και τις προτεραιότητες και να κινηθεί μεθοδικά και οργανωμένα. Το ότι δεν το έκανε και κυρίως το ότι είναι αναποτελεσματική και μη παραγωγική, πρέπει να το ανιχνεύσει -αν την ενδιαφέρει- σε αυτήν την ίδια. Ούτε στην αντιπολίτευση, ούτε στο προσωπικό του δήμου, ούτε στην πολιτική στελέχωση των δύο ταχυτήτων, ούτε στα απόνερα της πανδημίας. Εμείς θα σταθούμε αρωγοί της, όπου εξυπηρετείται το συμφέρον του δήμου και των πολιτών», σημείωσε, ενώ μια αναφορά της για «σκηνοθετημένα ευχολόγια», από την πλευρά των προσκεκλημένων φορέων, προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου και του Ν. Γκόντα.

Με ενδιαφέρον, όπως είπε, υποδέχθηκε τον απολογισμό ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης, σημειώνοντας μάλιστα πως έγιναν πολλά κατά τον περασμένο χρόνο, ωστόσο, στάθηκε σε αυτά που δεν ειπώθηκαν, όπως η μεγάλη έλλειψη προσωπικού στον δήμο και η συνεχής μείωση των πόρων από την κεντρική πολιτεία, αποτέλεσμα των οποίων είναι και οι ιδιωτικοποιήσεις κρίσιμων τομέων, όπως η καθαριότητα και ο ηλεκτροφωτισμός, επιλογές που έχει κάνει η δημοτική αρχή.

Σε μια σειρά ζητημάτων, επιχειρώντας να αναδείξει ότι η δημοτική αρχή δεν απαντά στις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, ακόμα και στις προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία, αναφέρθηκε η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Όλυ Τσουμάνη, σημειώνοντας πως «αν έμπαινε σε ψηφοφορία, δε θα ψηφίζαμε τον απολογισμό αυτό».

Τους τόνους «ανέβασε» ο επικεφαλής της παράταξης «Αριστερή Παρέμβαση» Χρήστος Πατσούρας, ο οποίος επίσης αναφέρθηκε σε μια μεγάλη σειρά θεμάτων, επικρίνοντας τη δημοτική αρχή για τις πολιτικές της επιλογές, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και η αξιοποίηση των νομοθετημάτων που «παρακάμπτουν» τα εμπόδια της απλής αναλογικής.

Σχετικά άρθρα

Χόρτα, αδέσποτα και καθημερινότητα στη συνεδρίαση

Λάθη, παραλείψεις και εύλογος προβληματισμός

Τιμητική συνεδρίαση στη μνήμη του Φ. Τσουμάνη