ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πάνω από 50 τα νέα κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

Το ψυχολογικό όριο των 50 νέων κρουσμάτων ξεπέρασε και πάλι η περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων, καθώς ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 52 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο.

Τα δέκα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προέκυψαν από τους ελέγχους με rapid test που διενεργήθηκαν την Τρίτη στην κεντρική πλατεία και αφορούν σε τέσσερις άνδρες και έξι γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 33 έτη. Οκτώ θετικά δείγματα προέκυψαν κατά τους σημερινούς ελέγχους, αλλά θα συμπεριλαμβάνονται στις αυριανές ανακοινώσεις.
Επίσης, γνωστό έχει γίνει ότι θετικοί στον κορωνοϊό έχουν εντοπιστεί πέντε ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ κρούσματα –άγνωστο πόσα- υπάρχουν και στις τάξεις της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου Γιάννενα WFC.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει κάποια εντοπισμένη συρροή κρουσμάτων, αλλά πολλές διάσπαρτες μικροεστίες, γεγονός που εντείνει την ανησυχία. Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν ηλικίες κάτω των 50 ετών, από διαφορετικές περιοχές και διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους. Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι κάτοικοι της πόλης και του λεκανοπεδίου ευρύτερα, ενώ πολύ μικρός είναι ο αριθμός από χωριά του νομού.
Αντίθετα, σταθερά καλή είναι η εικόνα στην υπόλοιπη Ήπειρο, όπου καταγράφηκαν ακόμη έντεκα κρούσματα, επτά στην Π.Ε. Θεσπρωτίας και τέσσερα στην Π.Ε. Πρέβεζας- με τον συνολικό αριθμό να φτάνει στα 63.

Θετικά δείγματα σε Θεσπρωτικό και Άσσο

Θετικά δείγματα προέκυψαν κατά τη διενέργεια rapid test που πραγματοποίησε σήμερα κινητό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε Θεσπρωτικό και Άσσο, όπως κάνει γνωστό με δελτίο τύπου ο δήμος Ζηρού.
Στο Θεσπρωτικό ελέγχθηκαν 167 άτομα και βρέθηκαν τρία θετικά, εκ των οποίων τα δύο άτομα προερχόταν από καραντίνα. Στην κοινότητα Άσσου ανιχνεύτηκαν πέντε θετικά τεστ επί συνόλου 60 ατόμων που υποβλήθηκαν στον σχετικό έλεγχο. Τα δύο προέρχονταν από καραντίνα, άλλα δύο επαναβεβαιώθηκαν καθώς είχαν νοσήσει και ακολουθούσαν τις οδηγίες των αρμοδίων υγειονομικών υπηρεσιών, ενώ ένα ακόμη άτομο βεβαιώθηκε θετικό χωρίς να έχει παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα.

Ρεκόρ τεστ και αύξηση κρουσμάτων

Μεγάλη άνοδο στα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ο ΕΟΔΥ, καθώς εντοπίστηκαν 3.421 νέες περιπτώσεις. Ενδεικτικό είναι πως χθες Τετάρτη τα κρούσματα ήταν 2.093, δηλαδή σχεδόν 1.300 λιγότερα.
Ο λόγος της σημερινής «έκρηξης» των κρουσμάτων οφείλεται στο ρεκόρ των τεστ (πάνω από 80.000), καθώς οι έλεγχοι μετά τις διακοπές του Πάσχα επέστρεψαν σε κανονικούς ρυθμούς. Αυτό σημαίνει πως η σημερινή μέρα συγκρίνεται με τη Μεγάλη Τρίτη (27/4), όταν υπήρξε η τελευταία «σωστή» μέτρηση.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε ο θάνατος 83 ανθρώπων, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την έναρξη της πανδημίας να φτάνει τους 10.847. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται πλέον σε 754 με διάμεση ηλικία τα 67 έτη, ενώ το τελευταίο 24ωρο έγιναν 370 εισαγωγές σε νοσοκομεία της επικράτειας και δόθηκαν 412 εξιτήρια λόγω ίασης.