ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αιφνιδίασαν το ζεύγος των αρχαιοκάπηλων

Θρησκευτικές εικόνες, νομίσματα και άλλα αντικείμενα εντόπισαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, σε αυτοκίνητο και σπίτια, ιδιοκτησίας ενός ανδρόγυνου, έπειτα από αιφνιδιαστική επιχείρηση.

Στο πλαίσιο αξιοποίησης στοιχείων σχετικά με παράνομη κατοχή και απόκρυψη αντικειμένων που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί αρχαιοτήτων, ο 55χρονος και η 50χρονη εντοπίστηκαν στην Εγνατία Οδό, στο ύψος της Τύριας, να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο. Μετά από έρευνα, στο εσωτερικό του οχήματος βρέθηκαν μία εικόνα, που χρονολογείται στις αρχές του 20ου αιώνα μ.Χ. και απεικονίζει την Αγία Τριάδα, τρεις ξύλινες σφραγίδες και βιβλίο ψαλμών με επίθετο σταυρό, που χρονολογούνται στις αρχές του 20ου αιώνα μ.Χ., δύο νομίσματα της βυζαντινής περιόδου, νόμισμα της οθωμανικής περιόδου, νόμισμα της εποχής Καποδίστρια, τέσσερα χάλκινα νομίσματα ελληνιστικών χρόνων, ρωμαϊκό νόμισμα πιθανόν Μάρκου Αυρηλίου και πήλινο λυχνάρι υστερορωμαϊκών χρόνων.

Επίσης, σε έρευνες που ακολούθησαν στις οικίες τους, σε περιοχές της Θεσπρωτίας, βρέθηκαν χάλκινο νόμισμα ρωμαϊκών χρόνων, αργυρό μεσαιωνικό νόμισμα και δύο νομίσματα της οθωμανικής περιόδου. Σύμφωνα με γνωμάτευση αρμόδιου αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, όλα τα κατασχεθέντα εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης και από το σύνολο των ερευνών, κατασχέθηκαν επίσης από τους παραπάνω χώρους έξι νομίσματα πιθανόν κίβδηλα, ένα εγκόλπιο-μεταγιόν, ένα μεταλλικό κλειδί με σταυρό, δύο εικόνες με την Παναγία βρεφοκρατούσα, εικόνες με τον Άγιο Παντελεήμονα, τον Άγιο Κωνσταντίνο και Ελένη, τον Άγιο Δημήτριο, τον Άγιο Νικόλαο, τον Άγιο Γεώργιο και την Παναγία γλυκοφιλλούσα, χάλκινη πόρπη, χάλκινο σκουλαρίκι, χάλκινος σταυρός, τέσσερις χάλκινες πόρπες, δύο δαχτυλίδια, μολύβδινο ενεπίγραφο πλακίδιο και δύο μαχαίρια. Η προέλευση όλων των κατασχεθέντων είναι υπό διερεύνηση, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Σε βάρος του 55χρονου και της 50χρονης, οι οποίοι συνελήφθησαν, σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και παράβαση του νόμου για τα όπλα.

Σχετικά άρθρα

«Κλεμμένες αρχαιότητες, λαοί χωρίς μνήμη»

Γεωργία Χαλάτση

Δράσεις ευαισθητοποίησης κατά της αρχαιοκαπηλίας

Αιτιάσεις για νομιμοποίηση αρχαιοκαπηλίας από την Μ. Τζούφη

Ηπειρωτικός Αγών