ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Βγήκαν τα όπλα για τις καλοκαιρινές παραγωγές

Τον δρόμο της σύγκρουσης και όχι της συνεργασίας φαίνονται διατεθειμένοι να ακολουθήσουν Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου και δήμος Ιωαννιτών και αυτό το καλοκαίρι, καθώς ο τρόπος έκφρασής τους δεν αφήνει πολλά περιθώρια για να συγκλίνουν στις διαφορές τους.

Το νέο επεισόδιο στο σίριαλ που ξεκίνησε από πέρυσι, έχει να κάνει και αυτή τη φορά με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων και ειδικότερα με ανάρτηση στη «Διαύγεια» αποφάσεων για χρηματοδότηση της παράστασης «Από γιορτή σε γιορτή- Η Πασκαλιά της λευτεριάς».
Ο συνολικός προϋπολογισμός της παράστασης, που θα ανέβει το καλοκαίρι, ανέρχεται σε 42.000 ευρώ περίπου και η επιλογή της έγινε από τριμελή επιτροπή για την παρακολούθηση και επιλογή προτάσεων που αφορούν δράσεις και παραστάσεις σχετικές με την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 και τις διαδικτυακές δράσεις του Θεάτρου, καθώς δεν έχει ακόμη καλυφθεί η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή.
Η Ένωση Kαλλιτεχνών Ηπείρου, σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για «μια νέα παράδοξη ανάθεση», σημειώνοντας πως, για ακόμα μια φορά, δεν υπήρξε καμία ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης και η πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων έδρασε χωρίς απόφαση του διοικητικού συμβουλίου και χωρίς έγκριση του προϋπολογισμού. Μάλιστα, προσθέτει ότι η ενέργεια αυτή θέτει προ τετελεσμένων τόσο τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή όσο και όλους τους καλλιτέχνες των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής.
Η Ένωση Kαλλιτεχνών Ηπείρου καταγγέλλει την πολιτική του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, λέγοντας ότι είναι στα όρια της παρανομίας και ζητά από την πρόεδρό του Χριστίνα Κωτσαντή και τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ να αναλάβουν τις πολιτικές ευθύνες και να απαντήσουν ανοιχτά για την παραπάνω ενέργεια.
Την ευκαιρία δεν άφησε ανεκμετάλλευτη η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», με τα μέλη της στο διοικητικό συμβούλιο Βασιλική Μέγα και Αλεξάνδρα Μπέγκα να εκφράζουν την έκπληξή τους για την έγκριση χρηματοδότησης της παραγωγής, σημειώνοντας ότι η απόφαση, ως συνέχεια πρότασης της Τριμελούς Επιτροπής, δεν έτυχε της έγκρισης του Δ.Σ. του θεάτρου ως όφειλε.
«Είναι ξεκάθαρο πως η Επιτροπή αυτή έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα, ενώ δε νοείται να λαμβάνει η πρόεδρος αποφάσεις για απ’ ευθείας αναθέσεις, πόσω μάλλον όταν αυτές ανέρχονται σε ποσά πολλών χιλιάδων ευρώ. Αναρωτιόμαστε από πού προβλέπεται αυτή η διαδικασία, αλλά ακόμα περισσότερο γιατί απαξιώθηκε με αυτόν τον τρόπο το διοικητικό συμβούλιο», τονίζουν σε επιστολή τους προς την πρόεδρο και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ., θέτοντας τα ερωτήματα «πόσο ακόμη μπορούν να γίνουν ανεκτές τέτοιες αντιδημοκρατικές συμπεριφορές που πληγώνουν βάναυσα έναν θεσμό όπως το ΔΗΠΕΘΕ», καθώς και αν «είναι η αρχή μιας τακτικής που η πρόεδρος θα υιοθετήσει από εδώ και στο εξής και για άλλα θέματα του θεάτρου, υποκαθιστώντας ουσιαστικά τη λειτουργία του διοικητικού του συμβουλίου».
Και καταλήγουν: «Δυστυχώς, το ήθος και το ύφος της νέας δημοτικής αρχής έχει γίνει πια ξεκάθαρο σε όλους μας και δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Σε κάθε περίπτωση όμως, το ΔΗΠΕΘΕ, ως ένας επίσημος φορέας πολιτισμού του δήμου Ιωαννιτών, οφείλει να διοικείται με γνώμονα τη διαφάνεια. Ειδικά η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα, πως εκπροσωπώντας έναν τέτοιο Φορέα, όφειλε να λειτουργεί ενωτικά, σεβόμενη τα θεσμικά όργανα».

«Θέατρο του παραλόγου» βλέπει η δημοτική αρχή

Σε απάντησή της, η δημοτική αρχή τονίζει ότι η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ είχε την εξουσιοδότηση, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., να υπογράψει τα σχετικά με το απαιτούμενο θέμα έγγραφα και συμβάσεις, ενώ γίνεται γνωστό ότι σε επόμενη συνεδρίαση της τριμελούς επιτροπής θα εξεταστούν και άλλες προτάσεις, ώστε ορισμένες να υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες.
«Με βάση αυτά τα πραγματικά γεγονότα, γεννά ερωτήματα η επίθεση που εξαπολύει στην πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ αλλά και στη δημοτική αρχή, μέρος των καλλιτεχνών της πόλης που αντιπροσωπεύει η Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου. Είναι απολύτως κατανοητές οι δυσκολίες που διέρχεται ο καλλιτεχνικός χώρος εξαιτίας των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Όμως αυτές δεν μπορούν να ξεπεραστούν ούτε με ψεύδη, ούτε με επιθέσεις, ούτε με πολιτικούς εκβιασμούς. Η δημοτική αρχή και το ΔΗΠΕΘΕ είναι ανοιχτά σε συνεργασίες, έχουν αποδείξει ότι στηρίζουν το καλλιτεχνικό δυναμικό της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση οι συκοφαντίες που εξαπολύουν για μία ακόμη φορά αποτελούν ένα πραγματικό θέατρο του παραλόγου, το οποίο η δημοτική αρχή δε θα ακολουθήσει», τονίζεται στην απάντηση.

Ανταπάντηση σε σκληρό ύφος

Για ανακοίνωση που ξεπερνά κάθε όριο προκλητικότητας, κάνει λόγο σε ανταπάντησή της η Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου, σημειώνοντας ότι δε δόθηκαν απαντήσεις στα όσα κατήγγειλε.
Ειδικότερα, αναφέρει ότι είναι ψευδής ο ισχυρισμός ότι η απόφαση ανάθεσης νομιμοποιείται από την τριμελή επιτροπή αξιολόγησης, καθώς κανένα τέτοιο δικαίωμα δεν έχει, ούτε ο κανονισμός λειτουργίας του ΔΗΠΕΘΕ, η προγραμματική σύμβαση με το ΥΠ.ΠΟ.Α ή άλλη προηγούμενη απόφαση του Δ.Σ. που επικαλείται το επιτρέπουν. Επίσης, επισημαίνει ότι δεν απαντά αν υπήρξε ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δεν απαντά στην καταγγελία ότι δεν υπήρξε έγκριση του προϋπολογισμού εκ μέρους του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ.
Τέλος, αφήνεται να εννοηθεί ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη, λέγοντας ότι στο ερώτημα αν η πρόεδρος είχε δικαίωμα να υπογράψει συμβάσεις και να προχωρήσει σε αναθέσεις, «αρμόδια είναι να απαντήσουν τα δικαστήρια, τα οποία η δημοτική αρχή βάζει στο κάδρο μιλώντας για “συκοφαντίες” εκ μέρους της Ένωσης Καλλιτεχνών».

Σχετικά άρθρα

«Δούλες» για επτά ακόμη παραστάσεις και με μία συζήτηση

Συνέχεια παραστάσεων για τις «Δούλες»

Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Ομάδων τον Μάιο