ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Η 3η ΜΕΘ covid-19 ξεχείλισε το ποτήρι

Φωνή διαμαρτυρίας για τη μετατροπή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων σε νοσοκομείο αποκλειστικά σχεδόν για ασθενείς με κορωνοϊό, υψώνουν οι διευθυντές των Τομέων του νοσηλευτικού ιδρύματος με επιστολή τους προς τον διοικητή Ν. Κατσακιώρη, που κοινοποιείται, επίσης, στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια και στο υπουργείο Υγείας.

Ήδη από την έναρξη της πανδημίας το ΠΓΝΙ σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της διαχείρισης των περιστατικών covid-19, ωστόσο η σταγόνα που φαίνεται να ξεχείλισε το ποτήρι, είναι η απόφαση ενεργοποίησης της 3ης ΜΕΘ covid-19, δυναμικότητας έξι επιπλέον κλινών, στον χώρο της ανάνηψης του χειρουργείου. Όπως αναφέρεται, με την ενεργοποίηση και 3ης ΜΕΘ Covid-19, το ΠΓΝΙ θα διαθέτει συνολικά 24 κλίνες, καλύπτοντας το 78% του συνόλου των σχετικών κλινών στην Ήπειρο, καθώς στα υπόλοιπα νοσοκομεία της περιφέρειας υπάρχουν μόνο επτά κλίνες. Επιπρόσθετα, στο ΠΓΝΙ αναπτύχθηκαν τέσσερις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ).
Η κατάσταση που διαμορφώνεται, οδήγησε σε συνάντηση των διευθυντών όλων των Τομέων του νοσοκομείου, με την παρουσία του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου και των διευθυντών της Αναισθησιολογικής Κλινικής και της ΜΕΘ, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να προκύψει ένα κείμενο προς τον διοικητή του ΠΓΝΙ.
Οι υπογράφοντες χαρακτηρίζουν λανθασμένη την απόφαση μετατροπής του ΠΓΝΙ ουσιαστικά σε νοσοκομείο covid-19 για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι πλέον οι κλινικές του Παθολογικού Τομέα δε διαθέτουν το επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τη φροντίδα μη covid ασθενών, με προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σε άλλες νοσοκομειακές δομές της περιφέρειας, ενώ, επίσης, η μη ύπαρξη διαθέσιμου προσωπικού και ο χωροταξικός περιορισμός των Κλινικών καθιστούν δυσχερή έως και αδύνατη την εκπαίδευση φοιτητών και νέων γιατρών. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οδηγεί σε πλήρη αποδιοργάνωση τη χειρουργική αντιμετώπιση βαρέως πασχόντων ασθενών (συμπεριλαμβανομένων των ογκολογικών περιστατικών), που η καθυστέρηση αντιμετώπισής τους επιφέρει ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες. «Πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι με την ανωτέρω απόφαση και άμα τη λειτουργία της 3ης ΜΕΘ Covid-19, επέρχεται άμεσος περιορισμός του αριθμού των χειρουργικών επεμβάσεων, καθώς θα είναι διαθέσιμες μόλις δύο χειρουργικές αίθουσες καθημερινά (συν μία για τις ανάγκες του Μαιευτηρίου), οι οποίες θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν σχεδόν αποκλειστικά μόνο τα απολύτως επείγοντα περιστατικά», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Με βάση τα παραπάνω, οι διευθυντές των Τομέων κρίνουν ότι η σχεδόν κατά αποκλειστικότητα αντιμετώπιση βαρέως πασχόντων ασθενών με Covid-19 από το ΠΓΝΙ. αποτελεί δυσμενέστατη εξέλιξη τόσο για την εκπαίδευση των φοιτητών τους όσο και για την αντιμετώπιση των ασθενών, και δηλώνουν πως με τις παραπάνω συνθήκες αδυνατούν να ανταποκριθούν στο εκπαιδευτικό και κλινικό τους έργο.
«Με πλήρη επίγνωση της σφοδρότητας της υγειονομικής κρίσης, αδυνατούμε να κατανοήσουμε τη μη επαρκή συμμετοχή των υπολοίπων νοσοκομείων της περιφέρειας Ηπείρου στον σχεδιασμό αντιμετώπισής της και να αποδεχθούμε τη μετατροπή του νοσοκομείου μας, το οποίο είναι το μοναδικό που μετέχει στην εκπαίδευση φοιτητών και προσφέρει εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες, πρακτικά σε νοσοκομείο μιας νόσου, όταν υπάρχουν όλες οι δυνατότητες επανασχεδιασμού των μέτρων», αναφέρουν και καλούν τη διοίκηση του ΠΓΝΙ -και κατ’ επέκταση την 6η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας- να προβούν σε όλες τις ενέργειες που θα οδηγήσουν στην αποσυμφόρηση του νοσοκομείου από τη σχεδόν αποκλειστική κάλυψη των αναγκών νοσηλείας σε ΜΕΘ περιστατικών Covid-19, με την ανάπτυξη αντίστοιχων κλινών στα υπόλοιπα νοσοκομεία της περιφέρειας, ακόμη και αν αυτό προϋποθέτει στελεχιακή και ιατροτεχνολογική ανακατανομή.
Την επιστολή υπογράφουν οι διευθυντές του Α’ Χειρουργικού Τομέα, καθηγητής Χειρουργικής-Μεταμοσχεύσεων Μιχαήλ Χ. Μήτσης, του Β’ Χειρουργικού Τομέα, καθηγητής Πλαστικής Χειρουργικής Ευστάθιος Λυκούδης, του Α’ Παθολογικού Τομέα, καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Μηλιώνης, του Β’ Παθολογικού Τομέα, καθηγητής Καρδιολογίας Λάμπρος Μιχάλης, του Τομέα Ψυχικής Υγείας, καθηγητής Ψυχιατρικής Θωμάς Υφαντής, του Εργαστηριακού Τομέα, καθηγήτρια Ακτινολογίας Μαρία Αργυροπούλου, της ΜΕΘ, καθηγητής Εντατικής Θεραπείας Βασίλειος Κουλούρας, της Αναισθησιολογικής Κλινικής, αναπληρωτής καθηγητής Αναισθησιολογίας Πέτρος Τζίμας, της Ιατρικής Υπηρεσίας, καθηγητής Ορθοπαιδικής Αναστάσιος Κορομπίλιας, καθώς και ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου, καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας Ιωάννης Καστανιουδάκης.

Σχετικά άρθρα

ΠΓΝΙ- Ενίσχυση του Βρογχοσκοπικού Εργαστηρίου με δωρεά από τη Βουλή

Δύο νοσοκομεία στην ίδια… μασχάλη για τον Σπ. Δερδεμέζη

Αγώνας δρόμου για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος