ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Το άγαλμα της Φρειδερίκης γεννά αντιδράσεις

Αντιδράσεις και σε πολιτικό επίπεδο –πέρα από αυτές στα κοινωνικά δίκτυα- έχει προκαλέσει η πρόθεση του δημάρχου Κόνιτσας Νικόλαου Εξάρχου να επανατοποθετήσει το άγαλμα της βασίλισσας Φρειδερίκης, που είχε αποκαθηλωθεί κατά την περίοδο της δικτατορίας και έκτοτε φυλάσσεται σε αποθήκη.

Ο κ. Εξάρχου εξέφρασε τη βούλησή του μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ήπειρος TV1., όπου έφερε ως επιχείρημα το ότι μπορεί να γίνει τουριστική ατραξιόν, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τους Μπολσεβίκους που «δεν κατέστρεψαν κανένα άγαλμα στην Ρωσία», αλλά και τα κρεματόρια της Γερμανίας, που σήμερα έχουν μετατραπεί σε τουριστικό προορισμό. «Θα πρέπει να αναδείξουμε ό,τι έχει σχέση με την ιστορία μας. Θα πρέπει να τελειώνουν τα εμφυλιοπολεμικά σύνδρομα», είπε μεταξύ άλλων, επικαλούμενος και αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για την επανατοποθέτηση.
Οι αντιδράσεις έχουν να κάνουν κατά βάση με τα όσα συμβολίζει η βασίλισσα Φρειδερίκη, αλλά και τη σύνδεση με την Κόνιτσα, καθώς το άγαλμα τοποθετήθηκε στην κεντρική πλατεία της Κόνιτσας από τον Στρατό το 1953 σε ανάμνηση της επίσκεψης της βασίλισσας Φρειδερίκης στις 6 Ιανουαρίου του 1948, μία μέρα μετά τη λήξη της μάχης της Κόνιτσας, όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις του Εθνικού Στρατού κατάφεραν να αποκρούσουν την απόπειρα κατάληψης της κωμόπολης από τις δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού.
«Σημείο σκοταδισμού και οπισθοδρομικότητας» χαρακτηρίζει η βουλευτής Ιωαννίνων και αναπληρωτής τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μερόπη Τζούφη την πρόθεση του δήμαρχου Κόνιτσας, σημειώνοντας ότι ικανοποιεί «αιτήματα» φιλοβασιλικών κύκλων και προκαλεί το δημοκρατικό αίσθημα κάθε πολίτη σε πανελλαδικό επίπεδο.
«Η Φρειδερίκη, η ξεπεσμένη πριγκίπισσα του Ανόβερου που ήρθε να βασιλέψει την Ελλάδα με τη φαντασίωση του απόλυτου μονάρχη, υπήρξε ένα από τα πιο μισητά πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας. Συμβολίζει την Ελλάδα των παρακρατικών μηχανισμών, της δολοφονίας Λαμπράκη, του παλατιανού πραξικοπήματος έναντι του Γέρου που οδήγησε στο ένοπλο πραξικόπημα του 1967. Ήταν μέλος της ναζιστικής νεολαίας, γενική διοικήτρια των κοριτσιών της φασιστικής Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά. Η παρασκηνιακή της παρεμβατικότητα στην πολιτική σκηνή και ο προκλητικά επιδεικτικός τρόπος ζωής του βασιλικού ζεύγους είχαν ως αποτέλεσμα την αντίδραση και την απέχθεια του ελληνικού λαού προς το Παλάτι. Υπενθυμίζω πως μια από τις κορυφαίες στιγμές του εκπαιδευτικού και φοιτητικού κινήματος ήταν οι κινητοποιήσεις του 1962, με κεντρικά συνθήματα το “Προίκα στην Παιδεία, όχι στη Σοφία” και το “Δε σε θέλει ο λαός, παρ’ τη μάνα σου και μπρος”. Συνθήματα που καυτηρίαζαν την απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή να προικοδοτήσει την κόρη της Φρειδερίκης, πριγκίπισσα Σοφία, με 9 εκατ. δραχμές ώστε να παντρευτεί τον βασιλιά Χουάν Κάρλος της Ισπανίας», αναφέρει σε δήλωσή της η Μερόπη Τζούφη, διερωτώμενη αν αυτά θέλει να αναδείξει ο δήμαρχος της Κόνιτσας με την τοποθέτηση του αγάλματος στην κεντρική πλατεία.
Και συνεχίζει: « Όσο και αν κάποιοι σήμερα προσπαθούν να αναθεωρήσουν την ιστορία, να αγιοποιήσουν και να τιμήσουν τους δυνάστες του ελληνικού λαού, προσβεβλημένοι από ιδεολογική τυφλότητα και μονομέρεια, ας μην ξεχνούν πως ο λαός μας έχει απαντήσει με σαφήνεια στα ιστορικά ερωτήματα που του τέθηκαν. Με το Δημοψήφισμα του 1974, το 69.18% των πολιτών έστειλε τον εγκάθετο θεσμό της Βασιλείας στο σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας, εξασφαλίζοντας μια συντριπτική νίκη υπέρ της Δημοκρατίας. Στον ίδιο σκουπιδοτενεκέ θα οδηγηθούν σήμερα και οι προθέσεις και τα αγάλματα που δοκιμάζουν την ιστορική μνήμη και θίγουν τη Δημοκρατία. Τέλος ο δήμαρχος αναφέρει πως πρέπει “να τελειώνουμε με τα εμφυλιοπολεμικά σύνδρομα”, ειδικά σε μια περιοχή που έχει ταλαιπωρηθεί από τις ακροδεξιές πολιτικές και το φανατισμό από την περίοδο του εμφυλίου μέχρι τις μέρες μας. Να του θυμίσουμε πως όταν ο ελληνικός λαός πολεμούσε στα παγωμένα βουνά ενάντια στον κατακτητή, η Φρειδερίκη μαζί με τη βασιλική οικογένεια απολάμβανε τον ζεστό ήλιο στην Αίγυπτο και στη Νότια Αφρική».

Σχετικά άρθρα

«Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου»

Η κοινωνική αντιπολίτευση οδηγεί σε μέτωπο εντός Βουλής

Ένα ακόμη… «στο τέλος του έτους» για το Π.Δ. της Παμβώτιδας

Αποστόλης Τζελέτας