ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Save Your Hood με δώδεκα δράσεις και στα Γιάννενα

Με σύμμαχό τους τον ευνοϊκό καιρό, εξοπλισμένοι με γάντια, μάσκες και καλή διάθεση, οι εθελοντές του Save Your Hood σηκώνουν τα μανίκια τους και συνεχίζουν τον καθαρισμό της πόλης των Ιωαννίνων από τα αναρίθμητα σκουπίδια.

Το Save Your Hood δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα και έχει φτάσει σχεδόν τα 20.000 μέλη πανελλαδικά σε τρεισήμισι μόλις μήνες. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τα Τουρκοβούνια, όταν, με παρακίνηση του Βασίλη Σφακιανόπουλου, του εμπνευστή της εθελοντικής αυτής δράσης, μαζεύτηκαν μετά από συνεννόηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μερικά άτομα, προκειμένου να καθαρίσουν μία αγαπημένη τους γειτονιά που είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Στην συνέχεια πόσταραν τα αποτελέσματα του καθαρισμού στα social media, κάτι που είχε ανταπόκριση από πλήθος ατόμων και κάπως έτσι δημιουργήθηκε μία ομάδα στο Facebook, μέσω της οποίας συντονίζονται εβδομαδιαίες δράσεις σε όλη την Ελλάδα.
Στα Γιάννενα οι δράσεις ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο με μόλις πέντε άτομα να συμμετέχουν στον καθαρισμό του Φρόντζου, ενώ πλέον η τοπική ομάδα αριθμεί γύρω στα εκατό μέλη κάθε ηλικίας, αριθμός που αυξάνεται από βδομάδα σε βδομάδα.
Η Άννα Μάντη έχει αναλάβει τον συντονισμό σε τοπικό επίπεδο και αυτό που ζητάει κυρίως από τον κόσμο, είναι να δείξει μεγαλύτερη υπευθυνότητα και περιβαλλοντική συνείδηση. «Ελπίζω να αλλάξει η νοοτροπία των ανθρώπων, να καταναλώνουμε λιγότερο και να διαχωρίζουμε πιο σωστά τα σκουπίδια μας. Μέσω του Save Your Hood, θέλουμε να κινητοποιήσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους ανθρώπους για τον τρόπο με τον οποίο φέρονται στο περιβάλλον. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι να αποκτήσουν οι πολίτες περιβαλλοντική παιδεία, την οποία δυστυχώς δεν έχουν και αυτό το διαπιστώνουμε καθημερινά», εξηγεί.
Μέχρι στιγμής οι εθελοντές έχουν καθαρίσει δώδεκα σημεία της πόλης, ωστόσο κάποια από τα μέρη αυτά ρυπαίνονται και πάλι με τη ρίψη νέων σκουπιδιών από ασυνείδητους συμπολίτες, μερικές φορές μόλις μερικές ώρες αφότου καθαρίστηκε η συγκεκριμένη περιοχή. «Θα χρειαστεί να κάνουμε αρκετές παρεμβάσεις σε πολλά σημεία μέχρι να δούμε την πόλη μας να αλλάζει συνήθειες», λέει χαρακτηριστικά η κ. Μάντη.
Ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα που παρατηρείται, όπως επιβεβαιώνει και η συντονίστρια των δράσεων στα Γιάννενα, είναι οι ξεχειλισμένοι κάδοι, ενώ την… πρωτιά μεταξύ των σκουπιδιών που περισυλλέγουν οι εθελοντές, κατέχουν τα πλαστικά μπουκάλια νερού, τα κυπελάκια καφέ και οι μάσκες. Τα μπουκάλια νερού, μάλιστα, αποτελούν τη μεγαλύτερη μάστιγα, σύμφωνα με την κ. Μάντη, που παράλληλα τονίζει ότι η ασυνείδητη ρίψη των μασκών εν μέσω πανδημίας, πέρα από την περιβαλλοντική ρύπανση που προκαλεί, αποτελεί σοβαρό βιολογικό κίνδυνο για τους υπόλοιπους.
Στις έως τώρα δράσεις τους, οι εθελοντές του Save Your Hood έχουν λάβει σε δύο περιπτώσεις αρωγή από τον δήμο Ιωαννιτών (που τους εφοδίασε με σακούλες, γάντια και μάσκες), ενώ άλλη μία φορά βοήθησε και η περιφέρεια Ηπείρου. Ωστόσο, στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα μέλη της ομάδας εξοπλίζονται με τα δικά τους μέσα καταβάλλοντας προσωπικά έξοδα. «Μέχρι στιγμής η ανταπόκριση από την δήμο είναι καλή και θα θέλαμε στην πορεία το δούμε να λειτουργεί ακόμη καλύτερα», σχολιάζει.
Άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εθελοντές, είναι τα μπάζα, που, όπως γίνεται αντιληπτό, δεν είναι πάντα εύκολο να μεταφερθούν σε σακούλες και κάδους απορριμμάτων, χωρίς τη βοήθεια των υπηρεσιών και των φορέων του δήμου.
Η δουλειά που απαιτείται να γίνει στην λίμνη πρέπει να είναι συστηματική, εξηγεί η κ. Μάντη, καθώς πολλά από τα σκουπίδια επιπλέουν ανάμεσα στις καλαμιές, έχοντας εγκλωβιστεί, και δεν είναι δυνατόν να τα φτάσουν για να τα σύρουν εκτός νερού. Ιδιαίτερη έκκληση κάνει στους ψαράδες της πόλης, από τους οποίους ζητά να φροντίσουν και οι ίδιοι περισσότερο τη λίμνη, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που μέσα από το νερό ανασύρονται αχρησιμοποίητα δίχτυα, κομμάτια από βάρκες ή υλικά που χρησιμοποιούν αποκλειστικά οι αλιείς.
Από τα σκουπίδια που μαζεύονται, και στα οποία περιλαμβάνεται ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί, από εξαρτήματα αυτοκινήτων μέχρι ξεχαρβαλωμένα έπιπλα σπιτιού, λίγα είναι αυτά που μπορούν να ανακυκλωθούν, καθώς τα περισσότερα είναι τόσο βρόμικα που αυτομάτως δεν υφίσταται η επιλογή της ανακύκλωσης. «Δυστυχώς δε βγαίνουν μεγάλες ποσότητες για ανακύκλωση από τα σκουπίδια αυτά. Θα πρέπει να φροντίζουμε να φτάνουν σε έναν κάδο ανακύκλωσης πριν πεταχτούν στο έδαφος», εξηγεί η εκ των πρωτοπόρων της δράσης στα Γιάννενα.
Η ίδια βλέπει ως λύση στο τεράστιο πρόβλημα των αυξανόμενων, λόγω του «λουκέτου» στην εστίαση, απορριμμάτων την επιλογή επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών. «Δεν μπορεί να υπάρξει δραματική αλλαγή στην όλη κατάσταση, εάν δεν σταματήσει ο κόσμος να χρησιμοποιεί συσκευασίες μιας χρήσεως», αναφέρει.
Οι τοπικές δράσεις λαμβάνουν χώρα συνήθως τα πρωινά των Κυριακών, καθώς τότε διαθέτουν οι περισσότεροι ελεύθερο χρόνο και μπορούν να συμμετάσχουν. Τα μέλη συντονίζονται μέσω μιας ομάδας που έχει δημιουργηθεί στο Messenger, ενώ φυσικά μπορούν να λάβουν μέρος στον καθαρισμό και όσοι τυγχάνει να περάσουν από το σημείο και θελήσουν να βοηθήσουν την Άννα Μάντη και την υπόλοιπη ομάδα.
Το Save Your Hood έχει απλώσει τις ρίζες του σε όλη την Ελλάδα, ενώ τον τελευταίο καιρό έχει επεκταθεί σε Κύπρο και Τουρκία, παρακινώντας όλο και περισσότερο κόσμο να συνδράμει στον εθελοντικό καθαρισμό του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος.

Σχετικά άρθρα

Δεν άφησαν ούτε αποτσίγαρο!

Ηπειρωτικός Αγών

Save Your Hood στον Μάτσικα

Μία ακόμη δράση καθαριότητας από την ομάδα «Save Your Hood»