ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Θολό το τοπίο για το ΚΕΠΑΒΙ

Σε διαπραγματεύσεις για τη στέγαση δημοτικών υπηρεσιών στο κτίριο του Κέντρου Παραδοσιακής Βιοτεχνίας συνεχίζει να βρίσκεται ο δήμος Ιωαννιτών με την ΚΕΠΑΒΙ ΑΕ, όπως προέκυψε από τη συζήτηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με αφορμή την αξιοποίηση του παλιού πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη.

Ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ αναφέρθηκε στο ιστορικό και στο ενδεχόμενο μεταφοράς των υπηρεσιών του δήμου, εξηγώντας ότι η διαδικασία για τη μεταφορά τους στο ΚΕΠΑΒΙ αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες.
Όπως είπε, η μελέτη, που είχε κάνει δωρεά η Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο της συνεργασίας με την προηγούμενη δημοτική αρχή, έχει τίτλο «Λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου», ύψους 70.000 ευρώ, και υπάρχει μεν αλλά δεν έχει παραδοθεί επίσημα στις υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, ήρθε σε επαφή με τον μελετητή στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, όπως σημείωσε, «δεν είναι εύκολο να χρησιμοποιήσουμε μελέτες, χωρίς να πληρώσουμε».
Το δεύτερο σημαντικό θέμα που έθεσε, έχει να κάνει με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΚΕΠΑΒΙ, που παραχωρήθηκε από τον δήμο για 50 χρόνια, με τον δήμαρχο, αλλά και τον Νίκο Γκόντα να κάνουν λόγο για μια «λεόντια» σύμβαση με την ΚΕΠΑΒΙ ΑΕ. Παρόλο όμως που ο δήμος έχει παραχωρήσει το κτίριο και είναι κατά 50% μέτοχος, έχει μόλις έναν εκπρόσωπο στο διοικητικό συμβούλιο, ενώ ταυτόχρονα καταβάλλει μισθώματα για τους χώρους που χρησιμοποιεί για να στεγάσει κοινωνικές δομές του ΟΚΠΑΠΑ.
«Είναι οξύμωρο ο δήμος να πληρώνει ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό για τον χώρο που κατασκεύασε», σημείωσε ο κ. Ελισάφ και πρόσθεσε πως έχει έρθει σε επικοινωνία εδώ και μήνες με τη διοίκηση της ΚΕΠΑΒΙ ΑΕ και τους αργυροχόους, «γιατί χωρίς τη δική τους συναίνεση δεν μπορεί να γίνει τίποτα, εκτός αν δικαστικά διεκδικήσει τη λύση της συμφωνίας γιατί δεν υλοποιείται στον βαθμό που προβλέπει η σύμβαση».
Η Γενική Συνέλευση του ΚΕΠΑΒΙ, εντός των επομένων ημερών, αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της, ενώ ως το τέλος του μήνα θα υπάρχει οριστική απόφαση για τη δυνατότητα αξιοποίησης του συγκεκριμένου κτιρίου. «Στη συνέχεια νομικοί και πολιτικοί παράγοντες θα πρέπει να ελέγξουν για να δούμε ή σταματάμε ή προχωράμε. Είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να σέρνεται άλλο, το λέω χωρίς διάθεση να κατηγορήσω κάποιον ή να ωραιοποιήσω καταστάσεις», σημείωσε.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τη μελέτη της Τράπεζας Πειραιώς, ο κ. Ελισάφ επέστρεψε τα «πυρά» του Θ. Μπέγκα, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο Άρης Μπαρτζώκας άφησαν αιχμές ότι σε επίπεδο πράξεων η προηγούμενη δημοτική αρχή άλλαξε γνώμη για τη μεταφορά του δημαρχείου, κάτι για το οποίο ο κ. Μπέγκας απάντησε κατηγορηματικά πως δεν ισχύει. «Τα χρόνια πέρασαν και το 2019 που αναλάβαμε ήταν όλα στο μηδέν, ούτε είχε προχωρήσει η συνομιλία με την ΚΕΠΑΒΙ για το τι κάνουμε», είπε, προσθέτοντας πως κατά την προηγούμενη δημοτική αρχή, με τον αντιδήμαρχο Νίκο Γκόλα που ήταν και αντιπρόεδρος στην ΚΕΠΑΒΙ ΑΕ, «όλα ήταν στο προφορικό, έγγραφο δεν υπήρχε κανένα».
«Κάναμε τα στραβά μάτια, βοήθησε ο δήμος όλα αυτά τα χρόνια ένα κλάδο που πλήττεται. Που πηγαίνουν τα χρήματα από τα μισθώματα;», αναρωτήθηκε ο Νίκος Γκόντας, ενώ κατηγόρησε τη προηγούμενη δημοτική αρχή για «πυροτέχνημα», σε ό,τι αφορά την μεταφορά του δημαρχείου. «Είμαι ο τελευταίος που θα ήθελα να πάει στα δικαστήρια η υπόθεση, στον αέρα γινόντουσαν όλα», σημείωσε και πρόσθεσε πως για όλους αυτούς τους λόγους είχε προκριθεί επί θητείας του νέο δημαρχείο στην λαϊκή της Αγίας Μαρίνας.
Για μια πολιτική κυβίστηση εκ μέρους του δημάρχου σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του παλιού κτιρίου του πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη, έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος υπεραμύνθηκε των ενεργειών της δικής του δημοτικής αρχής.
«Δουλέψαμε μεθοδικά την πρότασή αυτή και φτάσαμε σε προχωρημένο επίπεδο τη μελέτη, με απόλυτο σεβασμό στη διοίκηση του ΚΕΠΑΒΙ, την οποία είχαμε ισότιμο συνομιλητή σε όλα τα στάδια της διαδικασίας… Ο κ. Ελισάφ αρνείται την ύπαρξη όλων αυτών, θεωρώντας τόσο εμάς όσο και την γιαννιώτικη κοινωνία αφελείς. Ωστόσο, γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχουν υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών οι οποίοι ήταν άμεσοι συνεργάτες στη μελέτη μαζί με το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς που τη χρηματοδότησε».
Μάλιστα, επέδειξε σε όλο το Σώμα το συνοπτικό τεύχος παρουσίασης της μελέτης, το κατέθεσε στο προεδρείο και δήλωσε ότι βρίσκεται στη διάθεση οποιουδήποτε δημοτικού συμβούλου ενδιαφέρεται να ενημερωθεί. Ο κ. Ελισάφ στην απάντησή του επανέλαβε πως την μελέτη την έχει και ο ίδιος, αλλά δεν έχει παραληφθεί από τις υπηρεσίες.
Μια παρέμβαση με αιχμές και στη μείζονα αντιπολίτευση έκανε ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης, με αφορμή αυτό το ζήτημα, αλλά και άλλες ατέρμονες συζητήσεις που επαναλαμβάνονται στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. «Το θέμα είναι να λύνουμε τα προβλήματα, να αλλάξουμε τις σχέσεις δημοτικής αρχής με την αντιπολίτευση. Δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο, ας δούμε τα 3-4 που μπορούμε να προχωρήσουμε. Περνάει ο χρόνος και δε θα έχουμε ούτε μακέτες. Ο καθένας βγάζει τα εσώψυχά του. Πρέπει να δούμε θεματικά κάποια θέματα που πονάνε την πόλη και πώς θα τα αντιμετωπίσουμε, με διαδικασία εκτός δημοτικού και εισαγωγή στο δημοτικό συμβουλίου στη συνέχεια», σημείωσε.
Τη θέση ότι η αντιπαράθεση όπως εξελίσσεται, δεν είναι ουσιαστική, εξέφρασε και η Όλυ Τσουμάνη από τη Λαϊκή Συσπείρωση, προσθέτοντας πως η αξιοποίηση του παλιού πανεπιστημίου πρέπει να γίνει με βάση την ιεράρχηση των αναγκών.

Σχετικά άρθρα

Χόρτα, αδέσποτα και καθημερινότητα στη συνεδρίαση

Λάθη, παραλείψεις και εύλογος προβληματισμός

Τιμητική συνεδρίαση στη μνήμη του Φ. Τσουμάνη