ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Άνοιξε τον δρόμο για την επέκταση του βιολογικού το Ελεγκτικό Συνέδριο

Όλο και πιο κοντά πλησιάζει η μέρα έναρξης του έργου επέκτασης- εκσυχρονισμού του βιολογικού καθαρισμού Ιωαννίνων, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο άναψε το «πράσινο φως» για την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία «Μεσόγειος Α.Ε.».

«Για τους λόγους αυτούς δεν κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου σύμβασης μεταξύ ΔΕΥΑΙ και της εταιρείας Μεσόγειος ΑΕ για την εκτέλεση του έργου επέκταση εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων δήμου Ιωαννιτών», καταλήγει η πράξη Ε’ κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την οποία ανέγνωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας, κάνοντας λόγο για μια μεγάλη μέρα για τη ΔΕΥΑΙ και τον δήμο Ιωαννιτών.
Και πώς να μην είναι, άλλωστε, μεγάλη μέρα, όταν χρειάστηκε σχεδόν μια δεκαετία για να φτάσουμε σε αυτή τη θετική εξέλιξη, από την έγκριση της προμελέτης το 2012 επί δημαρχίας Φίλιππα Φίλιου. Κι αυτό γιατί μεσολάβησαν πολλά από τον αρχικό διαγωνισμό τον Μάρτιο του 2013 με το σύστημα της μελέτης-κατασκευής, που οδήγησε σε μπαράζ ενστάσεων. Στη συνέχεια, το 2016, το έργο κινδύνευσε να μείνει εκτός χρηματοδότησης με την αλλαγή των όρων για ένταξη έργων του νέου ΕΣΠΑ, με τη δημοτική αρχή Μπέγκα να καταφέρνει να βρει λύση σε συνεργασία με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτση, αλλά και πάλι δεν υπήρξε πρόοδος στον βαθμό που το έργο να φτάσει στο στάδιο της κατασκευής, καθώς χρειάστηκε να φτάσουμε στον Αύγουστο του 2019 για να αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ – ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ.
Η «καυτή πατάτα» κατέληξε στα χέρια της σημερινής διοίκησης της ΔΕΥΑΙ, που στην αρχή της θητείας της κλήθηκε να αντιμετωπίσει την αποχώρηση του προσωρινού αναδόχου, επιλέγοντας τελικά τον Ιανουάριου του 2020 να προχωρήσει με τον δεύτερο μειοδότη, την εταιρεία «Μεσόγειος Α.Ε.», επιλογή που προς το παρόν δείχνει να δικαιώνεται.
Δέκα περίπου μήνες μετά την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου, τον Οκτώβριο του 2020, ο φάκελος του έργου της επέκτασης και του εκσυγχρονισμού της μονάδας βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΙ, με αρχικό προϋπολογισμό 19,5 εκατ. ευρώ, εστάλη στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον απαραίτητο προσυμβατικό έλεγχο, διαδικασία που χρειάστηκε άλλος 4,5 μήνες περίπου για να ολοκληρωθεί.
«Ο δήμος περίμενε 10ετία σχεδόν. Γνωρίζουμε όλοι προσφυγές, ενστάσεις, δίκες που έχουν γίνει, καθυστερήσεις, αποχωρήσεις. Κάναμε ότι μπορούσαμε από την πρώτη μέρα που ήρθαμε εδώ, να επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Συνέβησαν πράγματα που δεν περιμέναμε, όπως η αποχώρηση του πρώτου μειοδότη, άλλες περίεργες αποφάσεις που εκκρεμούσαν και δε γνωρίζαμε, σήμερα όμως όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, τελείωσαν. Είμαι πολύ χαρούμενος και όλοι οι Γιαννιώτες πρέπει να είμαστε χαρούμενοι, διότι η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού θα μας δώσει μια μεγάλη ανάσα, ώστε η πόλη, η οποία μεγαλώνει, να μην έχει ποτέ πια στο μέλλον προβλήματα με το αποχετευτικό της δίκτυο», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Μπαρτζώκας.
Το επόμενο βήμα είναι η υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο, με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ να κάνει γνωστό ότι ήδη επικοινώνησε μαζί του. «Εκτιμώ ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να βάλουμε τις υπογραφές και να ξεκινήσουμε αυτό το μεγαλεπήβολο έργο των πολλών εκατομμυρίων για την πόλη των Ιωαννίνων», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Δύο μελέτες για τον ποιοτικό έλεγχο του πόσιμου νερού

Ξεκινά η εγκατάσταση 11.900 «έξυπνων» υδρομέτρων

Διακοπή νερού στην πόλη την Τρίτη

Ηπειρωτικός Αγών