ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Φόβοι για τα επαγγελματικά δικαιώματα

Αντιδράσεις τοπικά αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο προκαλεί η πρόταση των πρυτανικών αρχών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων για μεταφορά του τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία στη Σχολή Επιστημών Αγωγής από τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών που ανήκει σήμερα.

Στην πρόταση αυτή έχουν ταχθεί αρνητικά τόσο ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσηςκαι Νηπιαγωγών του νομού Ιωαννίνων, όσο και αντίστοιχοι Σύλλογοι, όπως αυτοί της Πρέβεζας και της Πάτρας, αλλά και η Ένωση Νηπιαγωγών Ελλάδας, ζητώντας να ανακληθεί. Μάλιστα, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσηςκαι Νηπιαγωγών του νομού Ιωαννίνων κατέθεσε την αντίθεσή του στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, σε συνάντηση που είχαν.

Όπως επισημαίνει η Ένωση Νηπιαγωγών σε ανακοίνωσή της, ήδη με την υφιστάμενη νομοθεσία τα τμήματα των βρεφονηπιοκόμων εντάσσονται στις Σχολές Κοινωνικών Επιστημών των αντίστοιχων πανεπιστημίων, καθώς τα τμήματα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία και Νηπιαγωγών διαφοροποιούνται ως προς τους σκοπούς και στόχους που καλούνται να επιτύχουν, το διαφορετικό φάσμα ηλικιών που απευθύνονται και των ιδιαίτερων αναγκών που ικανοποιούν. Για αυτό και υποστηρίζονται από διαφορετικά Προγράμματα Σπουδών.

«Ως εκ τούτου, οι απόφοιτοι των τμημάτων Νηπιαγωγών διορίζονται ως εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ οι απόφοιτοι των τμημάτων Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε κοινωνικές δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπαγόμενες στο υπουργείο Εσωτερικών», τονίζει η Ένωση και εκτιμά πως η ενδεχόμενη μεταφορά του τμήματος στην ίδια Σχολή που υπάγεται το Τμήμα Νηπιαγωγών πιθανόν να δημιουργήσει σύγχυση ως προς τη διάκριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των δύο κλάδων. «Αδυνατώντας να αντιληφθούμε αντικειμενικούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς, λόγους που στηρίζουν την παραπάνω πρόταση, θεωρούμε ότι ένα τέτοιο εγχείρημα μόνο προβλήματα και δυσλειτουργίες θα επιφέρει. Συνεπώς ζητάμε την ανάκλησή της», καταλήγει.

Αντίθετοι με ενδεχόμενη μεταφορά του τμήματος δηλώνουν και οι εκπαιδευτικοί του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πρέβεζας και Πάτρας με ανακοινώσεις τους, υποστηρίζοντας πως θα δημιουργήσει αναστάτωση ως προς τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Μάλιστα, όπως αναφέρουν, το 2018, όταν είχε τεθεί αντίστοιχο θέμα συγχώνευσης των δυο τμημάτων με αφορμή την ανωτατοποίηση των Τ.Ε.Ι., όλη η εκπαιδευτική κοινότητα είχε εκφράσει την έντονη αντίδρασή της. Αποτέλεσμα ήταν ότι σε κανένα Α.Ε.Ι. της χώρας δεν εντάχθηκαν τμήματα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία σε Σχολές Επιστημών της Αγωγής.

«Η ενέργεια αυτή είναι απόλυτα αποσπασματική, γεγονός που θα δημιουργήσει μια “χαοτική” κατάσταση ως προς την υποστήριξη των επιστημονικών προσόντων και των εργασιακών δικαιωμάτων, τόσο του συγκεκριμένου τμήματος όσο και των υπόλοιπων τμημάτων της Σχολής Επιστημών της Αγωγής. Άλλωστε οι δομές για παιδιά ηλικίας 0–4 ετών διαφέρουν στο αντικείμενο παροχής υπηρεσιών και στην οργάνωση, τις απαιτήσεις και το προσωπικό τους, σε σχέση με τα Νηπιαγωγεία, στα οποία η φοίτηση των νηπίων είναι υποχρεωτική και οργανώνεται με βάση το ισχύον Αναλυτικό Πρόγραμμα, στο οποίο διατυπώνεται με σαφήνεια το πλαίσιο του βασικού σκοπού και των επιμέρους στόχων της προσχολικής εκπαίδευσης.

Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία αμφισβήτηση των εργασιακών σχέσεων των Νηπιαγωγών δια της “πλαγίας οδού”», σημειώνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας.

«Μία ενδεχόμενη ένταξη θα δημιουργήσει πάλι αναστάτωση ως προς τα εργασιακά δικαιώματα. Η αναγνώριση του ρόλου του νηπιαγωγείου και γενικότερα η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, στο σύνολό της, έχει ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο για τον κόσμο της εκπαίδευσης αλλά για όλη την κοινωνία», τονίζει το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας και καλεί την πρυτανεία να μην προχωρήσει στη συγκεκριμένη ενέργεια.

Σχετικά άρθρα

Φυσικό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – «Ατυχής και επιζήμια» κάθε αναφορά περί κινδύνου κλεισίματος

Άννα Μπατιστάτου – Συστηματική προσπάθεια βελτίωσης των φοιτητικών κατοικιών

«Πρώτη» για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία