ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κάθε κορυφή και αίτηση για ανεμογεννήτριες

Αιτήσεις για αιολικά πάρκα στα βουνά της Ηπείρου, όπως και της υπόλοιπης χώρας, χωρίς τη συναίνεση αλλά ούτε καν τη γνωμοδότηση των τοπικών κοινωνιών, έχουν υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με τις αντιδράσεις να κλιμακώνονται μέρα με την ημέρα.

Τις τελευταίες ημέρες έγιναν γνωστές σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή από τη λίμνη πηγών Αώου μέχρι τη Βωβούσα, σε μία ζώνη πέντε χιλιομέτρων περίπου εντός των ορίων των κοινοτήτων Φλαμπουραρίου, Βωβούσας και Ελατοχωρίου και μάλιστα, εντός του Εθνικού Δρυμού, δηλαδή της προστατευόμενης περιοχής.

Οι αντιδράσεις είναι καθολικές από τους δήμους Ζαγορίου, που συζήτησε το θέμα σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού του συμβουλίου, και Μετσόβου, που ουσιαστικά επικαιροποίησε αντίστοιχη απόφαση που είχε λάβει πριν λίγους μήνες, για προωθούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου στα όρια με τον δήμο Βορείων Τζουμέρκων.

Ο δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος, εξηγώντας την πλήρη αντίθεση του δημοτικού συμβουλίου, σημείωσε ότι αφενός ο δήμος έμαθε τυχαία τα σχεδιαζόμενα έργα, αφετέρου, πως πρόκειται για μια έκταση, που στο μεγαλύτερο μέρος της είναι δημοτική.«Το υψόμετρο που σχεδιάζεται η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, είναι από 1600 έως 2000 μέτρα και οι πυλώνες θα είναι από 120 έως 150 μέτρα, που σημαίνει ότι θα είναι ορατοί από όλο το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, ίσως και από την Εγνατία», σημείωσε ο κ. Σουκουβέλος.

Η μεγαλύτερη ένσταση έχει να κάνει με την προσπάθεια του δήμου για ένταξη του Ζαγορίου στα Μνημεία Πολιτιστικού Τοπίου της OUNESCO, ένα εγχείρημα μάλιστα που έχει την υποστήριξη του πρωθυπουργού. «Το περιβάλλον το παραλάβαμε από τους προγόνους μας και έτσι θα το παραδώσουμε. Θα το υπερασπιστούμε έως την τελευταία ρανίδα, δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Έχει ξεσηκωθεί όλος ο κόσμος. Αν επιτρεπόταν, στη συνεδρίαση θα ερχόταν όλο το Ζαγόρι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο δήμος Ζαγορίου θα προχωρήσει στα επόμενα βήματα από κοινού με τον δήμο Μετσόβου, που ήδη έχει κοινοποιήσεις τις αντιρρήσεις του στην ΡΑΕ, αλλά πρόκειται να κοινοποιήσει και εξώδικα στις εταιρείες που έχουν καταθέσει αιτήσεις για εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μετσόβου Κ. Τζαφέα, πρόκειται για εταιρίες οι οποίες καταθέτουν δεκάδες αιτήσεις για εγκαταστάσεις μικρού μεγέθους, προκειμένου να λάβουν αδειοδοτήσεις από τη ΡΑΕ. «Οι εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν σε αιολικά πάρκα, καταθέτουν φάκελο στη ΡΑΕ για την περιοχή που έχουν επιλέξει, χωρίς να ρωτάνε κανέναν. Αν η ισχύ που ζητάνε είναι μέχρι 10MW, σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν απαιτείται καμία άλλη αδειοδότηση. Μετά την έγκριση κοινοποιεί η ΡΑΕ σε ανάρτησή της μια κατάσταση με τις άδειες που έχουν ζητηθεί σε κάθε περιοχή και θέτει ένα μικρό χρονικό περιθώριο ώστε να εκφράσει κάποιος αντιρρήσεις. Οι αντιρρήσεις θα ληφθούν υπόψη μόνο αν οι εκτάσεις είναι δημοτικές, κάτι που πρέπει να αποδεικνύεται, διαφορετικά η αδειοδότηση προχωρά. Άρα ο δήμος δεν έχει καθοριστική αρμοδιότητα για την αδειοδότηση. Γι’ αυτό πρέπει να ασκηθούν πιέσεις παντού, ώστε να μην αγνοηθούν οι αποφάσεις του δήμου και η καθολική βούληση των τοπικών κοινωνιών για την μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά μας», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του ο κ. Τζαφέας.

Και στην περίπτωση του δήμου Μετσόβου, οι εκτάσεις που σχεδιάζεται η εγκατάσταση, είναι δημοτικές, με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, σύμφωνα με τον κ. Τζαφέα.

Οι αντιρρήσεις, όπως έχουν εκφραστεί και σε προηγούμενη απόφαση, έχουν να κάνει με τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής.

«Εμείς είμαστε ένας δήμος τουριστικός, ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Δεν το θέλουμε το κομμάτι αυτό και τουλάχιστον θα πρέπει να μας ρωτάνε», σημείωσε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του.

Σχετικά άρθρα

Προβολή και τουριστικές υποδομές στο τραπέζι

Μια βράβευση που καθυστέρησε πέντε μήνες

Εκτός «Συμμαχίας Προόδου» έθεσε εαυτόν ο Σπ. Βασιλείου