ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση της απλής αναλογικής

Θέμα λίγων εβδομάδων φαίνεται πως είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς αποτελεί προτεραιότητα η αντικατάστασή του με ένα νέο εκλογικό σύστημα, με στόχο να διορθώσει τις παθογένειες που προκάλεσε η απλή αναλογική στις διοικήσεις των δήμων κυρίως, αλλά και των περιφερειών της επικράτειας.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας, κατά την επίσκεψή του στα Γιάννενα, το σχέδιο νόμου για το νέο εκλογικό σύστημα θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Μάκη Βορίδη την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας χρονιάς. «Θα προχωρήσει άμεσα. Στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιάσουμε τον νέο εκλογικό νόμο που θα δίνει τέρμα στην ακυβερνησία και θα δίνει τη δυνατότητα για πιο αποτελεσματική διοίκηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και μαζί με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ θα προχωρήσει άμεσα.

Υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου τάχθηκε και ο Αλ. Καχριμάνης. «Η αυτοδιοίκηση είναι ένα όργανο, το οποίο πρέπει άμεσα να επεμβαίνει. Μπορεί να είναι ωραία η απλή αναλογική, αλλά μη αποτελεσματικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν υπάρχει περίπτωση να είναι χρήσιμη. Και το βλέπουμε σήμερα σε πολλούς δήμους της χώρας, και σε περιφέρειες. Ωραία η απλή αναλογική, αλλά δεν έλυσε κανένα θέμα στον κόσμο. Ο κόσμος θέλει άμεσες λύσεις και όχι να συζητάμε για να συζητάμε», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος είχε από την αρχή επισημάνει τους κινδύνους, λέγοντας μάλιστα στον τότε υπουργό Π. Σκουρλέτη ότι η απλή αναλογική είναι «έγκλημα» και μάλιστα «το λέει ένας άνθρωπος που πιθανόν δε θα χρειαστεί να πάει στον δεύτερο γύρο».

Σχετικά άρθρα

Σπόντες κατά Θ. Σκυλακάκη για το πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας

Αίτημα κατά προτεραιότητα χρηματοδότησης των μικρών ορεινών δήμων

Καλύτερα κι από καλά το «Τρίτσης» κατά τον Στ. Πέτσα