ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Οι εβαπορίτες “ενοχοποιούνται” για τις μικροδονήσεις

Στον διαχωρισμό των εβαποριτών, ενός ιζηματογενούς ορυκτού το οποίο σχηματίζεται με την εξάτμιση υδάτινων μαζών στις οποίες ήταν διαλυμένο, οφείλονται οι δονήσεις του τελευταίου διαστήματος, που γίνονται αισθητές τοπικά σε περιοχές των Ιωαννίνων και συνοδεύονται από έντονη βοή.

Η βοή αυτή είναι, άλλωστε, που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη ανησυχία στους κατοίκους, σε συνδυασμό με το ότι δεν υπάρχουν ανακοινώσεις για σεισμικές δονήσεις ή καταγραφές σε διάφορες εφαρμογές που μπορεί κάποιος να διαθέτει στο κινητό του τηλέφωνο.

Δονήσεις, βουητό, αλλά καμία καταγραφή σεισμού

Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Γεωλογίας και προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιου Λέκκα στον τηλεοπτικό σταθμό ITV, πρόκειται για ένα γνωστό στους επιστήμονες γεωλογικό φαινόμενο, που δε θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία, καθώς οι δονήσεις δεν προέρχονται από τον τεκτονικό χώρο και δεν μπορούν να προκαλέσουν αξιόλογη σεισμική διέγερση.
«Σε περιοχές, όπως το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, όπου υπάρχει πλούσιος υδροφόρος ορίζοντας, συμβαίνουν συχνά τέτοια φαινόμενα εξαιτίας της διόγκωσης των εβαποριτών, που είναι σχηματισμοί με γύψη και παράγωγά της. Είναι ένα κυκλικό φαινόμενο, με την έννοια πως καταγράφεται κάποιες περιόδους με ένταση και μετά σταματά για μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο κ. Λέκκας στο ITV.