ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σε «χειμερία νάρκη» οι ορεινοί προορισμοί

Μοναχική είναι η φετινή περίοδος των εορτών για τους ορεινούς τουριστικούς προορισμούς, που παρουσιάζουν μια εικόνα τελείως διαφορετική από αυτή που έχουν συνηθίσει, καθώς καταλύματα, ξενοδοχεία και εστιατόρια είναι κλειστά, εξαιτίας των περιορισμών των μετακινήσεων που έχει επιβάλλει η πανδημία.

Οι πλατείες είναι στολισμένες, όμως δεν κυκλοφορεί κανείς, αφού οι μόνιμοι κάτοικοι είναι κυρίως ηλικιωμένοι, που φέτος δεν μπόρεσαν να υποδεχτούν τα παιδιά και κυρίως τα εγγόνια τους.

Μέτσοβο, Ζαγόρι και Τζουμέρκα, που τέτοιες ημέρες γέμιζαν από επισκέπτες, ζουν μια πρωτόγνωρη τουριστική σεζόν, ενώ αυτό που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό, είναι η «επόμενη ημέρα», καθώς οι επαγγελματίες έχουν υποστεί τεράστια ζημιά και οι δημοτικές αρχές ζητούν τη στήριξη από την πλευρά της πολιτείας με πιο «γενναιόδωρα» μέτρα, καθώς οι δικές τους παρεμβάσεις είναι περιορισμένες.

«Τέτοιες ημέρες ήμασταν με πληρότητες με επισκέπτες, διερχόμενους, κόσμο στο χιονοδρομικό κέντρο. Είναι πρωτόγνωρο και πρωτοφανές για το Μέτσοβο, όπως βέβαια και αυτό που βιώνουν όλοι», σημείωσε ο δήμαρχος Μετσόβου Κώστας Τζαφέας, προσθέτοντας πως αυτή η περίοδος αποτελεί το 50% της τουριστικής κίνησης ολόκληρης της χρονιάς. «Φανταστείτε λοιπόν το μέγεθος της ζημιάς που έχουν πάθει οι επαγγελματίες, το οποίο είναι δύσκολο να αναπληρωθεί. Ελπίζω μετά τον Γενάρη να αλλάξει κάτι τη νέα χρονιά για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους», τόνισε.

«Στο Ζαγόρι που είναι από τους πρώτους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς, φέτος είναι σαν να έχουμε πέσει σε χειμερία νάρκη. Σπίτια κλειστά, ξενοδοχεία κλειστά, εστιατόρια και καφενεία. Πλατείες στολισμένες χωρίς παιδικές φωνές, χωρίς κάλαντα. Έρημος τόπος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος, σημειώνοντας πως η κατάσταση είναι τραγική για τους επαγγελματίες του τουρισμού, που έχουν τεράστιες υποχρεώσεις.

«Πως θα αντέξουν;», διερωτήθηκε και σημείωσε πως τα μέτρα που μπορούν να λάβουν οι δήμοι, δεν αρκούν, πολύ δε περισσότερο όσο οι επιχειρήσεις δεν εισπράττουν τίποτα. «Θα πρέπει η πολιτεία να τους στηρίξει αν θέλει να υπάρχουν ξενοδοχεία την επόμενη χρονιά στο Ζαγόρι», πρόσθεσε.

Χωρίς επισκέπτες πέρασαν τις γιορτές και τα χωριά των Τζουμέρκων, αν και σε κάποια παρέμειναν, από το καλοκαίρι ήδη, άνθρωποι που διαμένουν στα μεγάλα αστικά κέντρα και λόγω της πανδημίας, θεώρησαν την παραμονή τους εκεί πιο ασφαλή. Ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, πάντως, παρά την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για τον τουριστικό κλάδο, όπως τη χαρακτήρισε, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την «επόμενη ημέρα».

«Καθώς θα ανοίξουν οι τουριστικοί προορισμοί, τα Τζουμέρκα θα είναι και πάλι πολύ υψηλά στην προτίμηση των επισκεπτών. Θέλω να πιστεύω ότι ο κόσμος, αφού του απαγορεύτηκε να ταξιδέψει, να επισκεφτεί άλλους τόπους, όταν θα ανοίξουν και πάλι οι προορισμοί, θα επιλέξει την περιοχή. Όσο δύσκολο και αν είναι ένα νέο ξεκίνημα, θα ομαλοποιηθεί σύντομα η κατάσταση. Είμαι αισιόδοξος», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Τον Μάιο η UNESCO στο Ζαγόρι

Γεωργία Χαλάτση

Μία επιβράβευση και οι… σκληρές πραγματικότητες για το Ζαγόρι

Μεγάλη ευθύνη πέρα από τεράστια ευκαιρία