ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σε εγρήγορση λόγω γιορτών και… εμβολίων

Τα Γιάννενα αναμένεται να επισκεφθεί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αύριο Τετάρτη, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει ξεκαθαριστεί πλήρως ο σκοπός της επίσκεψής του, με τις πληροφορίες να τη συνδέουν με την επιχείρηση διανομής και αποθήκευσης των εμβολίων.

Το πρόγραμμα του κ. Χαρδαλιά δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, ούτε αν θα πραγματοποιήσει συναντήσεις και συσκέψεις με τις τοπικές αρχές.Την επίσκεψη Χαρδαλιά επιβεβαίωσε ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. «Έρχεται για υπηρεσιακούς λόγους που θα σας τους πει αύριο που θα έρθει», σημείωσε.

Αφορμή στάθηκε η παρουσία του κ. Καχριμάνη για μια ακόμη φορά στους ελέγχους ταχείας διάγνωσης μέσα από το αυτοκίνητο που έγιναν στην κεντρική πλατεία. Έγιναν 157 έλεγχοι, με τα αποτελέσματα να είναι όλα αρνητικά.

Η περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ και την 6η ΥΠΕ  έχει προγραμματίσει και νέους ελέγχους στην κεντρική πλατεία, ενδιάμεσα της εορταστικής περιόδου, την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου, από 9 το πρωί έως 2 το μεσημέρι. Εκτός του ΑΜΚΑ, απαραίτητος είναι και αριθμός κινητού τηλεφώνου.

Ταυτόχρονα, ξεκίνησαν και οι έλεγχοι ταχείας διάγνωσης στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα», που είναι δωρεά και απευθύνονται σε όλους τους πολίτες. Ο έλεγχος αυτός θα συνεχιστεί καθημερινά, από τις 8.30 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, μέχρι και την Κυριακή 10 Ιανουαρίου, εκτός από τις 25-26 Δεκεμβρίου και την 1η Ιανουαρίου.

Ο έλεγχος διενεργείται σε εξωτερικό χώρο του νοσοκομείου και η διαδικασία είναι απλή και διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα. Για τη διενέργεια του τεστ είναι απαραίτητος ο ΑΜΚΑ, ενώ για τη μετακίνηση πρέπει να αποστέλλεται μήνυμα στο 13033 με τον κωδικό 1 ή να χρησιμοποιείται έγγραφη βεβαίωση επίσης με κωδικό 1 (μετάβαση για ιατρικούς λόγους).

Το «μπαράζ» ελέγχων έχει ιδιαίτερη σημασία, ειδικά την περίοδο αυτή, όπου υπάρχουν μετακινήσεις Ηπειρωτών, που επιστρέφουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας, όπως φοιτητές και άλλοι.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Καχριμάνης κάλεσε όλους όσοι έρχονται στην περιοχή να κάνουν rapidtest, τονίζοντας πως η διαδικασία αυτή συμβάλλει στην αντιμετώπιση της διασποράς, σε συνδυασμό με την ιχνηλάτηση που ακολουθεί. Εξάλλου, στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας εντοπίστηκαν και τα επτά κρούσματα, που κατέγραψε χθες ο ΕΟΔΥ για τα Γιάννενα.

Εξήρε δε την προσπάθεια του υγειονομικού προσωπικού, των ΚΟΜΥ, της Πολιτικής Προστασίας και όλων όσων συμβάλλουν στα θετικά επιδημιολογικά αποτελέσματα της περιοχής. «Ό,τι έχουμε χτίσει αυτόν τον καιρό, θέλουμε να το διατηρήσουμε, πρέπει να βγούμε νικητές μέσα από αυτή τη μάχη», κατέληξε.

Στο ίδιο μήκος, τη σημασία τήρησης των μέτρων, με δεδομένο πως η κίνηση είναι αυξημένη λόγω των εορτών, τόνισε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ.«Έτσι ώστε να περάσουμε και αυτές τις ημέρες, να συνεχίσει η μείωση των κρουσμάτων και πανελλαδικά και τοπικά και να μας επιτρέψει, με τους μαζικούς εμβολιασμούς που θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα να μπορέσουμε την άνοιξη να προστατευθούμε για να επανέλθουμε στην πολυπόθητη κανονικότητα», σημείωσε.

«Πρώτος θα εμβολιαστώ και δημοσίως»

«Πρώτος θα εμβολιαστώ και δημοσίως» ήταν η απάντηση του δημάρχου Μ. Ελισάφ όταν ρωτήθηκε σχετικά, με δεδομένο πως στις 28 Δεκεμβρίου φτάνουν στα Γιάννενα τα πρώτα εμβόλια και την επόμενη ημέρα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των υγειονομικών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Σχετικά άρθρα

Με ευρεία ατζέντα θεμάτων η συνάντηση με τον περιφερειάρχη

Προαιρετικό το rapid test για την είσοδο στο «Χατζηκώστα»

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου