ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

6,2 εκ. ευρώ για Πηγάδια- Γέφυρα Πλάκας… στο φτερό

Ειδήσεις έβγαλε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό της περιφέρειας Ηπείρου, αλλά και η τακτική συνεδρίαση που ακολούθησε, με τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη να κάνει ρελάνς με ανακοινώσεις για έργα στην κριτική που του ασκήθηκε από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Η μεγάλη είδηση είναι αναμφίβολα η ανακοίνωση της διάθεσης από το υπουργείο Υποδομών κονδυλίου 6,2 εκ. ευρώ για την ανακατασκευή του τμήματος της 2ης επαρχιακής οδού από τα Πηγάδια μέχρι τη Γέφυρα Πλάκας, εν αναμονή βέβαια και της πλήρους μελέτης για τη βελτίωση της 2ης επαρχιακής οδού έως την Πράμαντα.
Η θετική εξέλιξη έγινε γνωστή στον κ. Καχριμάνη μέσω του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, στο ενδιάμεσο των δύο συνεδριάσεων και είναι προφανές ότι τον ρόλο της έπαιξε και η δημοσιότητα που δόθηκε στις τελευταίες καταπτώσεις, που δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στην περιοχή. «Εγώ ζητούσα για το τμήμα από Πηγάδια μέχρι Γέφυρα Πλάκας οκτώ εκατομμύρια, ο υπουργός είπε ότι θα δώσει τα 6,2 και τα υπόλοιπα σε επόμενη φάση. Η μελέτη λοιπόν θα πάει προς έργο για εκτέλεση με τις προδιαγραφές του έργου από τον κόμβο Τερόβου ως τα Πηγάδια», σημείωσε.
Η δεύτερη είδηση έχει να κάνει με τη διάθεση των 570.000 ευρώ, τα οποία κατανέμονται στην περιφέρεια Ηπείρου μετά την έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 12 εκ. ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών στις περιφέρειες. Πρόταση του περιφερειάρχη, όπως ο ίδιος τη διατύπωσε, είναι τα χρήματα να διατεθούν στο σύνολό τους για την αναβάθμιση του νοσοκομείου της Πρέβεζας, το οποίο χαρακτήρισε «τριτοκοσμικό». Όπως είπε, η περιφέρεια ζητά να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με την 6η ΥΠΕ για τη βελτίωση του νοσοκομείου Πρέβεζας, το οποίο πέρα από την έκτακτη χρηματοδότηση θα λάβει τους πόρους που της αναλογούν από τα συγχρηματοδοτούμενα κεφάλαια, ενώ βρίσκεται σε επαφή με όλα τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ για καταγραφή των αναγκών.

Κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός του 2021, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, προβλέπει έσοδα ύψους 144,4 εκ. ευρώ και δαπάνες ύψους 183 εκ. ευρώ, με τη διαφορά μεταξύ εσόδων και δαπανών να καλύπτεται από τα εκτιμώμενα ταμειακά υπόλοιπα του 2020, που ανέρχονται σε 39 εκ. ευρώ περίπου.
«Περνάμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, που έχει και οικονομική και κοινωνική διάσταση. Καμία άλλη περιφέρεια δεν έκανε αυτά που κάνουμε εδώ», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης, ενώ χαρακτήρισε ως «επανάσταση» τη δημιουργία του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας. «Είναι προϋπολογισμός ανάγκης, αλλά μας δίνει τη δυνατότητα να δουλέψουμε. Κάποιοι έρχονται εδώ ρίχνουν από έναν δεκαρίσιο, χωρίς να ξέρουν και να λένε ότι έκαναν το “καθήκον” τους… Η περιφέρεια δεν αφήνει κενά. Είμαι περήφανος που σε κάθε τηλεδιάσκεψη με κεντρικούς φορείς, είναι μακρά μπροστά. Όποιος κάτι σκέφτεται, είμαι ανοιχτός. Κάποτε έλεγαν πως η περιφέρεια Ηπείρου είναι η τελευταία της Ευρώπης. Ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη είμαστε τελευταία περιφέρεια», σημείωσε.
«Προκαταβολική απάντηση» στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στην παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» και την πρόταση για σύσταση ειδικού ταμείου, έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Κώστας Σιαράβας, κατά την εισήγησή του. «Οι ΟΤΑ και οι περιφέρειες δε νομοθετούν. Οι πλειοδοσίες υποσχέσεων και προτάσεων καλό θα είναι να μείνουν έξω από το περιφερειακό συμβούλιο», τόνισε.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, όλες οι παρατάξεις καταψήφισαν τον προϋπολογισμό με βασική αιτιολόγηση ότι ποτέ δεν έγινε αναλυτική συζήτηση, ενημέρωση και ολοκληρωμένος σχεδιασμός.
Για απουσία διαλόγου, αλλά και αναπτυξιακού σχεδιασμού από την περιφερειακή αρχή έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας. «Δε λέμε ότι δε δουλεύετε, αλλά πάνω σε ποιο σχέδιο δουλεύετε;. Είδαμε για τις αθλητικές εγκαταστάσεις τι έγινε. Δεν πρέπει να το αφήσουμε, πρέπει να μας πεισμώσει», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Για έναν «τραγικό προϋπολογισμό» έκανε λόγο ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος. «Η δική σας περιφερειακή αρχή, η τόσο δημοκρατική, η τόσο ρεαλιστική, δεν ασχολήθηκε καν. Ασχοληθείτε με αυτά που καταλαβαίνετε κ. Σιαράβα. Η πρότασή μας ήταν όλη μελετημένη. Τη μεγάλη ευθύνη εσείς τη φέρετε, όχι εγώ. Εγώ έκανα το καθήκον μου. Δεν ήμουν εγώ αυτός που έπεσα έξω. Είναι ένας τραγικός προϋπολογισμός και εύχομαι να είστε χαρούμενοι με τις επιλογές σας», ανέφερε.
Τον προϋπολογισμό, εκτός των σημείων που αφορούν τη χρηματοδότηση των δομών υγείας και τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, καταψήφισε η παράταξη «Ήπειρος Όλον», την εισήγηση της οποίας έκανε η Μαργαρίτα Κιτσανού, τονίζοντας πως δεν έχει χαρακτηριστικά αναπτυξιακού προϋπολογισμού, αλλά και δεν τέθηκε σε διάλογο. «Είναι της παράταξής σας ενώ θα έπρεπε να είναι όλων», είπε.
Με παρέμβασή του λίγο μετά και απαντώντας στον αντιπεριφερειάρχη Στράτο Ιωάννου, ο επικεφαλής Δημήτρης Δημητρίου τόνισε πως όλοι έχουν στηρίξει θέματα όπως ο άξονας Ιωάννινα – Κακαβιά, ωστόσο, σημείωσε ότι υπάρχει έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού. «Αποσπασματικά φτιάχνουμε το ένα και το άλλο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Με τον κρατικό προϋπολογισμό παραλλήλισε αυτόν της περιφέρειας ο εισηγητής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Κωτσαντής, απαιτώντας δραστική αύξηση των δαπανών για κοινωνική πολιτική. «Δεν έχει καμία πρόνοια για το γεγονός πως είμαστε σε περίοδο μεγαλύτερης οικονομικής ύφεσης. Ακόμη και για την Πολιτική Προστασία το κονδύλιο παραμένει ίδιο», σημείωσε.
Στο ίδιο μήκος κινήθηκαν και οι επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο» Νίκος Ζήκος και «Ανυπότακτη Ήπειρος» Κώστας Νουτσόπουλος, τονίζοντας πως ο προϋπολογισμός της περιφέρειας δεν είναι διεκδικητικός και δεν έχει προβλέψεις για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων. Το προϋπολογισμό καταψήφισε και ο επικεφαλής της «Ελληνικής Αυγής» Κώστας Αναγνώστου.

Σχετικά άρθρα

«Είπα… ξείπα» για την επικινδυνότητα της Εγνατίας

Αποστόλης Τζελέτας

Σύμπραξη για Δομή Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας

Κόμβο – κόμβο και κάποια στιγμή η ένωση