ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Οικονομική στήριξη και επιπλέον επιβάτες ζητούν οι οδηγοί ταξί

Με αυτοκινητοπομπή και κόρνες «αναστάτωσαν» την πόλη των Ιωαννίνων δεκάδες ιδιοκτήτες και οδηγοί ΤΑΞI των Ιωαννίνων, μέλη του Σωματείου «Άγιος Χριστόφορος», εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος.

Η αυτοκινητοπομπή διέσχισε τις κεντρικές αρτηρίες της πόλης, με τη συνοδεία της Αστυνομίας, και επέστρεψε στο Ρολόι, όπου διαλύθηκε, ενώ η διοίκηση του Σωματείου επέδωσε ψήφισμα στον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη.
«Αφορμή για την πράξη αυτή είναι η πλήρης αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας μετά από σχεδόν μια δεκαετία εφαρμογής μνημονίων και μέτρων κατά του covid-19, που μας έχουν αφανίσει επαγγελματικά, όπως φυσικά και οικονομικά», αναφέρεται στο ψήφισμα.
Οι μετακινήσεις με ταξί έχουν μειωθεί δραματικά, σε ποσοστό που φτάνει το 80%, όλους αυτούς τους μήνες της πανδημίας, με το μέτρο της απαγόρευσης της επιβίβασης άνω του ενός ατόμου, ακόμη και όταν πρόκειται για ζευγάρι, να έχει προκαλέσει την πλήρη αγανάκτηση των επαγγελματιών. Μάλιστα, πρόκειται για ένα μέτρο, που στην πρώτη φάση της καραντίνας προέβλεπε την εξαίρεση των μελών της ίδιας οικογένειας, κάτι που δε συμβαίνει σε αυτή την φάση των μέτρων.
Από κει και πέρα, οι ιδιοκτήτες ταξί διαμαρτύρονται, καθώς, όπως τονίζουν, ελάχιστοι είναι εκείνοι που μπόρεσαν να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης όπως οι επιστρεπτέες προκαταβολές, λόγω του ότι η πλειονότητα δεν πληροί τα κριτήρια που έχουν τεθεί.
«Είμαστε σε απόγνωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Κώστας Γκαρόζης, ενώ και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου έκαναν λόγο για αδιαφορία από την πλευρά της κυβέρνησης για τον κλάδο.
Στα αιτήματα του κλάδου περιλαμβάνεται η δυνατότητα μεταφοράς έως τρία άτομα, η άμεση ένταξη όλων των επαγγελματιών στο επίδομα ειδικού σκοπού και η λήψη της επιστρεπτέας προκαταβολής από όλους, χωρίς όρους και εξαιρέσεις, η κατάργηση των όρων στην μη επιστρεπτέα προκαταβολή, απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα ισχύουν τα έκτακτα μέτρα, η αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και πληρωμής δανειακών υποχρεώσεων.
Πέρα από τα αιτήματα λόγω της πανδημίας, επαναφέρουν πάγια αιτήματα όπως η επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000, η κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος και η μείωση έμμεσων φόρων, η διατήρηση ΦΠΑ στο 13%, η ενταξη των ταξί στα προγράμματα ΕΣΠΑ και η αναγνώριση των αυταπασχολούμενων ως μορφή επιχείρησης που μπορεί να ενταχθεί σε αυτά, χωρίς να απαιτείται η σύσταση εταιρείας και η επιδότηση στην αντικατάσταση του οχήματος και του ταξιμέτρου μέσω ΕΣΠΑ και μείωση των τελών κυκλοφορίας.

Σχετικά άρθρα

Προς αναπροσαρμογή και τα κόμιστρα των ταξί

«Αναγκαία διόρθωση» η ενοποίηση των εδρών ταξί

Γεωργία Χαλάτση

“Κούρσα” διαμαρτυρίας από τα ταξί για τον καθορισμό των εδρών

Γεωργία Χαλάτση