ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Να μην ξαναζήσουμε άλλον «μαύρο Σεπτέμβρη»

Ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης και πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων στέλνει η Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου σε όλους τους οδηγούς, με αφορμή τον «μαύρο Σεπτέμβρη» του 2020 για την Ήπειρο, όπου εννέα άνθρωποι, έξι εκ των οποίων από 17 έως 23 ετών, έχασαν την ζωή τους στην άσφαλτο.

Τα τροχαία δυστυχήματα, αν και αρκετά μειωμένα τα τελευταία χρόνια σε σχέση με το παρελθόν, ευθύνονται για την απώλεια εκατοντάδων συνανθρώπων μας κάθε χρόνο.
Με στόχο την πρόληψή τους, αστυνομικοί της διεύθυνσης Τροχαίας Ιωαννίνων, που βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία προκειμένου να διευκολύνουν την διεξαγωγή των rapid test από το αυτοκίνητο, διένειμαν παράλληλα και φυλλάδια με συμβουλές προς τους οδηγούς, υπογραμμίζοντας πως μια παράβαση είναι αρκετή για να κοστίσει τη ζωή στους ίδιους ή στους συνανθρώπους τους.
«Κάθε χρόνο χάνονται στη χώρα μας περίπου 700 συνάνθρωποί μας από τροχαία, όσο δηλαδή ένα μεγάλο χωριό. Αν και αυτός ο αριθμός είναι κατά πολύ μικρότερος από τον αντίστοιχο πριν από λίγα χρόνια που ξεπερνούσε τις 2000, φαίνεται ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε ώστε σταματήσουμε να θρηνούμε άδικα ανθρώπινες ζωές. Ο φετινός Σεπτέμβριος ήταν ένας τραγικός μήνας για την Ήπειρο, που ήρθε να μας θυμίσει με σοκαριστικό τρόπο, πώς από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί να συμβεί το μοιραίο», σημείωσε ο προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης της Γενικής Αστυνομικής Περιφερειακής Διεύθυνσης Ηπείρου, αστυνόμος Β’ Ηλίας Μήτσιος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τροχαία δυστυχήματα, που έγιναν μόλις μέσα σε έξι ημέρες, έχασαν τη ζωή τους εννέα συνάνθρωποί μας, οι μισοί από όσους έχασαν τη ζωή τους όλο το 2019. «Οι έξι από τους εννέα ήταν ηλικίας από 17 έως 23 ετών. Νέοι άνθρωποι που δεν πρόλαβαν να χαρούν τη ζωή τους. Συγγενείς και φίλοι δεν πρόλαβαν να τους καμαρώσουν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μήτσιος, τονίζοντας πως οι κανόνες οδικής κυκλοφορίας δεν είναι απλές νομικές διατάξεις, ούτε ευχολόγιο, αλλά κανόνες ζωής. Αν τους παραβούμε δεν παραβιάζουμε το νόμο αλλά την υγεία και τη ζωή, τη δική μας ή των άλλων.
Στην Ήπειρο, εκατοντάδες έλεγχοι πραγματοποιούνται καθημερινά, ενώ χιλιάδες παραβάσεις βεβαιώνονται κάθε μήνα, αλλά, όπως τονίζουν οι αστυνομικοί, αυτό δεν αρκεί, καθώς απαιτείται παιδεία. «Η σωστή οδηγική συμπεριφορά είναι κάτι πιο βαθύ, πέρα από το φόβο μη μας γράψει η αστυνομία. Είναι παιδεία, είναι σεβασμός στο συνάνθρωπο, είναι στάση ζωής. Είναι κάτι που καλλιεργείται ήδη από πολύ μικρή ηλικία. Γι’ αυτό κι εμείς, με κάθε ευκαιρία, βρισκόμαστε κοντά στους μαθητές για να τους μιλήσουμε για τους κανόνες κυκλοφορίας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό οι μεγάλοι, οι ίδιοι οι γονείς, τους οποίους τα παιδιά μιμούνται, να δίνουν το καλό παράδειγμα. Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι τα τροχαία ατυχήματα δεν είναι ένα συμπτωματικό γεγονός που οφείλεται στην κακή τύχη. Είναι ένα πρόβλημα κοινωνικό αλλά και εθνικό, αφού έχει ολέθριες επιπτώσεις στο δημογραφικό ζήτημα της χώρας», σημείωσε ο κ. Μήτσιος και πρόσθεσε πως για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό απαιτείται η συμβολή όλων.
«Τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν αντιληφθούμε ότι, κάθε φορά που οδηγούμε δεν κρατάμε μόνο το τιμόνι στα χέρα μας αλλά και τη ζωή τη δική μας και των άλλων. Ότι κάθε φορά που οδηγούμε έχοντας καταναλώσει αλκοόλ, τρέχουμε με υπερβολική ταχύτητα, μιλάμε στο κινητό, ρισκάρουμε σε μια στιγμή να χάσουμε τα πάντα. Πρέπει όλοι εργαστούμε για να ανάψουμε το κόκκινο φανάρι σε νέες τραγωδίες. Η προσπάθεια λοιπόν για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων είναι ομαδική. Στην προσπάθεια αυτή θέλουμε όλους τους πολίτες μας δίπλα μας. Τους θέλουμε στη ζωή», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Στον… σφυγμό της επικαιρότητας οι απάτες

Αύξηση των τροχαίων παρά τους περιορισμούς μετακίνησης

Εντατικοί έλεγχοι, έκκληση για λελογισμένες μετακινήσεις