ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προκρίνει τη συνεργασία, αντιτίθεται στους εκβιασμούς

Ίδιο ζητούμενο, αλλά διαφορετική είναι η αντίδραση του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιωαννίνων από αυτή της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, σε σχέση με την απαγόρευση του κυνηγιού στο πλαίσιο της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, με τον πρόεδρο Βαγγέλη Λύτρα να ζητά τη συμμόρφωση με τον νόμο και να προκρίνει τη συνεργασία με την πολιτεία προκειμένου να δοθεί λύση.

Χαρακτηρίζοντας την απόφαση απαγόρευσης του κυνηγιού ως «άδικη και εν μέρει ιδεοληπτικά αντικυνηγετική», ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιωαννίνων τόνισε πως ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται από όλους, καθώς ενέχουν, πέρα από την επιβολή προστίμων, και κίνδυνοι σε περίπτωση ατυχήματος.

«Καλώ τους κυνηγούς να συμμορφωθούν, κανείς δεν μπορεί να πάει για κυνήγι ούτε αν βρίσκεται στα χωριά,μέχρι να λήξει αυτή η κατάσταση. Δεν είναι κάποιοι μάγκες και άλλοι βλάκες. Η αστυνομία κάνει ελέγχους και επιβάλλει πρόστιμα, γιατί είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τον νόμο. Να σκεφτούμε τι θα γίνει σε περίπτωση ατυχήματος.Θα καταστραφούν κάποιοι και οι οικογένειές τους, γιατί δεν τους καλύπτει κανένας», σημείωσε και τόνισε πως παράλληλα με την εφαρμογή του νόμου, θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία και όχι «απειλές ή εκβιασμοί».

«Να εφαρμόσουμε τον νόμο και να αγωνιστούμε να αποδείξουμε το δίκαιό μας και το δίκαιο θα το αποδείξουμε όταν συνεργαζόμαστε με την πολιτεία. Συνεργασία, όχι απειλές, όχι εκβιασμούς, συνεργασία για να δοθεί λύση γιατί πιστεύω ότι υπάρχει κόσμος και στην κυβέρνηση και στα υπουργεία που ακούει, δε διακατέχονται από αντικυνηγετική ιδεοληψία. Ας αφήσουμε τα παραμύθια ότι τώρα θυμηθήκαμε ότι είναι άθλημα. Ναι, είναι άθλημα, το λέμε τόσα χρόνια. Τώρα έρχονται να μας το υπενθυμίσουν εκείνοι που το έκαναν πρωτάθλημα λαθροθηρίας», σημείωσε χαρακτηριστικά, καλώντας να απομονωθούν οι λαθροθήρες από την κυνηγετική οικογένεια.

Λύσεις σύμφωνα με τον κ. Λύτρα υπάρχουν, ακόμη και για το ομαδικό κυνήγι, όπως αυτό του αγριόχοιρου, που θα μπορούσε να γίνει με λιγότερα άτομα και περιορισμούς στις μετακινήσεις. «Υπάρχουν τρόποι να βρεθεί λύση, αυτούς να προτείνουμε. Δε ζητάμε επιστροφή χρημάτων αλλά να μας επιστραφεί το κυνήγι», τόνισε.

Ο κ. Λύτρας έκανε λόγο για αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί στους θηροφύλακες, επισημαίνοντας ότι η Θηροφυλακή πληρώνεται από τους κυνηγούς και «δεν μπορούμε να εκβιάσουμε την πολιτεία», καθώς αν αποφασίσει να κρατήσει τα χρήματα των κυνηγών, θα αναλάβει και τη Θηροφυλακή.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Συλλόγου, ο κ. Λύτρας επεσήμανε πως τα γραφεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν τις πρωινές ώρες, με μέτρα προστασίας, όπως και το Σκοπευτήριο, που λειτουργεί πέντε ημέρες την εβδομάδα, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και με αυστηρή τήρηση των όρων προστασίας.

Ο δήμαρχος Ζίτσας

Τον επαναπροσδιορισμό  των αποφάσεων για την απαγόρευση του κυνηγίου και του ψαρέματος ζητά ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ο οποίος, ωστόσο, δηλώνει πως δεν τις αμφισβητεί αν πράγματι αποτελούν πρόταση της επιστημονικής ομάδας των λοιμοξιολόγων. Ωστόσο, αφήνει να εννοηθεί πως κάτι τέτοιο δε συμβαίνει από τη στιγμή που επιτρέπεται η εκπαίδευση κυνηγετικών σκύλων και το άθλημα της σκοποβολής.

«Με δεδομένο πως οι αγρότες του δήμου μας περιμένουν ακόμη τις αποζημιώσεις  για τις τεράστιες ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες τους από τις επιδρομές αγριόχοιρων και γνωρίζοντας επίσης πως  οι 200.000 κυνηγοί της χώρας  δεν πρόκειται να πάρουν πίσω τα χρήματα που διέθεσαν πριν ένα μήνα για την θεώρηση των αδειών τους, εκτιμούμε πως οι υπεύθυνοι θα πρέπει να επανεξετάσουν την εν λόγω απόφαση με γνώμονα πάντα την αυστηρή τήρηση των μέτρων για την πανδημία και στα πλαίσια της ατομικής άσκησης αυτών των δραστηριοτήτων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πλιάκος.

Σχετικά άρθρα

Εκλογές στον Κυνηγετικό Σύλλογο Ιωαννίνων

Γιατί η διάταξη για τον αποκλεισμό των νεοναζί δεν προσφέρει στη Δημοκρατία 

Με δώρα, κληρώσεις και βραβεύσεις η πίτα του Κυνηγετικού Συλλόγου