ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δε ρίχνουν νερό στο κρασί τους δημοτική αρχή και αντιπολίτευση

Στο απόλυτο κενό φαίνεται πως πέφτει η επιστολή των 26 πολιτών, με την οποία καλούσαν τη δημοτική αρχή και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης σε συνεργασία για το συλλογικό καλό.

Μετά την απάντηση του επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» Θωμά Μπέγκα, ο οποίος, με ανάρτησή του στο facebook, σχολίασε ότι η πολιτική αντιπαράθεση είναι αδιαπραγμάτευτη και αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσει η δημοκρατία και οι ζωές μας μπροστά, για να καταλήξει λέγοντας «τα ευχέλαια είναι για τις εκκλησιές», πραγματική διάθεση συνεργασίας δεν αποτυπώνεται ούτε στις ανακοινώσεις των παρατάξεων «Γιάννενα- Νέα Εποχή» του Μ. Ελισάφ και «Ιωάννινα_2023» της Τ. Καλογιάννη.

Η ανοιχτή επιστολή των 26 πολιτών

Η παράταξη «Γιάννενα- Νέα Εποχή» δηλώνει αρχικά ότι τη διάθεσή της για συνεργασία με όλους όσοι πιστεύουν ότι απαιτούνται ρήξεις, τομές και τολμηρές αποφάσεις, την απέδειξε μετά τις εκλογές και την αποδεικνύει καθημερινά, προσθέτοντας ότι στόχος της ήταν να δημιουργήσει την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία. «Να συνεργαστεί με αυτοδιοικητικές δυνάμεις όχι για να πετύχει μία αριθμητική υπεροχή στο δημοτικό συμβούλιο αλλά για να πετύχει μία πραγματική συστράτευση ανθρώπων ώστε να γυρίσει σελίδα ο δήμος και ο τόπος», όπως σημειώνει.
Εν συνεχεία, αναφέρει ότι τη συναίνεση προσπάθησε και προσπαθεί να την πετύχει σε κάθε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ειδικά σε θέματα που υπερβαίνουν το σήμερα, σε θέματα που οι πολίτες απαιτούν λύσεις. Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι τις περισσότερες φορές δεν το έχει πετύχει, επισημαίνοντας ότι η ευθύνη σαφώς δεν βαρύνει μόνο τη δημοτική αρχή. «Η ευθύνη βαρύνει όλους όσοι είτε ακόμη φέρουν τις πικρίες των εκλογών είτε προσβλέπουν στις επόμενες εκλογές», τονίζεται και δείχνει διάθεση να κλείσει τη συζήτηση, λέγοντας ότι στις σημερινές συνθήκες το πρόκριμα για τη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση είναι να κρατήσουν όρθια την κοινωνία μέσα στο πρωτόγνωρο περιβάλλον που δημιούργησε η πανδημία.
«Η δημοτική αρχή, η παράταξη του δημάρχου είναι εδώ με την ίδια διάθεση για συνεργασία και συμπόρευση. Είναι εδώ για να συζητήσει, να αφουγκραστεί, να συνθέσει και να δώσει λύσεις. Με διάθεση για προσφορά και χωρίς υστεροβουλίες», συνεχίζει η απάντησή της σε σχέση με την παρέμβαση των πολιτών, στην οποία τους εκφράζει, τέλος, δημόσια την πρόθεσή της για συνεργασία με όλους όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στη δημιουργία μιας ομπρέλας στήριξης του δήμου στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε.
Σαφείς ευθύνες στη δημοτική αρχή για την έλλειψη συνεργασίας αποδίδει η παράταξη «Ιωάννινα_2023», χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα. «Πολλές προσδοκίες διαψεύστηκαν στην πράξη, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η σημερινή δημοτική αρχή. Υπόγειες διαδρομές διαπιστώθηκαν (συναλλαγή με πλούσια ανταλλάγματα με συμβούλους της αντιπολίτευσης). Αδιαφανείς διαδικασίες αναδείχτηκαν με την αποδοχή δωρεών (Soros) και την προώθηση έργων πολλών εκατομμυρίων ευρώ χωρίς τις απαιτούμενες μελέτες (ενεργειακή αναβάθμιση οδοφωτισμού). Υπέρμετρη αλαζονεία έδειξε η δημοτική αρχή, αρνούμενη κάθε διάλογο και συνεργασία με την αντιπολίτευση για την επίλυση κρίσιμων θεμάτων του τόπου. Ανεπάρκειες καταδείχτηκαν με την παντελή έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού σε κάθε τομέα και με την προχειρότητα στη λήψη αποφάσεων, οι οποίες συχνά λαμβάνονται όχι από τα θεσμικά όργανα του δήμου αλλά από “φίλους του δημάρχου”, όπως επισημαίνει και ο μέχρι χθες αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης», αναφέρει από τις πρώτες κιόλας γραμμές της απάντησης.
Ωστόσο, συνεχίζει, για το καλό του δήμου, για να ξεπεραστεί η στασιμότητα και να προσεγγίσει ο δήμος τα ευρωπαϊκά δεδομένα, όλα αυτά τα έβαλε στην άκρη και κατέθεσε τεκμηριωμένες προτάσεις, εντός του δημοτικού συμβουλίου. Ενδεικτικά αναφέρονται προτάσεις για την αναδιάρθρωση της υπηρεσίας Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου και τη σύνταξη ενός κοστολογημένου Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, την αξιοποίηση συγκεκριμένων χρηματοδοτικών εργαλείων για την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημοτικά κτίρια και εγκαταστάσεις, αλλά και την αξιοποίηση των ταμειακών διαθέσιμων του Δήμου, με στόχο τη μείωση των ανταποδοτικών τελών και την ελάφρυνση των επιχειρήσεων και νοικοκυριών, τον εκσυγχρονισμό και εξυγίανση της ΔΕΥΑΙ, την ισόρροπη αντιμετώπιση και ανάπτυξη όλων των δημοτικών ενοτήτων, και την αναβάθμιση της συγκοινωνίας στη λίμνη Παμβώτιδα.
«Μέχρι σήμερα, στο δημοτικό συμβούλιο έχουν συζητηθεί περισσότερα από 500 θέματα. Η παράταξή μας, τεκμηριωμένα, καταψήφισε μόνο πέντε από αυτά. Αυτή είναι η συναίνεσή μας. Αγωνιζόμαστε καθημερινά για το καλό του δήμου και των συνδημοτών μας. Παρόλα αυτά ο δήμος μας παρακμάζει. Έργα και δράσεις ζωτικής σημασίας για τον τόπο δεν προχωρούν, όπως η συμβολή στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η καθαριότητα, η ανάδειξη της λίμνης μας, η ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα, η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού, η κατασκευή της Βογιάνου-Γενημματά και πολλά άλλα. Γι’ αυτά βαρύνεται αποκλειστικά η δημοτική αρχή», σημειώνει στην απάντησή της η παράταξη «Ιωάννινα_2023» και καλεί τους 26 πολίτες σε συνάντηση ώστε να τους ενημερώσει για την πολιτική συναίνεσης που ακολουθεί η παράταξη προς όφελος του δήμου και να τους δοθούν αναλυτικά στοιχεία για τις προτάσεις της.

Σχετικά άρθρα

Την Τρίτη στα Γιάννενα η Ολυμπιακή Φλόγα

Αναβολή στο παρά πέντε για τις εκλογές στον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου

Βάρος στην ενημέρωση για την τήρηση των υποχρεώσεων