Επικαιρότητα

Σταδιακή η άρση όταν φτάσει η ώρα

Σταδιακή αναμένεται να είναι η άρση του lockdown μετά από τρεις εβδομάδες, το οποίο ενδέχεται να παραταθεί για ορισμένες περιοχές και για ορισμένους τομείς της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής.

Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, είναι ενδεικτικό και όχι δεσμευτικό, ενώ η επάνοδος θα γίνει με τρόπο που να διασφαλίζει ότι δε θα υπάρχει πιθανότητα άμεσης επιδείνωσης και ανάγκης ενός ακόμη lockdown ακόμη και μέσα στην περίοδο των εορτών.

Κριτήριο σε κάθε περίπτωση θα είναι το χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, με τους επιστήμονες να το οριοθετούν σε μία τάξη μεγέθους περίπου στα 500 κρούσματα, ενώ ενδέχεται κάποιες περιοχές να μπορέσουν να επιστρέψουν άμεσα σε μια κανονικότητα και άλλες να χρειαστούν πρόσθετο χρόνο.

Θεωρητικά, η περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων και η Ήπειρος γενικότερα είναι σε πλεονεκτική θέση. Τα Γιάννενα λόγω του ότι ουσιαστικά τα περιοριστικά μέτρα ξεκίνησαν νωρίτερα, έστω και όχι με τη μορφή που εφαρμόζονται από σήμερα, ενώ οι υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου λόγω του ότι έχουν σταθερά μικρό αριθμό κρουσμάτων, αν και τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν μικρές εξάρσεις.

Βέβαια, είναι ακόμη νωρίς να μιλάμε για αποκλιμάκωση στην περιοχή και ενδεικτικό είναι ότι χθες τα κρούσματα κορωνοϊού στην Π.Ε. Ιωαννίνων ανέβηκαν ξανά σε διψήφιο αριθμό.

Μετά τα εννέα κρούσματα την Πέμπτη, χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 19 νέα κρούσματα, ενώ σε διψήφιο αριθμό έφτασαν και τα κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας με δέκα νέα. Άλλα τρία κρούσματα καταγράφηκαν στην Π.Ε. Άρτας και ένα κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας.

Ενδεχομένως, πάντως, η απόφαση να προαναγγελθεί το lockdown και να δοθεί χρόνος δύο ημερών πριν την επιβολή του, να αποδειχθεί επιζήμιο, καθώς οδήγησε σε μαζική έξοδο των πολιτών από τα σπίτια τους για να τακτοποιήσουν εκκρεμότητες.

Με αυξημένη κίνηση στους δρόμους και τα καταστήματα και αρκετούς πολίτες να επιδιώκουν να διεκπεραιώσουν τις συναλλαγές τους με υπηρεσίες και τράπεζες, «έκλεισε» η τελευταία ημέρα προ του γενικευμένου lockdown που θα ισχύει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Στην πόλη των Ιωαννίνων η κίνηση κυρίως στους δρόμους της αγοράς ήταν αρκετά αυξημένη, ενώ και στις τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες, όπως η ΔΕΥΑΙ, δημιουργήθηκαν για μια ακόμη φορά οι γνωστές ουρές, δικαιολογημένα ίσως, καθώς όλοι ήθελαν να μην αφήσουν πίσω υποχρεώσεις. Αυξημένη ήταν η κίνηση και στα εμπορικά καταστήματα, θυμίζοντας έστω και για λίγο άλλες εποχές.

Παράθυρο για γρηγορότερο άνοιγμα του λιανεμπορίου άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο MEGA.

Ερωτηθείς για το πώς θα βγούμε από το πανελλαδικό lockdown, για το αν δηλαδή θα αρθεί ταυτόχρονα για όλη τη χώρα ή θα αίρεται με βάση το επιδημιολογικό φορτίο κάθε περιοχής, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της άρσης του lockdown για τομείς της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριότητας πριν την πλήρη άρση των οριζόντιων περιοριστικών μέτρων.

Σε αυτούς τους τομείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενέταξε τις σχολικές μονάδες (γυμνάσια και λύκεια που θα κλείσουν) αλλά και το λιανεμπόριο, που, όπως είπε, έχει φανεί και από πριν ότι δεν είναι τόσο μεγάλη εστία μετάδοσης. Ωστόσο σημείωσε ότι αυτά όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας και το σύνολο των δεδομένων που θα προκύπτουν καθημερινά όπως είναι πχ ο αριθμός των κρουσμάτων, η πίεση στο σύστημα Υγείας κλπ.

Σχετικά άρθρα

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση

«Επιμένει» να μας ταλαιπωρεί ο κορωνοϊός

Η επείγουσα φάση έληξε, ο κορωνοϊός παραμένει

Γεωργία Χαλάτση