ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προς δημοπράτηση το έργο του οδοφωτισμού

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ανοιχτή διακήρυξη για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού σε ολόκληρο τον δήμο Ιωαννιτών, προκειμένου να πάρει «σάρκα και οστά» ένα έργο που «ταλαιπωρεί» τον δήμο επικοινωνιακά αλλά και πρακτικά, εδώ και αρκετό καιρό.

Ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ υπέγραψαν την προγραμματική σύμβαση για το έργο, ολοκληρώνοντας μια μακρά και επίπονη διαδικασία, που ανοίγει πλέον τον δρόμο για τη δημοπράτηση του έργου, το οποίο αναμένεται να επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη και να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος.
Πρόκειται για μία σημαντική παρέμβαση που διασφαλίζει την αντικατάσταση των λαμπτήρων με led σε όλη την έκταση του δήμου, μέσω του χρηματοδοτικού μηχανισμού ELENA, ένα μηχανισμό που υποστήριξε θερμά ο περιφερειάρχης σε δηλώσεις του, σημειώνοντας ότι παρέχει πολύ χαμηλό επιτόκιο δανεισμού προς τον ανάδοχο, και καλώντας ουσιαστικά και άλλους δήμους να προχωρήσουν σε αντίστοιχες ενέργειες.
«Περιμέναμε την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Είμαι ευτυχής που σήμερα υπογράψαμε την προγραμματική σύμβαση. Σε λίγες μέρες, με δημόσια διακήρυξη, θα γίνει ο διαγωνισμός ώστε να αναδειχθεί ο ανάδοχος που θα υλοποιήσει τη μελέτη. Το πρόγραμμα ELENA δίνει το δικαίωμα στον ανάδοχο του έργου να δανειστεί με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Στην περίπτωση του Ταμείου Παρακαταθηκών το δάνειο πρέπει να το πάρει ο δήμος, ενώ το επιτόκιο είναι υψηλότερο» ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.
Σημείωσε δε πως δεν μπορεί να προχωρήσει η ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων, όπως αρχικά εξετάζονταν για τα διοικητήρια των Αστυνομικών Διευθύνσεων στην Ήπειρο, τα νοσοκομεία, αλλά και για την περίπτωση της αντικατάστασης των καραβιών που εκτελούν τα δρομολόγια στη λίμνη. Σε ό,τι αφορά τα κτίρια της Αστυνομίας και τα νοσοκομεία πάντως, σημείωσε πως προχωρούν οι μελέτες, προκειμένου να ενταχθούν με πλήρη χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ έκανε λόγο για μία υποδειγματική συνεργασία με την περιφέρεια Ηπείρου, τονίζοντας πως η συνεργασία της αυτοδιοίκησης για όλα τα θέματα αποτελεί «μονόδρομο».
«Πλέον ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση ενός πολύ σημαντικού έργου για τον δήμο. Σύντομα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση μιας παρέμβασης σε όλη την έκταση του δήμου. Το έργο γίνεται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τον δήμο και τους δημότες και το συγκεκριμένο μοντέλο αποτελεί την πιο συμφέρουσα λύση. Η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης είναι αποτέλεσμα της υποδειγματικής συνεργασίας του δήμου με την περιφέρεια. Η συνεργασία είναι μονόδρομος για την λύση προβλημάτων», τόνισε ο δήμαρχος Ιωαννίνων.

Σχετικά άρθρα

«Πνεύμονας» οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου

Μηνύματα ενότητας και ομοψυχίας – Μήνυμα Δένδια στην Αλβανία

Γεωργία Χαλάτση