ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Το ‘παν και το ‘καναν οι «Ορίζοντες Ηπείρου»

Πράξη έκαναν οι «Ορίζοντες Ηπείρου» την απειλή τους για προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, καταγγέλλοντας τη λειτουργία άτυπου «καρτέλ» στη λίμνη Παμβώτιδα

Ο επικεφαλής της παράταξης Σπύρος Ριζόπουλος απέστειλε αναλυτικό έγγραφο, με το οποίο περιγράφει το καθεστώς λειτουργίας των καραβιών που εκτελούν μεταφορικό έργο στη λίμνη, αναφέροντας ότι «πρόκειται για μια καλοστημένη μηχανή καταστρατήγησης ελεύθερου ανταγωνισμού με την υποστήριξη πελατειακών σχέσεων σε επίπεδο περιφέρειας και δήμου».

Οι Ορίζοντες Ηπείρου ζητούν την παρέμβαση της Επιτροπής, καθώς, όπως επισημαίνουν, η λειτουργία του καρτέλ νοθεύει τον ανταγωνισμό σε βάρος των πολιτών – καταναλωτών. Σύμφωνα με την καταγγελία, η έννοια της καταστρατήγησης της ελεύθερης αγοράς προκύπτει από τέσσερα στοιχεία:

  1. Κανένας αδειούχος λεμβούχος δεν μπορεί να κινηθεί μέσα στη λίμνη ανεξάρτητα εκτός της συμμετοχής στη κοινοπραξία. Πρακτικά με το που λαμβάνει άδεια, υπάρχει ο άτυπος κανόνας, όχι νόμιμος, όπου πρέπει να ενταχθείς στην κοινοπραξία. Άρα λοιπόν ελεύθερος λεμβούχος δεν υπάρχει.
  2. Η τιμή, παρότι πρόκειται για κοινοπραξία και όχι δημόσια επιχείρηση, από τη στιγμή που εισέρχεται κανείς στο σωματείο πρέπει να υιοθετεί την ήδη υπάρχουσα τιμή πλαφόν. Συνεπώς το πλαφόν της τιμής δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για λειτουργία «καρτέλ».
  3. Περιορίζεται από τη ίδια την κοινοπραξία και το είδος των δρομολογίων. Η καταστρατήγηση στη συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται εις βάρος του καταναλωτή- πελάτη. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οτιδήποτε αποφασίζει η κοινοπραξία ως δρομολόγιο σε επίπεδο χρόνου, αυτό πρέπει να τηρείται. Συνεπώς, εκτός της οριζόντιας τιμής, υπάρχει και σταθερό ωράριο. Για παράδειγμα, τον χειμώνα λειτουργούν μόνο τις ώρες 09:00 – 18:00, εάν θέλει κάποιος να επικοινωνήσει με το νησί εκτός των ωρών, απλά δεν μπορεί.
  4. Λόγω πελατειακών συμφερόντων και για να προστατευτεί η κοινοπραξία από άλλες ανταγωνιστικές διαδικασίες επικοινωνίας με το Νησί, η αυτοδιοίκηση έχει απαγορεύσει οποιαδήποτε άλλο τρόπο ένωσης. Για παράδειγμα, υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης γέφυρας από τη πίσω πλευρά του Νησιού, την οποία λόγω πελατειακών σχέσεων οι λεμβούχοι την καταπολεμούν με κάθε τρόπο, ώστε να μπορούν να είναι το μόνο μέσο επαφής. «Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι το παραπάνω επιχείρημα μπορεί να μην εμπίπτει μέσα στα πλαίσια της καταστρατήγησης της ελεύθερης αγοράς άμεσα, όπως τα προηγούμενα επιχειρήματα, όμως η μη δυνατότητα δημιουργίας εναλλακτικών τρόπων πρόσβασης ουσιαστικά ισχυροποιεί το “καρτέλ”», καταλήγουν οι «Ορίζοντες Ηπείρου» στην καταγγελία τους.

Σχετικά άρθρα

5 ευρώ το πηγαινέλα στο Νησί

Κόβει κάθε δεσμό με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» ο Σπ. Ριζόπουλος

«Ορίζοντες Ηπείρου» – Ο Άλκης Λάνταβος διευθυντής του πολιτικού γραφείου