ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επανάληψη του πρώτου πακέτου μέτρων και μία… έκπληξη

Στο αμέσως επόμενο δημοτικό συμβούλιο, που αναμένεται να συνεδριάσει έως την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, αναμένεται να φέρει η δημοτική αρχή προς συζήτηση τις προτάσεις της για τα μέτρα ελάφρυνσης των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε πληττόμενους από τον κορωνοϊό κλάδους.

Η είδηση αυτή δεν προκύπτει από τον δήμο Ιωαννιτών, αλλά από δελτίο τύπου του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, μέλη της διοίκησης του οποίου συναντήθηκαν με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Φώτη Βάββα, στο πλαίσιο της κινητοποίησης που πραγματοποίησαν στο δημαρχείο την Τρίτη, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς εμπόρους.
Όπως αναφέρεται, ο κ. Βάββας δεσμεύτηκε ότι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα κατατεθούν μέτρα ελάφρυνσης, που περιλαμβάνουν μείωση των δημοτικών τελών με αναδρομική ισχύ από τον Μάρτιο μέχρι και σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από συμμετέχοντες στη συνάντηση, καθώς ο κ. Βάββας επιφυλάχθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία να παρουσιάσει τις προτάσεις του πρώτα στην Οικονομική Επιτροπή, η οποία θα προηγηθεί του δημοτικού συμβουλίου, τα μέτρα αφορούν ουσιαστικά μια επανάληψη αυτών που είχαν ανακοινωθεί και τον Απρίλιο. Δηλαδή, οικονομική ελάφρυνση από την καταβολή ενοικίου σε δημοτικά ακίνητα, απαλλαγές- μειώσεις από την καταβολή τελών κοινοχρήστων χώρων και ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού, και ενδεχομένως κάποιες νέες παρατάσεις στις καταβολές του τέλους παρεπιδημούντων και του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων, όπως και συνέχιση της αναστολής είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών και παράταση της προθεσμίας καταβολής δόσεων.
Λίγο πολύ τα μέτρα αυτά ήταν αναμενόμενα και ανάλογες αποφάσεις έχουν ήδη εκδοθεί και από άλλους δήμους, με το πιο ενδιαφέρον ίσως στοιχείο να είναι ότι η ισχύς των ελαφρύνσεων θα έχει ισχύ έως το τέλος του χρόνου και φυσικά θα καλύπτει και όλους τους μήνες που μεσολάβησαν από την προηγούμενη απόφαση.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει, ωστόσο, μια πρόταση της δημοτικής αρχής, στην οποία αναφέρθηκε ακροθιγώς ο κ. Βάββας στη συνάντησή του με τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου. Σύμφωνα με όσα μεταφέρθηκαν στον Η.Α., θα προβλέπεται κάποιας μορφής ελάφρυνση ως μπόνους σε επιχειρήσεις που δεν προχώρησαν σε μειώσεις προσωπικού, σε όσες αύξησαν το προσωπικό τους μέσα στην περίοδο της πανδημίας, αλλά και για όσες επιχειρήσεις έκαναν έναρξη λειτουργίας τους τελευταίους μήνες.
Η σύνδεση των δημοτικών τελών με την τόνωση της επιχειρηματικότητας είναι κάτι που έχει ακουστεί ξανά ως σκέψη από τη δημοτική αρχή, ωστόσο έχει ενδιαφέρον το πώς θα προχωρήσει αυτό το εγχείρημα, αλλά και αν υπάρχει ο βαθμός ετοιμότητας για να υπάρξει μία άμεση ελάφρυνση ή θα αφορά τη νέα περίοδο, με τις όποιες αποφάσεις να λαμβάνονται στο πλαίσιο της συζήτησης για τα ανταποδοτικά τέλη της επόμενης χρονιάς.

Πλήρη απαλλαγή έξι μηνών ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος

Οι δεσμεύσεις του κ. Βάββα ικανοποίησαν εν μέρει τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου, που στην ανακοίνωσή του εκφράζει την ελπίδα αυτή τη φορά η δημοτική αρχή να φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις της, γιατί αντίστοιχες δεσμεύσεις είχαν λάβει σε προηγούμενη συνάντηση με τη δημοτική αρχή τον Μάρτιο, στο πρώτο κύμα της πανδημίας.
«Συνεχίζουμε την πάλη μας και κλιμακώνουμε τους αγώνες μας για να ικανοποιηθεί το αίτημά μας για πλήρη απαλλαγή όλων των αυτοαπασχολούμενων για έξι μήνες από τα δημοτικά τέλη. Είναι το ελάχιστο μέτρο στήριξης από την πλευρά του δήμου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Εμπορικός Σύλλογος, καλώντας τα μέλη του σε οργανωμένο αγώνα για να υπάρξουν αποτελέσματα.

Σχετικά άρθρα

Την Τρίτη στα Γιάννενα η Ολυμπιακή Φλόγα

Αναβολή στο παρά πέντε για τις εκλογές στον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου

Βάρος στην ενημέρωση για την τήρηση των υποχρεώσεων