ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επαναλειτουργία του τελωνείου Μαυροματίου ζητούν και οι τελωνειακοί

Διατηρούνται τα μέτρα που ισχύουν από τον Αύγουστο στον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς, μετά και την έκδοση νέα Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ενώ κλειστά παραμένουν τα τελωνεία Μαυροματίου και Μέρτζανης, παρά τις πιέσεις και διαμαρτυρίες που υπάρχουν από την πλευρά της Θεσπρωτίας.

Σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν, οι εισερχόμενοι στην χώρα θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ covid-19 που θα έχει γίνει τις τελευταίες 72 ώρες, ενώ ισχύει το πλαφόν των 750 ημερησίων διελεύσεων και η επταήμερη καραντίνα.

Από την υποχρέωση για τεστ εξαιρούνται οι επαγγελματίες οδηγοί που μεταφέρουν εμπορεύματα, οι οποίοι υποβάλλονται σε τεστ από το μόνιμο κλιμάκιο που βρίσκεται στο τελωνείο της Κακαβιάς.

Υπενθυμίζεται πως από τα σύνορα μπορούν να εισέρχονται Έλληνες πολίτες κάτοχοι άδειας παραμονής, άτομα που έχουν την κύρια κατοικία τους στην Ελλάδα ή πρέπει να μετακινηθούν για λόγους επαγγελματικούς ή ιατρικούς, καθώς και όσοι κατέχουν δελτίο ομογενούς.

«Ελπίζουμε σύντομα να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην περιοχή», σημείωσε ο πρόεδρος της 7ης Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδας Πέτρος Λυκίδης, σημειώνοντας πως οι τελωνειακοί υποστηρίζουν το αίτημα για την επαναλειτουργία του τελωνείου Μαυροματίου, με την παρουσία φυσικά κλιμακίου του ΕΟΔΥ ώστε να διενεργούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι, προκειμένου να αποσυμφορηθεί και το τελωνείο της Κακαβιάς.

Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει αποδεκτό από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όπως και η «συμβιβαστική» πρόταση, να επιτρέπεται τουλάχιστον η έξοδος των εμπορευμάτων προς την Αλβανία, με δεδομένο ότι γίνεται έλεγχος κατά την είσοδο.

Σχετικά άρθρα

Αντιτίθεται στα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Μάσκες παντού από αύριο, νέα μέτρα από 3 Ιανουαρίου

Ηπειρωτικός Αγών

Ετοιμότητα, συστάσεις και μέτρα λόγω καύσωνα